به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر، ايران با توليد سالانه 170 تن زعفران خشك 81 درصد توليد جهاني اين محصول را در اختيار دارد.
ميزان توليد جهاني زعفران در حال حاضر سالانه 210 تن است كه براساس آمارهاي سازمان خواربار و كشاورزي سازمان ملل متحد ( فائو ) ميزان مصرف جهاني محصول زعفران نيز در همين حدود است.
اسپانيا ساليانه با 12 درصد توليد جهاني مقام دوم پس از ايران را در اختيار دارد ومقدار 15 تن ديگر نيز توسط ساير كشورها توليد مي شود .
اسپانيا با آنكه خود دومين توليد كننده زعفران جهان به شمار مي رود اما دومين وارد كننده زعفران ايران نيز محسوب مي شود .
زعفران ايران بيشتر در جنوب استان خراسان به ويژه در شهرهاي گناباد ، قائن ، فردوس و تربت حيدريه كشت مي شود.
90 درصد زعفران توليدي ايران و 60 درصد زعفران توليدي جهان از اين مناطق برداشت مي شود و ساير مناطق كشت زعفران ايران استانهاي فارس ، اصفهان ، كرمان ، يزد مركزي و سمنان است.
در حال حاضر بيش از20 هزار هكتار زمين در سراسر كشور زير كشت محصول زعفران است و زندگي حدود نيم ميليون نفر كشاورز از طريق توليد زعفران تامين مي شود .
لازم به ذكر است پس از ايران كشورهاي اسپانيا ، هند و يونان ، تركيه ، چين و مجارستان رهاي مطرح در توليد كنندگان اصلي زعفران محسوب مي شوند.
به گزارش مهر ، برآوردها نشان مي دهد حدود 80 درصد از توليدات زعفران ايران به خارج صادر مي شود اما مسائل و معضلات بي شماري موجب شده تا بخشي از اين صادرات به صورت قاچاق در آيد و همين امر سبب شده است اسپانيا به عنوان بزرگترين صادر كننده جهاني زعفران مطرح شود اين در حالي است كه اسپانيا حتي زعفران از ايران وار د مي كند و پس از بسته بندي صادر مي كند.
بنابه گفته كارشناسان40 درصد از صادرات زعفران ايران جنبه رسمي دارد و ما بقي از كشور قاچاق مي شود كه چون ارزي را وارد گردش اقتصاد كشور نمي كند موجب لطمات فراواني مي شود .
اين در حالي است بسياري از كارشناسان معتقدند برداشت سنتي و غيرعلمي زعفران يكي ازمشكلات اساسي اين بخش است.
قرار دادن مستقيم زعفران در مقابل نور خورشيد براي خشك كردن آن موجب ايجاد آلودگي ، كاهش عطر زعفران و كاهش كيفيت آن و همچنين خشك كردن طولاني اين محصول موجب كاهش كيفيت زعفران مي شود و قدرت رقابت آن را كاهش مي دهد مشتري هاي خارجي مي خواهند كه قسمت سفيدي ( خامه ) زعفران كمتر از يك سوم باشد در حالي كه نحوه برداشت مطابق با تقاضاي بازار نيست .
بسته بندي نيز مشكلات خاص خودش را دارد كه در سالهاي اخير از كيفيت نسبتا خوبي برخورداربوده درمرحله بازاريابي و عرضه مشكلات زيادي وجود دارد به ويژه آن كه كاكل ذرت آن به كشورهاي عربي مي برند و پس از رنگ كردن و افزودن موادي ديگر به جاي زعفران مي فروشند اين وضعيت حضور ايران را در بازاريابي وعرضه به خطر انداخته است .
در صورت در اختيار داشتن اطلاعات دقيق از سوي كارشناسان از تقاضاي بازار هاي بين المللي و انتقال اين اطلاعات به مراكز توليد زعفران و آموزش هاي لازم از سوي وزارت جهاد كشاورزي به كشاورزان بديهي است كيفيت زعفرانهاي عرضه شده بهترخواهد شد .
به گزارش مهر ، قدرتمندترين تاجر زعفران در جهان اسپانيا است به طوري كه بيشتر از 80 درصد زعفران صادراتي ايران وارد اسپانيا و در آنجا مجددا با قيمت بيشتر صادر مي شود علت اين مسئله نزديكي اسپانيا به بازار مصرف و ارتباط تجاري اش با ساير كشورها است .
ايران در زمينه توليد زعفران ، يك توليد كننده خوب به شمار مي رود ولي به هيچ وجه صادر كننده خوبي نيست
صادر كنندگان خوب كشورهايي هستند كه از لحاظ بسته بندي و استاندارد مشكلي ندارند و از شبكه حمل و نقل مناسبي برخوردار هستند
كارشناسان درباره كاربردهاي مختلف زعفران مي گويند " در ايران فقط از كلاله زعفران استفاده مي شود در حالي كه بايد براي بهره برداري از قسمتهاي ديگر كارهاي تحقيقاتي صورت بگيرد و با گردآوري اطلاعات و همكاري با دانشگاهها و مراكز علمي از كاربردهاي غذايي و صنعتي گل زعفران نيز بهره برداري شود در كشورهاي اروپايي از زعفران براي شكلات سازي ، توليد اسانس ، نوشيدني ها و رنگهاي پايدار استفاده مي شود .
همچنين بهتر است دولت نظارت بيشتري در زمينه قاچاق زعفران داشته باشد زيرا باعث خروج مقداري زيادي زعفران از كشور و پايين آمدن قيمت، همچنين توزيع زعفران نامرغوب مي شود.
زعفران به عنوان يك كالاي كم حجم و پر ارزش به راحتي به صورت قاچاق حمل مي شود و دولت بايد بر قيمت زعفران نظارت كند
در نهايت اگر مشكلات مراحل كاشت ، داشت و برداشت رفع شوو روش هاي علمي را جايگزين روش هاي سنتي شود مي توان محصولاتي به مراتب مرغوبتر از اسپانيا به دست مي آورد.
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۸۲ - ۱۲:۵۱
بيش از نيمي از صادرات زعفران ايران از طريق قاچاق از كشور خارج مي شود.