خبرگزاری مهر - گروه استانها: حضور عالمانه تشکلهای دانشجویی در مسیر مطالبه گری یکی از اهداف اساسی جنبش نرم افزاری و علمی مورد تاکید اسناد بالادستی و رهبر انقلاب بوده است و حضور جریان دانشجویی مطالبه گر بر اساس نظام مسئلههای هر استان میتواند به حل مشکلات مناطق مختلف در کشور کمک شایسته ای کند.
رشد جایگاه مطالبه گری عالمانه در پیگیری نظام مسئلههای مردم توسط جریان دانشجویی انقلاب اسلامی در سالهای گذشته رشد چشم گیری پیدا کرده است.
مرکز تحقیقات رکتا و پژوهش و فناوری بسیج دانشجویی همدان در مجموعه عملکردهای خود در ماههای گذشته در مسیر مطالبه گری برای حل نظام مسئلههای مردم در استان همدان گامهای جدی را برداشته است.
مسئول بسیج دانشجویی استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حرکت به سمت تمدن اسلامی نیاز به محتوای حرکت دارد، ادامه داد: حرکت به سمت تمدن اسلامی نیاز به محتوای حرکت دارد و علم، فناوری و تکنولوژی میتواند مسیر حرکت به سمت تمدن اسلامی را هموار کند.
بسیج دانشجویی زمینه ساز تشکیل تمدن نوین اسلامی
حمید پورحسین با اشاره به اینکه به فرمان امام ره بسیج دانشجویی طلبه تشکیل شد و در فرمان ایشان آمده است به فکر تشکیل تمدن نوین اسلامی باشید، اضافه کرد: آنچه در گام دوم انقلاب اسلامی با توجه به رویکرد رهبر انقلاب نیاز است که وارد مرحله دوم خودسازی، جامعه پردازی، تمدن سازی و تحول خواهی و ورود جوانان در این عرصه خواهد شد.
وی اضافه کرد: آنچه لازمه این کار در مرحله دوم گام انقلاب باید نامید، کار محتوایی و تولید علم برای ورود به این مرحله که همان خودسازی جامعه پردازی است، مادامی که ما توان تمدن سازی را تولید کنیم محتوای لازم و علمی در این عرصه نداشته باشیم نمیتوانیم وارد این عرصه شویم.
وی تصریح کرد: بسیج دانشجویی چندسالی است با راهبرد مسئله محوری و رویکردی که مدنظر دارد و با تاکید دو مرحلهای رهبر در این فضای مسئله محوری و مراحل دیده شده میتوان به قدم اول فعالیتهای علمی، تحقیقاتی و پژوهشی دستیابی پیدا کند و اگر این مسیر را بخواهیم در راستای اهداف گام دوم انقلاب و ۷ توصیه برداریم باید قدمهای در این زمینه برداشته شود.
مسئول بسیج دانشجویی همدان تاکید کرد: قدم اول کارهای علمی و پژوهشی است که با همین نگاه فعالیتهای مختلفی ذیل معاونت پژوهشی و فعالیت پژوهش فناوری بسیج دانشجویی تعریف شده است.
رویکرد مسئله محوری در بسیج دانشجویی همدان
وی با بیان اینکه یکی از موارد گسترش بخش تحقیقات و جهاد علمی بسیج است، افزود: این یکی از لوازم کار است که از جهت تهیه محتوا برای تمدن سازی و فرصتی که ذیل این موضوع برای ما ایجاد خواهد شد به آن نگاه میکنیم.
پورحسین افزود: ورود دانشجویان تحصیلات تکمیلی به این عرصه میتواند گره گشا باشد زیرا اگر این جهاد علمی محوریت داشته باشد دانشجویان تحصیلات تکمیلی را در این عرصه میتوانند نقش خود را در این جریان بهتر ایفا کنند و در تمام مسائل تحقیقات انجام دهند.
وی با تاکید بر اینکه خوشبختانه سه مرکز تحقیقات بسیج دانشجویی در دانشگاه ملایر، مرکز آمین دانشگاه علوم پزشکی و مرکز رکتای بسیج دانشجویی استان بر همین اسا، ایجاد شد ادامه داد: دستاوردهای در این زمینه شکل گرفته است، شامل تدوین یک کتاب به عنوان بهار اندیشه که شرح و تفسیری بر کتاب کلیه اندیشه اسلامی نوشته رهبر انقلاب است، همچنین کارهای پژوهشی دیگر بنام تجربه نگاری موفقیتها در مدیریت کرونا با مطالعه موردی استان همدان نیز از دیگر دست آوردها است.
مسئول بسیج دانشجویی همدان افزود: مرکز آمین بررسی اپیدمیولوژیک دیابت را در شهرستان ملایر مورد بررسی قرار داده است و تفاوت این طرح در آن است که وارد اقدام جهادی و غربالگری کل مردم شهرستان شده است.
وی در ادامه از برنامه راهیان پیشرفت نام برد و خاطرنشان کرد: علی رغم مشکلات و ضعفهای که در عرصههای مختلف وجود دارد، جهشی فوق العاده ای در مسائل علمی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در کشور انجام شده است.
پور حسین گفت: هدف راهیان پیشرفت این است که حرکت مسائل جهادی که در راستای تولید علم بعد از انقلاب اتفاق افتاده است و تفاوت شگرفی در این زمینه داشته است، مانند نانو، علوم و فن دریایی، مسائل هستهای، سلولهای بنیادین و مسائل پزشکی که بعد از انقلاب بخاطر مسائل اقتصادی و روزمرگی از بیان شتاب پیشرفتها به مردم دور مانده این به صورت شفاف بازگو شود.
وی افزود: طرح راه مهندسی نیز یکی دیگر از این معطوف به مسائل و رشتههایی است که دانشجویان رشتههای تخصصی و مهندسی به بیان مسئلهها و راههای حل مسئلهها میپردازند که آشنایی با این رشتهها باید مدنظر قرار گیرد و بعد از چند مرحله مسائل اساسی کشور که در رشتههای تخصصی و مهندسی با آن مواجه است مطرح میشود.
مسئول بسیج دانشجویی همدان تصریح کرد: مأموریت نهاد علم به بسیج طلبه و دانشجو سپرده شده است که این نشان از اهمیت نرم افزار و محتوای حرکت به سوی تمدن اسلامی و فعالیتهای تولید علم متناسب با این حرکت دارد و تولید علمی که تفاوتهای در عرصه مختلف و مخصوصاً در عرصه علوم انسانی باید باشد و خود محرک سایر رشتهها خواهد بود که در نگاه و فعالیت علمی بسیج دانشجویی باید به آن توجه ویژه داشت.
شناسایی مسائل عمومی مشکلات استان همدان در طرح شمسا
مسئول پژوهش و فناوری بسیج دانشجویی همدان در گفتگو با خبرنگار مهر در این زمینه گفت: بررسی مسائل اولویت دار استان همدان در طرح شمسا از برنامههای پژوهش و فناوری بسیج دانشجویی است.
بهنام محمدی اظهار کرد: یکی از مهمترین این مأموریتها ترویج جهاد علمی و بازتاب فعالیت و دستاوردهای هستههای پژوهشی و مراکز تحقیقاتی بسیج دانشجویی است که از طریق ابزار رسانه حاصل میشود.
وی با بیان اینکه ما در معاونت پژوهش و فناوری سعی کردهایم با ارتباط با خبرگزاریهای مطرح استانی و صدا و سیما و همچنین تولید محتوای متنوع رسانهای در قالبهای مختلف همچون عکس نوشت، ویدئو کامنت، موشن گرافی در پیوست رسانهای عمل کنیم، ادامه داد: برنامه تلویزیونی مشتاقانه نمونه موفق کار رسانهای در این راستا بود که در آن فرصتی برای هستههای پژوهشی فراهم شد تا یافتههای خود را در خصوص مسائل مهم و اولویت دار بومی و ملی در قالب یک برنامه تلویزیونی ارائه کنند.
مدیر پژوهش و فناوری استان همدان ادامه داد: اجرای طرح تحقیقاتی "شمسا" مأموریت مهم دیگر معاونت است، طرح شمسا در سراسر کشور توسط سازمان بسیج دانشجویی در راستای شناسایی مسائل عمومی استانها در حال اجرا و پیگیری است و هسته تخصصی شمسا در مرکز تحقیقات رکتا بسیج دانشجویی استان همدان با همین هدف ایجاد شده است که اعضای آن تعدادی از پژوهشگران تحصیلات تکمیلی و ادوار بسیج دانشجویی است.
وی ادامه داد: جمع آوری داده در این طرح تحقیقاتی از طریق مطالعه اسناد بالادستی، مصاحبه، نشستهای تخصصی و جمع سپاری در حال انجام میباشد که نهایتاً شبکه ای از مسائل عمومی همدان در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، زیرساخت، آموزش عالی، سلامت، کشاورزی، گردشگری و محیط زیست استخراج میشود.
محمدی اشاره کرد: علاوه بر آن اولویت و ارتباط بین مسائل، نگاشت نهادی، علتها و پیامدها، موثرین و متاثرین هر یک از مسائل نیز مشخص میشود که در این طرح ویژگیهای مسائل عمومی مورد توجه قرار گرفته از جمله اینکه یک مسئله عمومی در واقع شرایط و موقعیتی است که معمولاً با نیاز و نارضایتی و محرومیت از جانب مردم همراه است و این مسائل نیازمند جبران یا آرامش است و به تعداد زیادی از افراد مربوط میشود.
وی ادامه داد: همچنین این مسائل بدون مشارکت جمعی یا بدون درگیری نهادهای اجتماعی به طور اثربخش و کارآمد قابل حل نیست مثل و لزوماً برای تک تک افراد جامعه مطرح نمیشود، ولی ممکن است احساسات عمومی را جریحهدار کند و در صورت عدم توجه به یک مسئله عمومی ممکن است کل جامعه را درگیر کند.
طرحهای ابتکاری دانش بنیان حاصل مرکز تحقیقات رکتا
مسئول پژوهش و فناوری بسیج دانشجویی همدان با اشاره به مأموریت دیگر راه اندازی و حمایت از مراکز تحقیقاتی بسیج دانشجویی گفت: که هم اکنون مراکز تحقیقاتی رکتا، آمین و شهید فخری زاده جز مراکز فعال بسیج دانشجویی استان همدان هستند که هر یک با بهکارگیری چندین هسته پژوهشی به صورت مسئله محور در حال انجام پروژه است.
وی افزود: از مهمترین دستاوردهای مرکز تحقیقات رکتا میتوان به کتاب بارقه اندیشه، گزارش نهایی تجربه نگاری مقابله با بحران کرونا و گزارش نهایی احصای مسائل اولویتدار استان همدان نام برد همچنین انجام پروژه در حوزه سیاست گذاری و پژوهش در زمینه ارائه روشهای غربالگری دیابت نوع دو از مهمترین اقدامات مرکز تحقیقات آمین دانشگاه علوم پزشکی است که مرکز تحقیقات شهید فخری زاده دانشگاه ملایر هم با راه اندازی چند هسته پژوهشی در حوزه علوم فنی و مهندسی در حال فعالیت است.
محمدی گفت: مأموریت هدایت تحصیلی نیز با اجرای طرح راه مهندسی آغاز شد که برنامههای آن توسط بسیج دانشجویی شش دانشگاه در استان برای بیش از هفتصد نفر از دانشجویان به صورت مجازی و در قالب نشستهای آفلاین و آنلاین در سامانه راه مهندسی پیگیری و انجام شد.
مسئول پژوهش و فناوری بسیج دانشجویی همدان اظهار کرد: طرح جامع راه پزشکی و راه معلمی نیز به منظور آشنایی دانشجویان رشتههای پزشکی و دانشجو معلمان با نظام مسائل و ظرفیتهای مرتبط با رشته و آینده تحصیلی شأن در سال تحصیلی جدید اجرا خواهد شد.
وی افزود: در همین راستا طرح جامع راهیان پیشرفت با شروع سال تحصیلی جدید با رویکرد امید آفرینی و ترویج روحیه ما میتوانیم در قالبهای مختلف اردوهای یک روزه بازدید از واحدهای صنعتی، نشستهای ترویجی و گفتمانی و سمینارهای تخصصی اجرا میشود.
محمدی با اشاره به اینکه مخاطب اصلی اردوهای یک روزه بازدید از واحدهای صنعتی که همان گام نهایی طرح راه مهندسی است، ادامه داد: دانشجویان کارشناسی رشتههای فنی و مهندسی هستند که در آن دانشجویان با دستاوردهای بومی مرتبط با رشته تحصیلی خودشان از نزدیک آشنا میشوند، حوزههای بسیج دانشجویی ما در دانشگاهها این اردوها را برگزار میکنند که پیش بینی میشود تا آخر سال تحصیلی امسال ۱۰ اردو برگزار شود.
مدیر پژوهش و فناوری بسیج دانشجویی استان همدان در پایان گفت: در نشستهای ترویجی گفتمانی و سمینارهای تخصصی نیز یک پروژه یا ابر پروژه توسط مدیر پروژه یا تیم اجرا کننده آن به صورت تخصصی ارائه میشود تا از این طریق دانشجویان کارشناسی و تحصیلات تکمیلی ما با دستاوردهای صنایع مهم کشورشان آشنا شوند و روحیه ما میتوانیم به آنها منتقل شود.
تلاش در جهت حل علمی و نگاه مسئله محور به مشکلات کشور و جامعه زمینه ساز شکل گیری قدرت نرم افزاری در عرصههای گوناگون خواهد بود و میتواند کشور را از وابستگیهای متعددی مادی و فکری نجات دهد.
حرکت بسیج دانشجویی همدان در این مسیر قطعاً در سالهای گذشته گواهی بر موفقیت در این مسیر با اتکا به روشهای دقیق مسئله محوری است.