به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سی ان بی سی، جف بزوس ماه گذشته به مرز فضا رفت و موفق شد یکی از طرحهای شرکت فضایی خود (بلواوریجین) را محقق کند. اما به نظر میرسد بلواوریجین با وجود تبلیغات زیاد درباره موفقیتهایش با تأخیرهای متعددی در انجام برنامههایش روبرو است و علاوه بر آن باید با پدیده فرار مغزها از شرکت مقابله کند.
طبق گزارشی جدید حداقل ۱۷ مهندس و مدیر کلیدی شرکت فضایی بلواوریجین را در این تابستان ترک کردهاند. این در حالی است که تعداد زیادی از آنها پس از سفر بزوس به مرز فضا از این شرکت استعفا کردهاند.
هفته گذشته نیتین آرورا و لورن لیونز، ۲ مهندس سابق بلواوریجین اعلام کردند به ترتیب در شرکتهای اسپیس ایکس و «فایر فلای آئرواسپیس» استخدام شدند.
در این میان برخی از مهندسانی که در برنامه توسعه لندر ماه بلواوریجین فعالیت میکردند نیز از شغل خود استعفا دادهاند. ناسا پروژه توسعه این لندر را به اسپیس ایکس واگذار کرد و در پی آن بزوس با شکایت به دیوان محاسبات آمریکا و همچنین دادگاه فدرال شکایت کرده است.
افرادی که به طور علنی اعلام کردند بلواوریجین را ترک میکنند دلیل این موضوع را فاش نکردند اما در وب سایت «گلس دور» کارمندان بلواوریجین به نارضایتی از مدیریت ارشد و ساختار کند و بوروکراتیک شرکت اشاره کردهاند.
پاداش ۱۰ هزار دلاری برای حفظ نیروی کار
این شرکت حدود ۴ هزار کارمند در سراسر آمریکا دارد و ۱۰ روز بعد از پرواز بزوس به مرز فضا به تمام کارمندان ثابت خود پاداشی ۱۰ هزار دلاری اختصاص داد. البته این پاداش به هیچیک از پیمانکاران بلواوریجین تعلق نگرفت. به گفته دو منبع آگاه کارمندان معتقد بودند این پاداش نقدی در حقیقت تلاش شرکت برای حفظ نیروهای خود است. زیرا برخی از کارمندان پس از سفر فضایی بزوس اعلام کردند این شرکت را ترک میکنند.
نارضایتی گسترده کارمندان بلواوریجین از مدیریت
در این میان نگاهی به وب سایت گلس دور و نظرات کارمندان نشان دهنده نارضایتی کارمندان بلواوریجین از مدیریت شرکت خود در مقایسه با شرکتهای فضایی دیگر است.
طبق اطلاعات این وب سایت فقط ۱۵ درصد از کارمندان بلواوریجین، اقدامات مدیر ارشد اجرایی شرکت (باب اسمیت) را تأیید میکنند. این درحالی است که ۹۱ درصد کارمندان اسپیس ایکس و ۷۷ درصد کارمندان شرکت «یونایتد لانچ آلیانس» از مدیران ارشد شرکتهای خود رضایت دارند.
بلو اوریجین ناتوان از دستیابی به اهدافش
بزوس در سال ۲۰۰۰ میلادی بلواوریجین را با هدف ایجاد آیندهای که میلیونها نفر در فضا زندگی و کار میکنند، تأسیس کرد. این شرکت در سال ۲۰۱۷ میلادی باب اسمیت را استخدام کرد و از آن زمان تاکنون در دستیابی به اهداف برنامههای مختلف خود با تأخیرهای گستردهای روبرو است.
هرچند در این صنعت تأخیر در دستیابی به دستاوردها معمول است اما همین روند واقعیت یافتن رؤیای بزوس را با تأخیر روبرو کرده است. از سوی دیگر کناره گیری مدیر ارشد عملیاتی بلواوریجین در سال گذشته، برنامههای شرکت را با تأخیر بیشتری روبرو کرده است.
به عنوان مثال پروژه پرتاب موشک نیوشپارد به مرز فضا همراه ۵ سرنشین موفقیت آمیز بود. اما مدیران این شرکت تخمین میزدند موشک مذکور تا قبل از پایان ۲۰۱۷ میلادی انسان را به فضا ببرد.
از سوی دیگر بلواوریجین مشغول توسعه نسل آینده موشکهای چندبار مصرف (نیوگلن) است. قرار بود این موشک در ۲۰۲۰ آزمایش شود. اما اکنون انتظار نمیرود نیوگلن زودتر از ۲۰۲۲ میلادی به مرحله آزمایش برسد.
این در حالی است که بلواوریجین ۲۵۵.۵ میلیون دلار بودجه از نیروی هوایی آمریکا برای توسعه موشک دریافت کرده است. اما پنتاگون سال گذشته قراردادی در خصوص توسعه موشک نیوگلن با بلواوریجین امضا نکرد و در عوض بودجههایی به اسپیس ایکس و ULA اختصاص داد که مجموع آنها به چند میلیارددلار میرسد. بلواوریجین هنگام اعلام تأخیر در ساخت نیوگلن نیز به این موارد اشاره کرد.
سومین برنامه مهم بلواوریجین توسعه موتور موشک و در اصل موتور BE-4 است که در نیوگلن به کار میرود. این شرکت قبلاً اعلام کرده بود موشک در ۲۰۱۷ میلادی آماده پرواز خواهد بود. اما اکنون ۴ سال از آن تاریخ گذشته و چالشها در توسعه موتور و کمبود سخت افزار برای آزمایش سریع بدان معنا است که این شرکت هنوز نتوانسته نخستین پرواز موتور موشک را انجام دهد.
بلواوریجین سعی دارد تا پایان سال ۲ موتور BE-4 را آماده کند. البته این موتورها علاوه بر بلواوریجین برای شرکت ULA نیز اهمیت دارند زیرا این شرکت قراردادی برای استفاده از این موتور در موشکهای Vulacn امضا کرده است. این شرکت نیز سعی دارد نخستین موشک BE-4 را تا پایان سال برای پرتاب آماده کند.
بزوس طی دو دهه گذشته بخش اعظم وقت خود را روی آمازون تمرکز کرده بود و از سوی دیگر بخشهایی از سهام خود را فروخت تا بودجه برای توسعه بلواوریجین را فراهم کند. او سال گذشته از سمت خود در آمازون استعفا کرد تا زمان بیشتری صرف شرکت فضایی کند.