خبرگزاری مهر - گروه هنر- عطیه مؤذن: «هفت روز سیما» عنوان بسته خبری-تحلیلی ویژهای است که در پایان هر هفته به بازخوانی اهم تحولات خبری مرتبط با متن و حاشیه تولیدات صداوسیما و اتفاقات پیرامونی آن در طول هفته میپردازد.
در این بسته خبری هفتگی تلاش کردیم در کنار خبرهای رسمی فعالیت برنامهسازان و مدیران سیما، نیمنگاهی به حواشی رسانهای و حتی شایعاتی که بهرغم غیررسمی بودن میتوانستند در اخبار مرتبط با سیما تأثیرگذار باشند هم داشته باشیم.
امروز پنجشنبه ۲۵ شهریور ماه میتوانید با شماره ۹۴ بسته خبری «هفت روز سیما» در مرور متن و حاشیه اتفاقات تلویزیون و خارج از تلویزیون در هفتهای که گذشت، با ما همراه شوید.
چهره هفته؛ حسام منظور
حسام منظور این روزها نقش اصلی سریال «نجلا» را بر عهده دارد که فصل اول آن به کارگردانی خیرالله تقیانی پور و تهیه کنندگی سعید سعدی همزمان با اربعین سال گذشته روی آنتن شبکه سه سیما رفت و الان هم فصل دوم آن در حال تصویربرداری است.
این هفته خبرهایی هم از پیش تولید فصل جدید «بانوی عمارت» مطرح شد که اتفاقاً حسام منظور با نقش ارسلان میرزا در این سریال تاریخی به کارگردانی عزیزالله حمیدنژاد چهره شد و محبوبیت پیدا کرد.
تهیه کنندگی فصل دوم این سریال را همچون فصل اول مجید مولایی بر عهده دارد که به تازگی از ساخت «افرا» هم فارغ شده است و البته چند سالی است که قصد دارد فصل جدید «بانوی عمارت» را به تولید برساند. و حالا زمزمههای ساخت آن این روزها جدی تر شده است، حتی با یک کارگردان هم صحبتهایی شده است که تاکنون یک سریال در شبکه خانگی و سریالی موفق هم در خود تلویزیون کارگردانی کرده است.
بعد از چالش کارگردانی «بانوی عمارت» جدی ترین چالش، بازیگر نقش اصلی آن یعنی حسام منظور خواهد بود که این روزها سخت مشغول بازی در «نجلا» است به ویژه که ضبط «نجلا» حدود چند ماهی کار دارد و تصویربرداری آن در خوشبینانهترین حالت تا اسفندماه به طول میکشد.
با این وصف ممکن است تولید «بانوی عمارت» هم یک بار دیگر به تأخیر زمانی بخورد و یا برعکس تغییراتی در بازیگران اصلی داشته باشد که هنوز درباره بازیگران و تغییرات احتمالی خبر جدیدی منتشر نشده است.
حاشیه هفته؛ کلید خوردن جابهجایی ها در سازمان
از زمانی که عزت الله ضرغامی رئیس اسبق صداوسیما به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت میراث فرهنگی از سوی دولت سیزدهم معرفی شد درباره معاونان و مدیران مختلف او هم گمانه زنیهایی انجام میشد؛ گمانههایی که کلیدیترین این پستها را به مدیرانی از درون سازمان صداوسیما و رفقای قدیمی این مدیر تلویزیونی نسبت میداد. طی این چند وقت نام یکی از این مدیران بیشتر هم مطرح میشد؛ علی دارابی که در حال حاضر معاون امور استانهای صداوسیماست و در دوره ضرغامی معاون سیمای وی بوده است.
حضور دارابی در وزارت میراث حالا از شایعه گذشته و قوت هم گرفته است و حتی در شایعاتی جایگزین احتمالی او در خود معاونت امور استانهای صداوسیما نیز گمانه زنی شده است.
علی دارابی سالهاست که در صداوسیما فعالیت دارد و علاوه بر فعالیتهای مدیریتی حوزه آکادمیک را هم دنبال میکند و همین الان عضو هیأت علمی دانشگاه صداوسیما است. او همچنین در همین سالها بیش از ۲۰ کتاب هم به نگارش در آورده است.
او در زمان حضور در معاونت امور استانها نیز سعی کرد جشنوارههای استانی را با شدت و قوت بیشتری پیگیری کند و جشنوارههای تازهتری هم راه اندازی کند. در زمان حضورش در همین معاونت هم البته بارها شایعاتی مبنی بر بازگشت او به معاونت سیما مطرح میشد و حالا قرار است بعد از سالها حضور در صداوسیما مسند دیگری را برای فعالیتهای خود انتخاب کند که احتمالاً هفته آینده نیز حکم خود را دریافت خواهد کرد.
حالا باید دید با رفتن برخی از مدیران از مسئولیتهای کلان صداوسیما به وزارت میراث چه کسانی جایگزین آنها خواهند شد.
نکته هفته؛ نشاط با سریالهای تلخ
عبدالعلی علی عسکری رئیس صداوسیما طی این هفته و در ادامه نشستهایی که با مسئولان و مقامات دارد جلسهای با بهرام عین اللهی وزیر بهداشت دولت سیزدهم برگزار کرد. در این جلسه هم دو طرف درباره نقش صداوسیما در این شرایط کرونایی گفتند و هم تأثیر برنامههای تلویزیون. وزیر بهداشت هم از حدود ۱۰۰ نفری از نیروهای صداوسیما یاد کرد که طی یک و نیم سال گذشته بر اثر کرونا درگذشتهاند.
علی عسکری طی سخنانش با اشاره به این شرایط کرونایی از تلاشهای صداوسیما برای برنامه سازی و سرگرم کردن مخاطب سخن گفت که البته در این یکی دو سال بازوی مهمی در این شرایط بوده است و حداقل کارش این بود که خط تولید سریالها و مجموعههای نمایشی نه تنها متوقف نشد که با ظرفیت بیشتری هم به کار خود ادامه داد.
با این حال یک نکته نسبت به این سخنان حائز اهمیت است که رئیس صداوسیما در این جلسه بیان کرد: «ما هر شب سه سریال جدید روی آنتن میبریم و تلاش کردیم در کنار مردم باشیم و بتوانیم در این دوران سخت نشاط را در خانوادهها حفظ کنیم.» این جمله رئیس صداوسیما البته میتواند یک رویکرد کلی باشد که همانطور که گفته شد در همه این مدت جز بازههای زمانی کوتاه مدت تلاش شده است که سه شبکه اصلی تلویزیون به صورت دائمی سریالهای شبانه داشته باشند و باکس شبانه این شبکههای سراسری خالی نباشد. اتفاقی که در شرایط سخت این روزهای کرونایی و حتی با وجود ابتلای پی در پی عوامل صداوسیما و سریالها به کرونا خود قابل تقدیر بود.
با این حال گاهی هم این چیدمان کنداکتور و فضای سریالهای درام انتقاد مخاطبان را در بر داشته است و نه تنها نشاطی برایشان به ارمغان نیاورده که در این شرایط سخت معیشتی و حزن از دست دادن عزیزانشان، برخی سریالها بیشتر به زندگی مردم تلخی و غم هم پاشیدهاند.
این شرایط صدای خود کارگردانان را هم درآورده است و به طور مثال در همین شبها سه سریالی روی آنتن است که اتفاقاً شروع هر یک از این سریالها با صحنههای برخورد، قتل، خشونت و زندان همراه شد و در ادامه هم فضای تلخ آنها باعث شد در رسانههای رسمی و مجازی به این فضا انتقاد شود. سریالهای «افرا»، «در کنار پروانه ها» و «هم سایه» این شبها روی آنتن شبکههای سراسری قرار دارد که هر یک به نوعی این فضای غمبار را ضریب دادهاند.
اتفاق هفته؛ جشنوارهای در نبود سرگرمیها
در این روز و شبهایی که تقریباً تلویزیون از برنامههای سرگرم کننده و آثار نمایشی پرکشش خالی است و گاهی سریالهای شبانه هم مخاطب را راضی نمیکند میتوان کانال تلویزیون را سوئیچ کرد روی شبکه مستند که چند سالی است یک جشنواره را به صورت مستمر برگزار میکند. جشنواره تلویزیونی مستند که طی یک رقابت، آثار پخش نشده مستند را برای مخاطبان حرفهای و تخصصی این حوزه و حتی عموم مردم که امکان چندانی ندارند به صورت حرفهای به جشنواره مستند بروند یا از طرق دیگر آنها را به دست آورند، به ارمغان میآورد.
یک ویژگی مهم این جشنواره همین تلویزیونی بودن آن است یعنی آثار از طریق شبکه مستند پخش میشود، مردم به آثار رأی میدهند و بعد از داوریهای نهایی طی یک مراسم از برگزیدگان تجلیل میشود که شاید در شرایط کرونا که دیگر جشنوارههای تلویزیون مثل استانیها را تعطیل کرد یک نقطه قوت است.
با این حال تلویزیون تبلیغات چندانی نسبت به تنها جشنوارهای که این روزها در حال برگزاری است ندارد، تلویزیون میتوانست هر از گاهی از طریق تیزرهایی که در شبکههای مختلف پخش میشود به معرفی مستندها، موضوعاتشان و کارگردانان این آثار بپردازد تا مخاطبان هم از این رویداد باخبر شوند. مخصوصاً که این فستیوال شبانه از شنبه تا پنجشنبه ادامه دارد و گاهی با پخش دو فیلم کوتاه یا مستند نیمه بلند در یک شب میتوان طی هفته بیشتر از ۶ مستند جدید را به تماشا نشست.
این آثار دسته بندی موضوعی مختلفی هم دارند و گاهی به تناسب یک مناسبت تاریخی و ملی هم مستند پخش میشود و یا در طول هفته یک مستند حیات وحش، یک مستند با فضای فانتزی یا طنز و یا مستندهایی در فضای مقاومت و تاریخی گنجانده شده است تا هفتهای متنوع در نظر گرفته شود.
این دوره از جشنواره یک آورده هم برای علاقمندان به حوزه مستند دارد که میتوانند از این طریق مستندساز شوند! پیچینگ از مواردی بود که امسال به جشنواره اضافه شد که یک مرحله قبل تر از ساخت مستند است و طی فراخوانی از کسانی که ایده ساخت مستند دارند دعوت شده است تا اگر ایدهای دارند ارائه کنند و بعد از تأیید داوران از حمایت مادی و معنوی هم برخوردار شوند.
محسن یزدی مدیر شبکه مستند و رئیس این جشنواره یک امکان هم برای این دوره از جشنواره به وجود آورده است تا پنج مستند برتر جشنواره بتوانند در سینماهای حوزه هنری اکران شوند که خود مزیت دیگری برای آثار است و برای مستندسازان هم که همیشه دغدغه داشتند تا برای آثارشان مثل فیلمهای سینمایی، بلیت فروشی شود یک اتفاق ویژه محسوب میشود.
جشنواره مستند برای خیلی از استعدادها و مستندسازان هم شناخته شده است و دارد به برندی تبدیل میشود که حالا نه فقط کارگردانان حرفهای از تهران بلکه از دیگر نقاط ایران هم برای آن مستند ارسال میکنند و در همین مدت چندین مستند پخش شد که میتوان گفت از نقاط مختلف ایران و از مستندسازانی از همدان، آبادان، سمنان و… به جشنواره رسیده بود.
پیشنهاد هفته؛ سریالیست با سوژه مجری بازیگرها
برنامه «سریالیست» با اجرای پدرام کریمی همزمان با نوروز امسال متولد شد که به عنوان یک جشنواره نظرسنجی درباره سریالهای تلویزیونی شروع به کار کرد و حالا به صورت هفتگی و منسجم هر پنجشنبه روی آنتن شبکه یک میرود.
این برنامه در ایام محرم با مروری روی سریالهای نوستالژیک این ایام پخش شد و مورد انتقاد هم قرار گرفت که چرا برنامههای مختلف با رویکرد نوستالژی و خاطره بازی در تلویزیون متولد میشوند اما این برنامه یک تمایز هم ایجاد کرد و در هر قسمت با حضور یک منتقد این سریالها را نقد و آسیب شناسی کرد. این نقدها به صورت صریح و رسمی از آنتن تلویزیون پخش شد که اولین امتیاز این مجموعه بود که نخواست با دعوت از منتقد و به نام نقد ویترینی پرزنت گونه و تمجیدی از آثار تلویزیون ارائه دهد.
حضور یک منتقد روی آنتن تلویزیون و رویکرد نقد نسبت به سریالها خود یک اتفاق ویژه است که تلویزیون کمتر به سراغ آن رفته و اینجا با تحلیلها و نقدهای شاهین شجری کهن از این محافظه کاری دوری کرده است.
این هفته هم این برنامه سراغ یک موضوع جنجالی رفته است و پروندهای برای مجری بازیگرها روی آنتن دارد. بازیگرانی که سراغ اجرا آمدهاند در چند سال اخیر حاشیههای مختلفی از دستمزد تا شیوه اجرا و حتی برکناری یک باره از آنتن داشتهاند از محمدرضا گلزار تا بنیامین، سام درخشانی و… همه از بازیگران و سلبریتی ها و چهرههایی بودند که در این چند سال دست به اجرا زدند. محمدرضا گلزار زمانی هم درباره اجرای خود در تلویزیون بیان کرد که باعث جذب مخاطب شده است، جملهای که باعث انتقادهای مختلف از طرف خود مجریان به او شد و البته باور غلطی که خیلی از تهیه کنندگان براساس آن سراغ سلبریتی ها رفتند.
از آن طرف هم برخی مجریان رو به بازیگری آوردهاند و در برخی فیلم و سریالها دیده شدند که باز هم به حاشیههایی در صدر اخبار تبدیل شدند.
این برنامه امشب ۲۵ شهریور ساعت ۲۳:۱۵ روی آنتن شبکه یک سیما میرود. «سریالیست» به تهیه کنندگی محمد باریکانی و مجتبی فرجی از شبکه یک سیما پخش میشود.