به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، برخی از افراد به دلایل مختلفی مانند کشیدن دندان، افزایش سن و غیره ممکن است یک یا چند دندان خود را از دست بدهند. از دست دادن دندانها علاوه بر این که طرح لبخند و زیبایی چهره را دچار مشکل میکند، بر روی غذا خوردن و درست جویده شدن آن نیز تأثیر بدی میگذارد. در چنین شرایطی ایمپلنت دندان میتواند یک روش خوب و دائمی برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته باشد. با فراگیر شدن این روش نوین دیگر کمتر کسی به سراغ روش قدیمی استفاده از دندانهای مصنوعی متحرک میرود. در ذهن افرادی که قصد دارند از خدمات دندانپزشکی استفاده کنند، همواره سؤالهای متعددی شکل میگیرد. اگر جزء افرادی هستید که قصد انجام ایمپلنت و کاشت دندان دارند، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. در این مطلب به سؤالهای متداول درمورد ایمپلنت دندان پاسخ خواهیم داد.
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان (Dental implants) از روشهای درمانی در دندانپزشکی جهت جایگزین و پر کردن جای خالی دندان میباشد (به صورت عامیانه به روش دندانهای پیچ و مهرهای معروف است). اساس ایمپلنت دندان مدرن، پروسهای بیولوژیک با نام ادغام استخوانی (استئواینتگریشن) است که در آن موادی مانند تیتانیوم ارتباطی محکم با استخوان ایجاد میکنند. در ابتدای امر ایمپلنت ثابت میشود، سپس ادغام استخوانی قابل انجام میشود و نهایتاً یک پروتز دندانی اضافه میشود. مدت زمان بهبود برای ادغام استخوان پیش از اتصال پروتز دندان به ایمپلنت یا عامل مجاوری که برای نگهداری پروتز دندان استفاده شده، متغیر میباشد.
ایمپلنت دندان چه مزایایی دارد؟
بعد از کشیدن دندان بلافاصله باید فکری برای جایگزین کردن دندان از دست رفته کرد، زیرا جای خالی باعث کج شدن بقیه دندانها، بروز مشکل در جویدن و کاهش زیبایی فرد میشود. با انجام ایمپلنت بلافاصله بعد از کشیدن دندان، از بروز این مشکلات پیشگیری میشود. یکی دیگر از مزایای این روش افزایش اعتماد به نفس افراد است. دندانهای کاشته شده کاملاً به دندان طبیعی شباهت دارند و فرد به راحتی میتواند لبخند بزند. عدم آسیب به لثه، جلوگیری از تحلیل استخوانهای فک، کاهش التهاب و عفونت لثه از مزایای دیگر استفاده از روش ایمپلنت دندان میباشند. قدرت تکلم بعضی از افراد بعد از گذاشتن دندانهای مصنوعی متحرک کاهش مییابد، اما روش کاشت هیچ تأثیر بدی روی تلفظ و تکلم افراد ندارد.
آیا استفاده از روش ایمپلنت دندان درد دارد؟
عمل کاشت میله فلزی در استخوان فک هیچ دردی به همراه ندارد، زیرا دندانپزشک قبل از شروع عمل از بی حسی استفاده میکند. فقط بعضی از بیماران ممکن است بعد از اتمام عمل و از بین رفتن اثرات بی حسی در ناحیه کاشت فلز تیتانیوم مقداری سوزش احساس کنند. برای کاهش و کنترل درد بعد از کاشت باید به توصیههای دندانپزشک توجه کنید. با توجه به این توضیحات هرگز به خاطر احساس درد از انجام این کار نترسید.
چند سالگی مناسبترین سن برای انجام ایمپلنت دندان است؟
استخوانهای فک تا قبل از هجده سالگی در حال رشد هستند. بنابراین بهترین سن برای انجام عمل کاشت دندان بعد از ۱۸ سالگی میباشد. وقتی استخوانهای فک به طور کامل رشد کنند، عمل کاشتن دندان با نتیجه بهتری همراه خواهد بود. علاوه بر سن، سالم بودن لثهها و استخوانهای فک نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. پزشک پس از معاینه دندانها، استخوان فک و لثه افراد بالای هجده سال تشخیص خواهد داد که آیا برای انجام این عمل گزینه مناسبی هستند یا خیر؟
نگهداری از ایمپلنت به چه نحوی انجام میشود؟
بعد از انجام عمل ایمپلنت دندان باید هر چند وقت یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانهای شما را معاینه کند. ایمپلنتها نیز درست مانند دندانهای طبیعی نیاز به مراقبت دارند. سعی کنید روزانه دوبار مسواک بزنید و استفاده از نخ دندان را نیز فراموش نکنید.
قیمت ایمپلنت دندان چقدر است؟
قیمت ایمپلنت دندان به عوامل مختلفی مانند تعداد دندانهای جایگزین شده، کیفیت استخوانهای فک بیمار، تجربه پزشک و کیفیت متریالهای به کار رفته بستگی دارد. گاهی اوقات باید پزشک بعد از کاشت میله فلزی تیتانیوم در فک بیمار چندین ماه صبر کند تا فرآیند بازسازی استخوان به خوبی انجام شود. طولانی شدن دوره درمان به افزایش قیمت ایمپلنت دندان منجر خواهد شد. تمام این موارد در جلسه مشاوره با پزشک مورد بررسی قرار میگیرد.
نکته اساسی که باید در مورد ایمپلنتها درنظر گرفت، میزان و جنس مواد استفاده شده در ساخت آنها است. یکی از مهمترین این موادها، فلز تیتانیوم است. هرچه تیتانیوم موجود در ایمپلنت بیشتر باشد، دوام و شانس موفقیت آن نیز بیشتر است و از آنجایی که تیتانیوم عنصری نسبتاً گرانقیمت است، هرچه بیشتر از آن استفاده شود، ایمپلنت گرانتر خواهد بود. تیتانیوم استفاده شده در ایمپلنت سوئیسی از دیگر انواع ایمپلنت، بیشتر و در نتیجه قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود.
آیا روش ایمپلنت برای دندانهای شکسته هم مناسب است؟
برای دندانهای شکسته بهتر است از روشهای کمهزینهتری دیگر مانند ترمیم، کامپوزیت یا لمینت استفاده کنید. قیمت ایمپلنت دندان بسیار پرهزینه است و بیشتر برای افرادی مناسب است که دندانهایشان به شدت خراب شده و به هیچ وجه قابل ترمیم نیست.
ایمپلنت چند روز بعد از کشیدن دندان انجام میشود؟
این موضوع به سلامت لثه، تراکم دندانهای بیمار و حفره خالی دندان بستگی دارد. برای افرادی که لثه سالمی دارند و حفره دندان آنها برای کاشت آماده است، از روش ایمپلنت فوری یا یک روزه استفاده میشود. اما افرادی که مشکل لثه و فک دارند، باید تا بهبود کامل این مشکلات صبر کنند.
آیا کاشت دندان عوارض جانبی دارد؟
اگر عمل ایمپلنت دندان توسط یک پریودنتیست یا جراح دهان و دندان ماهر در یک مطب معتبر و مجهز انجام شود، هیچ عارضه جانبی خاصی نخواهد داشت. اما در صورت انجام عمل نزد یک دندانپزشک غیرحرفهای و مبتدی با عوارض جانبی مانند عفونت در محل کاشت، آسیب به دندانهای دیگر، آسیب دیدگی رگهای خونی، آسیب عصبی، درد، سوزن سوزن شدن لثه، چانه و لبها مواجه خواهید شد.
چه افرادی برای کاشت دندان مناسب نیستند؟
افراد مبتلا به دیابت، زنان باردار، بیماران تحت مراقبتهای رادیوتراپی در ناحیه صورت و فک، افراد مبتلا به سرطان تحت پرتو درمانی و شیمی درمانی، افراد سیگاری، مبتلایان به بیماری لوسمی، افراد مبتلا به پوکی استخوان و افراد مبتلا به سکته قلبی اصلاً گزینههای مناسبی برای انجام کاشت دندان نیستند.
درچه مواردی استفاده از کاشت بدون ایمپلنت بهتر است؟
گاهی به دلایلی چون ضعف بافت لثه و یا استحکام استخوان فک کاشت بدون ایمپلنت، برای جبران جای خالی دندان استفاده شود و شرایط برای ایمپلنت فراهم نباشد.
بیماری دیابت
در برخی از افراد که از بیماریهایی چون دیابت رنج میبرند و به علت نارسائی ایمپلنت، ممکن است امکان کاشت دندان از طریق ایمپلنت را نداشته باشند
افراد سیگاری
احتمال اینکه ایمپلنت دندان در افراد سیگاری عمرو دوام کوتاهی داشته باشد چون ایمپلنت دندان با شکاف بافت لثه و استخوان فک همراه است و استعمال دخانیات در فرآیند خونرسانی خلل ایجاد میکنند. روش بریج (در مواردی که تعداد دندانهای از دست رفته محدود است) یا دندان مصنوعی، که زخمی ایجاد نمیشود میتواند برای افراد سیگاری، روش مساعدتری باشد.
بیماری پریودنتال
بیماری پریودنتال، اختلالی در بافت لثه است که به مرور زمان با تحلیل لثه و لق شدن دندان همراه است. در چنین شرایطی که بافت لثه به شدت آسیب دیده امکان کاشت ایمپلنت وجود ندارد و بهترین گزینه کاشت بدون ایمپلنت است.
برگرفته از کلینیک دندانپزشکی دکتر سریتا (https://drserita.com)
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.