حسین احمدی دبیر همایش بررسی حوادث سیاسی آذربایجان در آغاز این همایش تاکید کرد: آذربایجان در حفظ ایران چه پیش از اسلام و چه پس از آن، جایگاه ویژه داشته است.

به گزارش خبرنگار مهر، همایش بررسی حوادث سیاسی آذربایجان از سال 1320 تا 1325 صبح امروز در محل موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران آغاز به کار کرد.

دکتر حسین احمدی دبیر این همایش و مسئول حوزه مطالعات سیاست خارجی موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران در آغاز این همایش اظهار داشت: با نگاهی به تاریخ ایران قبل و بعد از اسلام جایگاه آذربایجانی ها در حفظ ایران بر کسی پوشیده نیست.

وی افزود: ره آورد تاسیس حکوم صفویه توسط شاه اسماعیل اول صفوی در دل آذربایجان و حمایت مردم منطقه از وی و فرزندانش باعث سرافرازی دین ، ملت و کشور در مقابل دشمنان خارجی بوده است.

دبیر این همایش ادامه داد: استمرار حمایت های مردم آذربایجان  از کیان کشور را می توان به نوعی در جنگ های ایران و روسیه و سپس در دوران مشروطه مشاهده کرد، البته اندکی پس از مشروطه ایران و تغییر نام آران  به آذربایجان  مشکلات در دو سوی مرزها به آرامی در محافل خبری و در میان نخبگان مطرح شد.

احمدی با اشاره به تجاوز شوروی به کشورمان در تاریخ سوم شهریور 1320 و اشغال 200 هزار کیلومتر مربع از خاک ایران اظهار داشت: در آن زمان قدرت هر گونه مخالفت با دولت متجاوز از سوی دولت ایران سلب شده بود.

وی همچنین گفت: نظر به مبارزه شوروی با آلمان در جبهه غربی روسیه کشورهای انگلیس و ایالات متحده به شدت در پی آن بوده اند تا خصومتی با شوروی ایجاد نگردد و به واسطه همین ملاحظات تا پیش از شکست آلمان یکه تازی های شوروی در صحنه سیاسی ایران ادامه داشته است.

مسئول حوزه مطالعات سیاست خارجی موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران ادامه داد: با توجه به حساسیت بالای مردم ایران شوروی ها می دانستند که در صورت عیان شدن وابستگی فرقه  دمکرات  و تشکیلات حزب توده به روس ها جایگاه این فرقه در میان مردم آذربایجان به شدت نزول خواهد کرد و این عاملی بود که باعث شد پشتیبانی علنی شوروی از فرقه مذکور تا حداکثر ممکن تقلیل یافته و تنها عده ای خاص از این رابطه محرمانه با خبر بودند.

دکتر احمدی افزود: در سایه حمایت های ارتش سرخ افراد اعزامی از آذربایجان شوروی و گره خوردن مسائل داخلی نظیر  تنگناهای معیشتی ، تبعیض، رکورد، بیکاری و شعارهای ترکی باعث رشد این فرقه در بسیاری از نقاط کشور شد.

وی همچنین با تاکید بر غیر مستند بودن نظریه قدرت فرقه دمکرات آذربایجان گفت: در غیر مستند بودن این نظریه همین بس که پس از توافق قوام و استالین و خروج ارتش سرخ از ایران در کمترین زمان ممکن و پیش از رسیدن ارتش ایران حکومت فرقه دمکرات به دست مردم آذربایجان برچیده شد.

دبیر همایش بررسی حوادث سیاسی آذربایجان هدف از برگزاری این همایش را روشن کردن زوایای پنهان حرکت دمکرات ها با تکیه بر مدارج علمی و مستند عنوان کرد.