سیاوش سماوی در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح بیماری کوتولگی رازک نارنگی سیاهو بیان داشت: ویروئیدها کوچکترین بیمارگرهای گیاهی شناخته شده محسوب میشوند که درون سلولهای میزبان تکثیر میشوند و در سیستم رشد گیاهان اختلال ایجاد میکنند. ویروئید کوتولگی رازک(Hop Stunt Viroid (HSVD)) عامل بیماری کاچکسیا در درختان مرکبات است که علایم رنگ پریدگی، چسبندگی و قهوهای شدن آوندهای آبکشی گیاه، ترک خوردگی پوست و ساقه آبلهای را در این درختان ایجاد میکند.
وی افزود: این ویروئید دارای دامنه میزبانی وسیعی است و در درختان میوه مثل آلو، هلو، بادام و زردآلو باعث آلودگی می شود. این بیماری میتواند باعث خسارت اقتصادی در مرکبات حساس نظیر نارنگی شود. ویروئید کوتولگی رازک از طریق مکانیکی و پیوند منتقل می شود.
سماوی اظهارداشت : با بازدیدهای انجام شده از درختان نارنگی سیاهو که دارای علایم زوال و زردی بودند، در برخی از درختان، علایم شدید ساقه آبلهای معکوس (Inverse pitting) در قسمت طوقه و تنهی اصلی مشاهده شد.
محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گفت: با توجه به نوع علایم، این درختان از نظر وجود ویروئید کوتولگی رازک مورد بررسی قرار گرفتند.
وی خاطرنشان کرد: نتایج آزمایشگاهی نشان داد که توالی قسمتی از این ویروئید با توالی متناظر آن در جدایههای ویروئید کوتولگی رازک شباهت دارد.
سماوی با تاکید بر اینکه این اولین گزارش از وقوع ویروئید کوتولگی رازک به عنوان عامل بیماری کاچکسیا در درختان نارنگی سیاهو در استان هرمزگان است، مهمترین توصیه ها در خصوص این بیماری را تغذیه مناسب و تقویت درختان، استفاده از نهال های سالم، حذف گیاهان بیمار و جایگزینی آنها با گیاهان سالم. اسپری پاشی ترکیبات افزایش دهنده مقاومت القایی نظیر فوزتیل آلومینیوم، فسفیت پتاسیم عنوان کرد.