به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، بافت فرسوده شیراز با بیش از 70هزار نفر جمعیت حدود یک هزار و 691 هکتار از مساحت شهرستان شیراز را تشکیل می دهد که 660 هکتار معادل 21 درصد از مساحت بافت فرسوده را نیز بافت تاریخی و فرهنگی اشغال کرده است.
طی یکسال گذشته در راستای توجه به احیا و نوسازی بافت شیراز سیاست ها و راهکارهایی مانند اعطای وام های کم بهره مسکن به ساکنین این بافت ها برای نوسازی مسکن های خود، بخشش عوارض نوسازی، اعطای امتیاز های ویژه برای سرمایه گزاری تجاری و اقتصادی بخش های خصوصی و... اتخاذ شده که طی این مدت به رغم پیش بینی این سیاست ها تغییرات چندانی در روند توسعه و نوسازی این بخش فرسوده شهر صورت نگرفت.
مشکلاتی نظیر اعتبارات ناکافی، ناهماهنگی ارگان ها مرتبط با این بافت، خودداری بانک ها در پرداخت تسهیلات و وام های کم بهره و تعدد تصمیم گیری ها طی این مدت سبب شده که در عمل تغییر چندانی در ظاهر این قسمت از شهر به وجو نیاید و سالیانه بخش های بیشتری از شیراز نیز به علت فرسودگی به بافت فرسوده شهر اضافه شود.
به غیر از مشکلاتی که در روند احیا و نوسازی بافت فرسوده شیراز اختلال ایجاد می کنند خطراتی نیز همواره جان مردم ساکن این منطقه را تهدید می کند که از این جمله می توان به نامقاوم بودن این منطقه در برابر حوادث طبیعی از جمله زلزله و سیل اشاره کرد.
منازل مسکونی این مناطق خشتی و گلی بوده و عمدتا مقاومت زیادی در برابر زلزله ندارند و ساکنین بافت فرسوده شیراز نیز با آگاهی از این مسئله با کوچکترین زمین لرزه ای از خانه های خود خارج شده و تا ساعت ها در کوچه باقی می ماند که نمونه این مسئله در هشتم خرداد ماه مشاده شد که در این روز با وقوع زمین لرزه سه و هفت دهم ریشتری در شیراز، ساکنان این قسمت از شهر خانه های خود را ترک کرده و ساعت ها را در کوچه ها سپری کردند .
تمامی مشکلاتی که بر سر راه توسعه و نوسازی بافت فرسوده شیراز قرار دارد سبب شده که این بافت همچنان به شکل منطقه ای محروم باقی مانده وبه رغم تلاش های صورت گرفته برای رفع محرومیت از راه های مختلف از جمله سرمایه گذاری بخش خصوصی همچنان این منطقه از نظر دریافت خدمات متنوع شهری مانند فاضلاب های خانگی ، برق و گازرسانی ، جمع آوری آبهای سطحی... دچار مشکل بوده و بدین ترتیب اکثر این مناطق از حداقل خدمات محروم باشند.
مدیر عامل سازمان احیا و نوسازی بافت های فرسوده ،تاریخی و فرسوده شیراز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر در شیراز با بیان اینکه می توان گفت تا کنون در عمل هیچ مساحتی از بافت فرسوده شیراز دستخوش نوسازی و احیا نشده گفت: یکی از مشکلاتی که تا کنون در روند نوسازی این بافت تاثیر داشته تصمیم گیری های متعددی است که برای بافت فرسوده شیراز صورت می گیرد .
سیروس فیزابی تاکید کرد: در حال حاضر بسیاری از ارگان ها در این بخش تصمیم گیرنده است و این تمصمیم گیری های متعدد آنان کار را با مشکل مواجه ساخته است.
وی ادامه داد: از آنجایی که 21 درصد ار بافت فرسوده شیراز را بافت تاریخی و فرهنگی اشغال کرده در ابن بخش ها نیز قادر به انجام طرح های بازسازی نیستیم
مدیر عامل سازمان احیا و نوسازی بافت های فرسوده، تاریخی و فرسوده شیراز با بیان اینکه 50 درصد از مناطقی که به نام بافت تاریخ و فرهنگی بافت فرسوده شناخته شده اند، فرهنگی و تاریخی محسوب نمی شوند افزود: به فرض مثال در یکی کوچه شش متری یک خانه با ارزش های تاریخ و فرهنگی وجود دارد اما میراث فرهنگی کل آن کوچه و محل را به عنوان منطقه فرهنگی شناخته و اجازه هیچ گونه عملیات بازسازیی و یا نوسازی را به شهرداری نمی دهد که البته با تغییر مدیریت در سازمان میراث فرهنگی فارس برخی از مشکلات برطرف شده اما برخی دیگر کماکان به قوت خود باقی است.
وی خودداری برخی از بانک ها برای ارائه وام های کم بهره به ساکنین بافت فرسوده شیراز و کمبود اعتبار لازم برای اجرای طرح های نوسازی و انگیزه ناکافی سرمایه گذاران و ساکنین بافت فرسوده برای سرمایه گذاری در این منطقه را از دیگر مشکلات عمده این بخش دانست و افزود: بودجه سازمان احیا و نوسازی بافت های فرسوده تاریخی شیراز بسیار کم است و اعتبارات اختصاص یافته به این منطقه نیز به حدی نیست که بتوانیم طرحی را اجرا کنیم.
فیزابی خاطرنشان کرد: در حال حاضر طرح های بسیاری برای نوسازی و احیا این منطقه تهیه شده اما همه این طرح ها به دلیل کمبود اعتبارات اجرایی نشده اند.
وی ادامه داد: امتیازاتی که برای سرمایه گذاری در این منطقه پیش بینی شده انگیزه لازم را به بخش خصوصی برای سرمایه گذاری نمی دهد و بانک ها نیز به دلایل مختلفی از زیر بار ارائه وام های کم بهره شانه خال می کنند و تمام این مشکلات موجب می شود که نه تنها نتوانیم به نوسازی مناسب بافت فرسوده بپردازیم بلکه طی سال ها آینده نیز به صورت طبیعی بخش های بیشتری از شهر دچار فرسودگی شده و مشکلات شهر نیز افزایش یابد.
فیزابی افزود: علاوه بر تمام این مشکلات حوادث طبیعی نیز برای ساکنین این منطقه خطراتی ایجاد می کند ، مصالح به کار رفته در ساختمان های بافت فرسوده غیر استاندارد بوده و باید گفت که اکثر این ساختمان ها با وقوع یک زمین لرزه چهار ریشتری نیز مقاومت خود را از دست خواهند داد که در این خصوص باید گفت که این بافت در خطر بزرگی به سر می برد که برای رهایی از آن باید تمهیدات لازم را اتخاذ کرد.
همچنین معاون عمرانی استانداری فارس در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در بحث بافت فرسوده با توجه به سیاست های ویژه دولت ، در سطح ملی 150میلیون دلار به این بخش اختصاص یافته که امیدواریم با همکاری دستگاه ها اعتبارات مورد نیاز شهرستان شیراز در بخش بافت فرسوده تخصیص یابد.
صمد رجا در خصوص تعدد مراکز تصمیم گیری افزود: در این بخش ارگان هایی مانند میراث فرهنگی، شهرداری و مسکن و شهرسازی حضور داشته و مشغول فعالیت های قانونی خود هستند و در این مورد مشکلی احساس نمی شود.
وی ادامه داد: البته باید در نظر داشت که هنگامی که بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در منطقه حضور می یابد هر کس به نوعی اظهار نظرکرده و این مسئله باعث بی اعتمادی بخش خصوصی در سرمایه گذاری می شود.
معاون عمرانی استاندار فارس تصریح کرد: در حال حاضر نیز طرح هایی در دست تهیه و اجرا قرار دارد که با تامین اعتبار لازم اجرایی می شود.
همچنین رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس در خصوص مشکلاتی که در بخش بازسازی بافت فرهنگی شیراز وجود دارد گفت: بافت قدیم این شهر هویت خاص خودش را دارد و بازسازی آن نیز باید با روش های خاص خودش صورت گیرد.
محمد رضا بزرگر خاطرنشان کرد: در بازسازی این بافت نباید همه نوع معماری از جمله معماری های جدید صورت گیرد بلکه باید برنامه ریزی و طراحی مناسبی برای معماری این منطقه انجام شود.
وی با بیان اینکه نمی توانیم در این بافت ارزشمند اجازه طراحی هر نوع معماری را بدهیم افزود: این بخش نیاز به یک نگاه علمی دارد اما متاسافنه برخی از افراد در پی بی اطلاعی و عدم اگاهی مناسب از این بخش، اظهار نظرهای نادرستی می کنند.