به گزارش خبرنگار مهر، اکبر کرامتی ظهر پنجشنبه در جلسهای که به منظور بررسی ساماندهی و نظارت بر خرید و فروش محصول سیب صنعتی استان به ریاست استاندار آذربایجان غربی در سالن جلسات حوزه استاندار برگزار شد، اظهار کرد: بر اساس برآوردهای انجام شده، امسال تولید این محصول حدود ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش دارد.
وی با اشاره به این مطلب که ارقام غالب محصول سیب منطقه از ارقام سیبهای زرد و قرمز لبنانی موسوم به گُلدِن و رِد دِلیشز میباشد، اضافه کرد: مابقی را ارقام تابستانه و ارقام خارجی از جمله گرانی اسمیت، رد استارکینگ، گالا و دلباراستیول تشکیل میدهد.
کرامتی با بیان اینکه سیب از مهمترین محصولات باغی آذربایجان غربی است، افزود: باغهای سیب در همه شهرهای استان وجود دارد ولی ارومیه با اختصاص حدود ۴۵ درصد از این باغها در رتبه اول و شهرهای سلماس، مهاباد، اشنویه، نقده و میاندوآب در ردیفهای بعدی قرار دارند.
مشکل بازار پس از تولید چالش بزرگ بخش کشاورزی آذربایجان غربی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی، مشکل بازار پس از تولید را چالش بزرگ بخش کشاورزی آذربایجان غربی عنوان کرد که همه ساله با فرا رسیدن فصل برداشت محصولات از جمله سیب شاهد آن هستیم و ابراز امیدواری کرد، در سال جاری نیز روند صادرات سیب درختی نیز پر رونق تر از سال گذشته ادامه داشته باشد.
وی با بیان اینکه انباشت سیب در کنار جادههای استان ممنوع است و با متخلفان برخورد میشود، اظهار کرد: از پارسال مراکزی مجوز دریافت کردند تا در زمینه جمع آوری بهداشتی سیب زیر درختی اقدام کنند که امسال ۸۲ مرکز خرید، کار خرید را بر عهده خواهند داشت که شامل ۴۰ مرکز متعلق به سازمان تعاون روستایی، ۳۰ مرکز بخش خصوصی دارای مجوز از سازمان جهاد کشاورزی و ۱۲ سردخانه ذخیره سازی میوه است.
کرامتی با توجه به اینکه حریم جادهها با انباشت سیبهای صنعتی اشغال و منجر به ایجاد مشکلات بهداشتی و بد منظر شدن حریم جادهها میشود، لازم است دستگاههای مربوطه نسبت به پاکسازی جادهها و رفع این موضوع با جدیت بیشتراز سالهای گذشته مساعدت و همکاری لازم را انجام دهند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی بیان کرد: میتوان محصول سیب زیر درختی صنعتی در مراکز بهداشتی و مجوز دار را به نحو بهینه و بهداشتی برای مدت زمان بیشتری نگهداری کرد چرا که نگهداری مواد اولیه در شرایط استاندارد موجب تولید محصول با کیفیت میشود.
کرامتی ادامه داد: باید مسولان ذیربط تمهیدات و راهکارهای اساسی در زمینه تسهیل و توسعه روند صادرات محصولات کشاورزی مخصوصاً سیب درختی را اتخاذ کنند.
وی، پایین بودن قیمت فروش محصول نسبت به هزینههای تولید آن، نامشخص بودن وضعیت صادرات و پایین بودن توان مالی باغداران و همچنین ریزشهای قبل از برداشت محصول را از بزرگترین مشکلات باغداران آذربایجان غربی که با آن مواجه هستند، برشمرد.
۸۲ مرکز مجاز فروش سیب صنعتی در آذربایجان غربی دایر شد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی از دایر شدن ۸۲ مرکز مجاز فروش سیب صنعتی دراستان در سال جاری خبر داد و گفت: انباشت سیب در کنار جادههای استان ممنوع است و با متخلفان برخورد میشود، از پارسال مراکزی مجوز دریافت کردند تا در زمینه جمع آوری بهداشتی سیب زیر درختی اقدام کنند که امسال ۸۲ مرکز خرید، کار خرید را بر عهده خواهند داشت که شامل ۴۰ مرکز متعلق به سازمان تعاون روستایی، ۳۰ مرکز بخش خصوصی دارای مجوز از سازمان جهاد کشاورزی و ۱۲ سردخانه ذخیره سازی میوه است.
کرامتی با بیان اینکه ۲۳ واحد فعال فرآوری آبمیوه و ۱۲ واحد کنسانتره میوه با حداقل ظرفیت جذب ۴۸۰ هزار تن میوه در استان وجود دارد، اضافه کرد: در این مراکز میتوان محصول سیب زیردرختی را به نحو بهینه و بهداشتی برای مدت زمان بیشتری نگهداری کرد و کارخانهها اگر خواهان تولید محصولات باکیفیت هستند باید مواد اولیه مناسب و بهینه مورد نیاز خود را از این مراکز خریداری کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی از باغداران آذربایجانغربی خواست برای حفظ کیفیت سیب تولید شده خود، آن را به اماکن دارای مجوز نگهداری اصولی این محصول تحویل دهند و از فروش آن به دلالان کنار جادهای خودداری کنند.
وی تاکید کرد: طی جلسات برگزار شده مقرر شده است که پی گیری های لازم توسط بازاریابهای صادراتی برای افزایش روند صادرات سیب درختی و فراوردههای سیب صنعتی به کشورهای روسیه و اورآسیا اقدامات لازم را انجام دهند و صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی استان ازطریق شرکتهای دانش بنیان کارساماندهی در خصوص محصول سیب را انجام دهند.
کرامتی ادامه داد: همچنین مقرر شده از سوی اتحادیه باغداران کشور تعداد ٢ یا ٣ کارخانه خارج از استان برای حمایت از ساماندهی و خرید سیب صنعتی استان از تاریخ١٧ شهریور کار خرید حمایتی را آغاز کنند و در صورت امکان تعداد ٢ کارخانه جهت انجام حق العمل کاری محصول شناسایی و دعوت به همکاری شوند.
بهنام تاج الدینی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی نیز در این جلسه با بیان اینکه سال گذشته، ۸۸۵ هزار تن سیب درختی به کشورهای خارجی صادر شد که حدود ۷۰ درصد از این میزان محصول تولیدی استان از آذربایجان غربی بود که ۳۲۶ میلیون ارز آوری برای کشور داشت که باید تمهیدات لازم برای توسعه صادرات محصول سیب در بازارهای جهانی فراهم شود.
در ادامه راهکارها و پیشنهادات لازم در جهت بهبود وضعیت خرید و فرآوری محصول سیب درختی استان توسط اعضای حاضر در جلسه ارائه شد.
آذربایجانغربی هم در زمینه تولید و هم در زمینه سطح زیرکشت جایگاه نخست این محصول را در کشور دارد و یک سوم سیب کشور در این استان تولید میشود.