خبرگزاری مهر، گروه استان- بهرام قربانپور: پایان شهریور ماه گزارشی با عنوان درختان زیتون رودبار ایستاده میمیرند / «آب» سدِ توسعه باغات در صفحه خبرگزاری مهر استان گیلان منتشر شد که در آن به بخشی از مشکلات زیتون کاران و باغداران این محصول پرداخت شد و زیتون کاران و مسئولان درباره این مشکلات و مسائل صحبت کردند.
با توجه به اینکه شهرستان رودبار قطب اصلی تولید زیتون در کشور محسوب میشود و اقتصاد و اشتغال حدود ۱۰ هزار نفر از مردم این شهرستان به همین محصول وابسته است در سالهای اخیر به دلیل وجود مشکلاتی از قبیل کمبود آب، پیچیدگیهای اداری برای تخصیص اراضی برای کشت و همچنین نگاه سطحی و غیرمسئولانه شاهد کاهش میزان تولید و آسیب به اقتصاد زیتون کاران رودباری است.
کمبود آب مهمترین چالش زیتون کاران رودباری
در گفتگو با نماینده رودبار در مجلس به دنبال پیگیری مشکلات زیتون کاران و راهکارهای رفع آن از طریق مجلس و مسئولان ملی شدیم که نماینده رودبار در مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به برخورداری این شهرستان از حدود ۱۰ هزار هکتار باغ زیتون، اظهار کرد: خشکسالی و کمبود آب از یک طرف و عدم صدور مجوز برداشت آب از طرف دیگر باعث شده تا شاهد کاهش چشمگیر برداشت زیتون در رودبار باشیم.
مهرداد گودرزوند چگینی با بیان اینکه کمبود آب مهمترین چالش برای توسعه زیتون در رودبار است، گفت: سال گذشته بیش از ۱۸ هزار تن زیتون در رودبار برداشت شد و پیش بینی میشود این رقم امسال به ۱۲ هزار تن برسد و این کاهش شدید تولید زیتون به اقتصاد شهرستان لطمه میزند.
وی با بیان اینکه ۵۷ درصد از باغات زیتون صنعتی و مابقی سنتی هستند، افزود: باغات سنتی آب زیادی مصرف میکنند و دچار آفت مگس زیتون نیز میشوند لذا باید به سمت صنعتی و مدرن کردن این باغات رفت و متولیان امر باید در راستای صنعتی شدن زیتون تلاش مضاعف کنند.
نماینده رودبار در مجلس شورای اسلامی با اشاره به بی نتیجه بودن فراکسیون زیتون در مجلس پنجم بی نتیجه بودن فراکسیون زیتون در مجلس پنجم، گفت: اساساً فراکسیونها کارکرد سیاسی دارند و در مجلس یازدهم چنین فراکسیونی وجود ندارد.
گودرزوند با تأکید بر اینکه رفع مشکل آب کشاورزان و باغداران زیتون عزم ملی میخواهد، اضافه کرد: پیگیریهای زیادی در این راستا صورت گرفته و معتقدم اقدامات اجرایی مربوط به دستگاههای اجرایی است و باید در این راستا جدیت بیشتری به خرج دهند.
اجرای پروژههای انتقال آب کشاورزی و احداث استخرهای ذخیر ه آب
فرماندار رودبار نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای اقتصادی سازی صنعت زیتون در این شهرستان، گفت: در شهرستان رودبار حدود ۱۰۰ واحد تبدیلی و فرآوری زیتون در شهرکهای صنعتی و خارج از آنها مستقر و در حال فعالیت هستند.
هوشنگ عباسقلی زاده با اشاره به وجود حدود به ۱۰ هزار هکتار باغات زیتون در شهرستان رودبار، بیان کرد: به دلیل اعمال ممنوعیت بارگذاری آب پشت سد و محدودیت استفاده از رودخانهها برای باغات در سنوات گذشته در محدوده شهرستان، پیگیریها از در استان و وزارت نیرو برای رفع ممنوعیت و محدودیت اعمال شده برای شهرستان رودبار در حال انجام است.
عباسقلی زاده افزود: پروژههای متعدد به منظور انتقال آب کشاورزی از جمله آبیاری تحت فشار، قطرهای، احداث استخرهای ذخیره آب کشاورزی، پوشش انهار کشاورزی در مناطق مختلف شهرستان رودبار در حال اجرا است پروژههای متعدد به منظور انتقال آب کشاورزی از جمله آبیاری تحت فشار، قطرهای، احداث استخرهای ذخیره آب کشاورزی، پوشش انهار کشاورزی در مناطق مختلف شهرستان رودبار در حال اجرا است.
فرماندار رودبار با اشاره به اقدامات کنترلی آفت مگس زیتون در این شهرستان، اضافه کرد: امسال به منظور تقویت باغات زیتون در ۱۴۰ هکتار محلول پاشی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: در سطح ۴۰ هکتار هرس و تا حدودی نیز باز جوان سازی به منظور تهویه و فضاسازی باغات زیتون، راه اندازی پنج ایستگاه پیش آگاهی آفت مگس زیتون به منظور تعیین زمان دقیق مبارزه با این آفت، توزیع رایگان سم دیمتوات، پروتئین و کارت زرد بین باغداران زیتون در سطح شش هکتار انجام شده است.
عباسقلی زاده با اشاره به برنامههای در حال اجرا در راستای اعتدال اقتصادی چرخه تولید و توزیع و فروش محصولات زیتون در شهرستان، بیان کرد: تهیه زنجیره ارزش زیتون، تقویت فعالیتهای صنفی این بخش، برند سازی و صنایع تبدیلی و تشکیل تعاونی تولید زیتون از جمله اقدامات انجام شده و در حال انجام است.
با توجه به وعده مسئولان شهرستان رودبار از نماینده تا فرماندار برای پیگیری مشکلات، باید دید که این پیگیریها تا چه اندازه نتیجه بخش بوده و مشکلات زیتون کاران را برطرف خواهد کرد.