«سید رضا صدرالحسینی» معتقد است که حزب‌الله با نقش‌آفرینی در خرید سوخت مازوت از جمهوری اسلامی ایران، استراتژی جدیدی را در پیش گرفته و به عرصه بازدارندگی اقتصادی لبنان وارد شده است.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: نگاهی به روندهای موجود در طول یک سال گذشته پس از انفجار مهیبی که در لبنان رخ داد، نشان می‌دهد که دست‌های پنهان و آشکار برای برهم ریختن وضعیت سیاسی و اجتماعی لبنان با یکدیگر همکاری دارند. یکی از مهمترین مجموعه‌هایی که می‌تواند در مقابل توطئه‌ها علیه منافع ملی لبنان بایستد، بانفوذترین و قدرتمندترین حزب لبنان یعنی حزب الله است.

با توجه به این مسأله، در طول ایام گذشته تحریم‌های ظالمانه‌ای علیه مردم لبنان توسط ایالات متحده آمریکا، کشورهای اروپایی و همچنین مرتجعین منطقه و در رأس‌شان عربستان سعودی اعمال شد. هدف از چنین اقدامی نیز این بود که مردم لبنان و سیاستمداران این کشور و نیز احزاب و گروه‌های سیاسی آن به نخست وزیری «سعد الحریری» با شروط غیر قابل قبول تَن دهند. با این حال، هم مردم لبنان و هم پارلمان و هم رئیس جمهور میشل عون مخالفت خود در این زمینه را اعلام و هیچ‌گونه همکاری با براندازان و مخالفان مردم لبنان نکردند.

با توجه به اینکه درآمد ملی لبنان بسیار کاهش پیدا کرده است و گردشگرانی که در سال‌های گذشته به لبنان سفر نموده و بخش قابل توجهی از درآمد سالانه لبنان را تأمین می‌کردند، به دلیل شرایط کرونا سفرهای خود را متوقف کردند تا بدین ترتیب از سطح درآمد ملی لبنان کاسته شود.

خیانتی که توسط رئیس بانک مرکزی لبنان با خارج ساختن پول‌های موجود در بانک مرکزی صورت گرفت، فشار مضاعفی را به مردم این کشور تحمیل کرد از سوی دیگر خارج کردن پول‌های موجود در بانک مرکزی که با خیانت رئیس کل بانک مرکزی صورت گرفت، فشار مضاعفی را به مردم لبنان وارد کرد. در همین حال، به دلیل عدم تأمین مازوت و بنزین مورد نیاز مردم، مدتی بود که لبنانی‌ها به سختی برای تأمین سوخت روزگار سپری می‌کردند. در این رابطه تعدادی از دلالان و سودجویان هم با گرفتن بنزین دولتی و احتکار و فروش آن در بازار آزاد یک شرایط روحی، روانی و اقتصادی بدی را برای مردم لبنان ایجاد کردند.

با توجه به نفوذ حزب الله و امکاناتی که حزب الله از لحاظ اقتصادی در نقاط مختلف دنیا در اختیار دارد، دبیرکل این حزب تصمیم گرفت که با استفاده از سرمایه تعدادی از سرمایه گذاران لبنانی که در نقاط مختلف دنیا زندگی می‌کنند، سوخت و مازوت مورد نیاز مردم لبنان را از جمهوری اسلامی ایران تأمین نماید. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران خود نیز در چارچوب تحریم‌های ظالمانه ایالات متحده آمریکا قرار دارد.

به هر حال، حزب الله لبنان باب گفتگو با جمهوری اسلامی را گشود و از ایران درخواست خرید مازوت و بنزین مورد نیاز مردم لبنان را ارائه کرد. این موضوع به شدت موجب عصبانیت و حقد و کینه مخالفان ملت لبنان از جمله «سعد الحریری» و مجموعه کسانی که در طول سه دهه گذشته تلاش کردند وابستگی مردم لبنان به نیروهای خارجی افزایش پیدا کند، قرار گرفت. در این رابطه آنها تلاش می‌کنند که با تولید شایعات و فضاسازی‌های کاذب علیه حزب الله و جمهوری اسلامی، میان مردم لبنان بدبینی ایجاد کنند.

البته آنها از سوی مردم لبنان پاسخ مناسبی دریافت نکردند و در حال حاضر به دنبال ایجاد فضاسازی رسانه‌ای علیه حزب الله و جمهوری اسلامی هستند. البته با قاطعیتی که جمهوری اسلامی ایران در ارسال نفتکش‌های حامل مازوت و بنزین به خرج داده است، حتماً این توطئه هم مانند توطئه‌های دیگر خنثی خواهد شد.

حزب الله لبنان صراحتاً اعلام کرده است که تعرض به نفتکش‌های جمهوری اسلامی که در راه لبنان هستند به مثابه اعلام جنگ علیه این کشور است نکته قابل تأمل این است که حتی در یک استراتژی جدید حزب الله ما مشاهده می‌کنیم که دبیرکل این گروه اعلام می‌کند که به محض خارج شدن نفتکش‌ها از بنادر ایران تا تخلیه کامل محموله، این نفتکش‌ها به عنوان خاک لبنان محسوب شده و هر گونه تعرض به آنها به مثابه تعرض به خاک لبنان و به مفهوم اعلام جنگ با ملت لبنان است و حزب الله حتماً به آن واکنش مناسب را نشان خواهد داد.

بر این اساس، در طول یک هفته گذشته که نفتکش‌ها از بنادر جمهوری اسلامی حرکت کرده و به سمت لبنان می‌روند هیچ خطری آنها را تهدید نکرده است و به نظر می‌رسد که تا پایان هفته آینده نیز که به مقصد می‌رسند، هیچ مشکل خاصی برای این محموله‌ها ایجاد نشود.

البته این اقدام شجاعانه دبیرکل حزب الله نشان دهنده دست برتر حزب الله در فضای سیاسی و امنیتی این کشور است. در پایان نیز باید تأکید کنم که استراتژی جدید حزب الله ورود به عرصه بازدارندگی اقتصادی لبنان خواهد بود و این یک عرصه جدیدی است که برای حزب الله توسط دبیرکل آن، ایجاد شده است. این مسأله می‌تواند تا حدود بسیار زیادی آرامش را در اذهان ملت لبنان ایجاد کند.

سید رضا صدرالحسینی؛ کارشناس و تحلیلگر مسائل منطقه‌ای