به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیواطلس، محققان آمریکایی، سنگاپوری و آلمانی با همکاری یکدیگر تصاویر ویدئویی مربوط به سقوط و حفظ تعادل مارمولکها را بارها مشاهده و بررسی و تجزیه و تحلیل کردند و در نهایت توانستند دریابند آنها چطور در زمان برخورد به تنه درختها تعادل خود را حفظ کرده و از درخت آویزان میکنند یا چگونه در زمان برخورد به زمین سرشان را بالا نگه میدارند تا آسیب نبینند.
مارمولک بررسی شده نوعی مارمولک دم پهن آسیایی موسوم به Hemidactylus platyurus است که میتواند روی تنه درختان سر بخورد یا از روی درختی به درخت دیگر بپرد. آنها با سرعت ۶ متر در ثانیه حرکت کرده و در هر شرایطی تعادل خود را حفظ میکنند.
این مارمولکها تنه خود را با پاهای عقبی چنگ میزنند و سر و شانه و پاهای جلویی خود را بالا نگه میدارند. آنها با فشار دادن دمهای بلند خود به درختان از آنها به عنوان اهرم و مهار استفاده کرده و از سقوط خود جلوگیری میکنند.
محققان با درک این سازوکار از آن برای تولید رباتهای منعطف کوچک و زیرک با استفاده از چاپگر سه بعدی الهام گرفتند. این ربات دارای دم و یک موتور داخلی است که با فشار دادن دم به سمت پایین باعث میشود پاهای جلویی آن در زمان تماس با سطوح مختلف فشار زیادی را تحمل نکنند.
بدنه این ربات با نوعی نمد پوشانده شده و در ۵۵ درصد موارد میتواند در زمان سقوط بر روی سطوح مختلف تعادل خود را حفظ کند. میزان این موفقیت با حذف دم به ۱۵ درصد کاهش مییابد. نرخ این موفقیت در مارمولکهای طبیعی ۸۷ درصد است و محققان در تلاش هستند به این رقم دست یابند.