خبرگزاری مهر -گروه جامعه: از امروز سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ رسماً به صورت مجازی آغاز میشود؛ هر چند دانش آموزان کلاس اولی و پیش دبستانی ۵ شنبه برای جشن شکوفهها و غنچهها راهی مدرسه شدند. امسال برخلاف سال گذشته که مسئولان آموزش و پرورش بر شروع سال تحصیلی به صورت حضوری تاکید داشتند اما نهایتاً کل سال تحصیلی در فضای مجازی برپا شد، بر شروع سال تحصیلی به صورت مجازی به جز مناطق روستایی و عشایری که به صورت حضوری خواهد بود تاکید دارند؛ اما حالا دیگر بعد از گذشت دو سال تحصیلی تحت تاثیر کرونا، افت مشهود عملکرد تحصیلی دانش آموزان، بی انگیزگی و افزایش چالشهای سلامت روانی و جسمی دانش آموزان از جمله افسردگی و کم تحرکی و لزوم تطابق پذیری مطلوبتر با شرایط کرونا، و از سوی دیگر با توجه به واکسیناسیون گسترده معلمان و عموم جامعه و در جدیدترین اقدام دانش آموزان، رفتن به سمت بازگشایی مدارس از آبان ماه در دستور کار جدی مسئولان است.
اطلاعیههای پیاپی آموزش و پرورش در این روزها که ابتدا بر لزوم مشارکت حداکثری معلمان و والدین برای بازگشایی مدارس تاکید داشت تا شیوه نامههای بهداشتی برای بازگشایی مدارس نشان میدهد که افکار عمومی باید برای بازگشایی مدارس خود را آماده کند. این بار شاید بتوان به باز شدن درب مدرسهها امیدوار بود هر چند این مسیر که طی شدنش ضروری است چالشهایی پیش رو دارد.
البته امروز هر چند سال تحصیلی به صورت مجازی آغاز میشود اما رئیس جمهور در مدرسهای حاضر شدند و زنگ مدرسه را نواختند-برعکس سال گذشته که زنگ مدرسه توسط رئیس جمهور مجازی نواخته شد- دانشآموزان در مدارس روستایی و عشایری، دانشآموزان هنرستانی برای دروس مهارتی و دانشآموزان پایه اول ابتدایی هم به مدرسه رفتهاند. هر چند گروه بندی شده و با رعایت پروتکلها!
کدام معلمان برای بازگشایی مدارس مقاومت میکنند؟
به نظر میرسد هر چقدر معلمان در روزهای ابتدایی آغاز آموزش مجازی در اسفند سال ۹۸ با آن دچار چالش بودند اما برخی از آنها شاید این روزها هم علیرغم توصیه کارشناسان سلامت روان و تعلیم و تربیت مبنی بر اهمیت بازگشایی مدارس، آموزش مجازی را گزینه مطلوبتری میدانند. هر چند تمام معلمان در این دسته قرار نمیگیرند و بیشتر معلمانی که در این دسته قرار میگیرند، معلمان رسمی آموزش و پرورش هستند که عموماً در مدارس دولتی تدریس میکنند و شاید نظارت کم آموزش و پرورش در دوره کرونا بر آموزشها ماندن پشت دفاع از آموزش مجازی در شرایط فعلی را راحت تر کرده باشد؛ معلمانی که به ندرت برای کاهش افت تحصیلی دانش آموزان مورد سوال قرار میگیرند و مطالبات معیشتی آنها همیشه مطالبه گری از این قشر را تحت تاثیر قرار داده است. قطعاً در این میان منظور تمام معلمان نیستند و حتماً در میان این قشر شمار بسیاری معلم دیده میشود که در همین ایام کرونا از خود گذشتگیهای بسیاری برای دانشآموزانشان داشتهاند اما شاید برخی از معلمان نیز ترجیح میدهند چشمشان را روی انبوه مشکلاتی که بسته بودن مدارس برای دانش آموزان و اولیا ایجاد کرده است ببندند و به این فکر کنند که بهتر است در همین فضای بی نظارت پشت سر نبود امکانات بهداشتی در مدارس و عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی برای باز شدن مدارس مقاومت کنند.
ریما صالحی مادری که فرزندش امسال به کلاس سوم دبستان میرود به خبرنگار مهر گفت: روز سه شنبه سری به مدرسه دخترم زدیم که کتابهایش را تحویل بگیریم. از معاون مدرسه پرسیدم مدارس از آبان باز میشود که با قاطعیت گفت امسال هم آموزش مجازی خواهد بود. من اعتراض کردم و گفتم بچهها از سال اول و دوم واقعاً چیزی نفهمیدند و خودم با زور معلم خصوصی بچه ام را به سطح مطلوب رساندم ولی گفت که ما امکاناتی برای بازگشایی مدارس نداریم و بچه خود شما بیشتر آسیب میبیند چون نهایتاً هم باید برای دو ساعت بچه را هر روز به مدرسه بیاورید و ببرید.
وی ادامه داد: من نزد مدیر مدرسه رفتم و اعتراض کردم که بچهها افسرده شدهاند و هیچ درکی دیگر از مدرسه و همکلاسی و کلاس ندارند اما مدیر هم گفت این شرایط برای همه بچهها همین است و در دنیا کرونا آمد فقط به این مدرسه که نیامده. گفتم واقعاً ما اولیا هم خسته شدهایم که گفت مگر مدرسه جای نگهداری بچه شماست. خیلی رفتارشان برخورنده بود. نهایتاً یکی از معلمها که در اتاق مدیر بودند گفتند مدارس باز شود شما اولین نفری هستید که اعتراض میکنید الان کلاس اول ۸۰ نفری ثبت نام شدهاند ولی دو کلاس توانستیم تعریف کنیم چون معلم بیشتر نداشتیم. با کلاس ۴۰ نفره قرار است مدرسه را در این وضع باز کنیم؟
صالحی بیان کرد: من واقعاً نمیدانم از آبان مدارس باز میشود یا نه ولی واقعاً از مسئولان انتظار دارم هر کسی هر کاری لازم است انجام دهد تا مدرسهها باز شود. واقعاً اگر امسال هم قرار باشد آموزشها مجازی باشد دیگر باید قید آموزش رسمی در کشور را زد. به نظرم معلمهای این مدرسه دوست ندارند مدارس باز شود. مدیر مدارس هم دوست ندارند. حداقل حرف خیلی از اولیا در مدرسه دخترم که دولتی است همین است وگرنه ما والدین خیلی هم از باز شدن مدارس استقبال میکنیم. الان تقریباً همه یا کرونا را گرفتهایم یا واکسن زدهایم. معلمها هم که واکسن زدهاند. بسته بودن مدارس هیچ توجیهی ندارد.
با معاون این مدرسه دولتی در منطقه ۱۲ تهران درباره دلایل عدم استقبال از بازگشایی مدارس پرسیدیم. زهرا. ص گفت: میگویند قرار است به ما سرانه بهداشتی بدهند. اصلاً مشکل ما سرانه بهداشتی نیست. بله ما از بازگشایی مدارس استقبال نمیکنیم چون فردا همین والدین کلی از ما طلبکار میشوند که فرزندانشان در مدرسه کرونا گرفتهاند و کل خانواده درگیر شده و… سال قبل ما یکبار چنین اتفاقی را تجربه کردیم. بچهها ناقل هستند و حتی اگر واکسن هم زده باشیم همه در معرض ویروس هستیم و ایمن نیستیم. من نمیتوانم برای مدارس ۴۰ نفره ام برنامهریزی کنم که معلم هم روزی دو ساعت دو ساعت به ده نفر ده نفر درس بدهد و بعد آموزش مجازی هم بدهد. تازه همین هم ایمن نیست.
وی ادامه داد: برای این کار باید اول تلاش میکردند معلم به اندازه کافی به مدارس بدهند که ما نخواهیم کلاسهای ۴۰ نفره تشکیل بدهیم. آموزش مجازی برای ما هم سخت است. موضوع راحت طلبی معلم که نیست. وگرنه معلم باید یک سری در شاد فایل بگذارد و بعد در واتساپی جایی پیگیر آموزش بچهها باشد. دردسر آموزش مجازی بیشتر است.
این معاون مدرسه در پاسخ به این پرسش که اگر مطالبه والدین بازگشایی مدارس باشد چه؟ گفت: ما امکاناتمان را میبینیم. خود آموزش و پرورش هم میگوید اولویت سلامتی بچه هاست.
وی در پاسخ به پرسش دیگری که در دنیا مدارس آخرین جایی بودند که تعطیل میشدند و اینکه تداوم دوری از مدرسه آسیبزاست، گفت: برای این دیگر باید مسئولان کاری کنند کرونا در کل کشور کنترل شود. اینها دیگر تقصیر ما نیست.
معلمانی که مطالبه بازگشایی مدارس را دارند
البته هستند معلمانی که همین روزها در فضای مجازی دلسوزانه درباره آسیبهای آموزش مجازی مینویسند و خود پای مطالبه بازگشایی مدارس ایستادهاند. شایان هراتی معلم مدارس دولتی و غیردولتی تهران نیز به خبرنگار مهر گفت: اصلاً نمیتوانید تصور کنید چقدر بچهها در این مدت آسیب دیدهاند. اصلاً مسئولان بدانند اگر آبان مدارس با هر تمهیدی باز نشود کمترین آسیب بی انگیزگی دانش آموزان و تغییر سبک زندگی آنها خواهد بود. سبک زندگی که بسیار خطرناک و دور از تمام شئون تربیتی است. بدترین ضررش این است که واقعاً تعامل آنها به پایینترین سطح رسیده و در جایی غیر از مدرسه دارد شکل میگیرد. دیگر فضای تربیتی سالم در دسترس بچهها نیست. دیگر کنترل نوجوانها از دست والدین خارج شده است و بدتر اینکه آمار ترک تحصیل بالاتر میرود که کلی هزینه و انرژی میخواهد تا آنها به تحصیل بازگردند.
کرونا جهان را گرفت ولی واقعاً ما خیلی بد مدارس را مدیریت کردیم. اینکه تمام انرژی روی پر و بال دادن به آموزش مجازی در سامانه شاد و مدرسه تلویزیونی صرف شده است اصلاً باعث شده سختتر هم بشود بازگشتن به مدرسه. کاش اصلاً آموزش را تعطیل میکردند و جایگزینی نبود تا زودتر مجبور میشدیم به مدارس برگردیم
وی ادامه داد: کرونا جهان را گرفت ولی واقعاً ما خیلی بد مدارس را مدیریت کردیم. اینکه تمام انرژی روی پر و بال دادن به آموزش مجازی در سامانه شاد و مدرسه تلویزیونی صرف شده است اصلاً باعث شده سختتر هم بشود بازگشتن به مدرسه. کاش اصلاً آموزش را تعطیل میکردند و جایگزینی نبود تا زودتر مجبور میشدیم به مدارس برگردیم. الان همه میگویند خب آموزش مجازی هست دیگر. اصلاً این چه استدلالی است؟ واقعاً آموزش مجازی اصلاً برای سن دانشگاه هم خیلی پذیرفته نیست.
این معلم متوسطه اول گفت: الان بچهها در کوچه و خیابان و خانه دوست و فامیل هستند. واقعاً مشکل والدین با مدرسه است؟ به نظرم باید حضور در مدرسه اجباری شود. هیچ روشی جز اجباری شدن این حضور پاسخگو نیست. نمیشود میانه حرکت کرد. الان همه جا باز است و هیچ فعالیتی متوقف نیست ولی آموزش کلاً در کشورمان شده مجازی. این قابل باور نیست.
از استرس بچههای پایه دوازدهم تا اشتیاق بچههای دبستانی برای دیدن همکلاسی
زهرا سالک مشاور مدارس تهران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: واقعاً تا مدارس باز نشود و مشاوران در مدارس دانش آموزان را مشاهده نکنند نمیتوانیم دقیق بگوییم این مدت چقدر برای بچهها آسیب زا بوده است. همین الان بچههایی که پایه دوازدهم هستند عملاً متوسطه دوم را تا حالا با آموزش مجازی گذراندهاند و نگران سطح یادگیری و کنکورشان هستند. اینهمه استرس اگر قرار باشد امسال با آموزش مجازی توام شود واقعاً خطرناک است. سال گذشته هم وقتی برای نحوه درس خواندن برای کنکور به بچهها مشاوره میدادم به وضوح میدیدم یک استرس عجیبی داشتند که مدل هیچ سالی نبود. آنها نگرانیهایی داشتند که اصلاً تمرکزشان را گرفته بود. مثلاً اگر کرونا بگیریم و نرسیم به کنکور چطور؟ اگر مدام کنکور را عقب بیاندازند چی؟ اصلاً چه فایده دارد درس بخوانیم قرار نیست کرونا برود و… یک جورهایی با تعطیلی مدارس امید را از بچهها گرفتهایم.
بهانه است والدین بگویند برای کرونا بچهها را به مدرسه نمیفرستند چون الان نوجوانها همه جا میروند. مشکل نمیتواند دو ساعتی باشد که قرار است مدرسه بیایند. همین همکلاسیها در کافه و پارک همدیگر را میبینند
وی ادامه داد: والدین باید بدانند همانقدر که نگران سلامتی جسمی بچههایشان هستند باید نگران خیلی چیزهای دیگر باشند. هر چند واقعاً به نظرم دیگر بهانه است والدین بگویند برای کرونا بچهها را به مدرسه نمیفرستند چون الان نوجوانها همه جا میروند. مشکل نمیتواند دو ساعتی باشد که قرار است مدرسه بیایند. همین همکلاسیها در کافه و پارک همدیگر را میبینند. الان در همین ایام جشن شکوفهها ببینید چقدر بچههای دبستان از دیدن ۱۰ تا بچه هم سن و سالشان کنار هم به شوق میآیند و یا حتی واکنشهای عجیبی نشان میدهند. اینها همه در اثر کروناست و واقعاً تداوم آن خطرناک است.
سالک بیان کرد: البته من خوش بین هستم و معتقدم مدارس به زودی باز میشود و ما هم ان شاءالله میتوانیم شرایط را مدیریت کنیم و دوباره همه چیز سر جای خود باز گردد. شاید اولش کمی برگشتن به شرایط عادی سخت باشد اما همه باید همت کنیم. الان هم که دانش آموزان را میخواهند واکسن بزنند. البته والدین روی همین هم شک و تردید دارند ولی شاید لازم است کمی در مقابل این فضا انعطاف پذیر تر از ماههای قبل باشند.
وی در پاسخ به این پرسش که معلمها از بازگشایی مدارس استقبال میکنند گفت: تمام معلمان مدرسه ما از آن استقبال میکنند. واقعاً جریان زندگی و آموزش از دست خارج شده و ما هم دوست داریم بچهها را ببینیم. دیدن بچهها به ما هم انگیزه میدهد. معلمها میدانند آموزش مجازی در بهترین حالت هم به یادگیری کامل نمیرسد. امیدوارم آبان مدارس باز شود.
واکسن زدن به دانش آموزان؛ از استقبال والدین تا نگرانی
شاهین بدعتی پدر آتنا که امسال پایه دوازدهم است به خبرنگار مهر گفت: واقعاً خوشحالم قرار است به بچهها واکسن بزنند. اصلاً از استرس اینکه سال دوازدهم قرار است آموزشها آنلاین باشد سه ماه است این بچه خواب و خوراک ندارد. الان حداقل مطمئن هستیم برای دانش آموزان متوسطه دوم امید به بازگشایی مدارس هست. البته مدرسه دختر من غیردولتی است و از مرداد اعلام کرده بود که حتماً سال جدید تحصیلی حضوری خواهد بود. ده روزی هم در شهریور کلاس گذاشتند. الان ولی اعلام کردند از نیمه مهر آموزشها حضوری میشود. همه معلمها هم گویا واکسن زدهاند. به نظرم پدر و مادر این نسل هم عموماً دیگر واکسن زده باشند.
وی درباره اینکه در این مدت فرزندش چه تغییراتی به لحاظ خلق و خو کرده است، گفت: دخترم خیلی فعال بود ولی الان کمی نسبت به برخی مسائل بی تفاوت است. مثلاً دیگر نسبت به تعادل وزنش حساس نیست. شلخته تر شده است و مهمترین چیزی که ما را اذیت میکند این است که زمان خوابش کلاً بهم ریخته است.
وقتی بچهها آزادانه هر ساعت میخواهند بخوابند و بیدار شوند در واقع تعادل شیمیایی مغز آنها بهم میریزد. خیلی از افسردگیها برای همین است. حالا فرض کنید علت دیر خوابیدن پرسه زدن در فضای مجازی آن هم با گوشی موبایل باشد
دکتر سحر گلستانی روان شناس نیز در گفتگو با خبرنگار مهمترین مشکلات دوران کرونا برای کودکان و نوجوانان را بهم خوردن نظم زندگی و ساعت خواب و بیداری ذکر کرد و به خبرنگار مهر گفت: ما میدانیم که چقدر مهم است که در زمان مناسب و به مقدار کافی -نه زیاد و نه کم- در سنین رشدی بچهها بخوابند. نه فقط بحث سلامت رشد جسمانی که حتی بعضی از ناقلهای عصبی مثل سروتونین که مانع افسردگی میشود در خواب شب ترشح میشود. وقتی بچهها آزادانه هر ساعت میخواهند بخوابند و بیدار شوند در واقع تعادل شیمیایی مغز آنها بهم میریزد. خیلی از افسردگیها برای همین است. حالا فرض کنید علت دیر خوابیدن پرسه زدن در فضای مجازی آن هم با گوشی موبایل باشد. مدرسه رفتن بیش از چیزی که فکر میکنیم در زندگی بچهها کارکرد دارد. یک جور برنامهریزی زیستی و روانی آنها را تنظیم میکند.
وی ادامه داد: هر کسی در این فضا موافق تداوم آموزش آنلاین و عدم بازگشایی مدارس باشد منطقی به شرایط نگاه نمیکند. واقعاً بچهها نیاز به تعامل با همسالان خود دارند. نیاز دارند ساعتی در روز را دور از خانه باشند و در یک جای امن. نیاز دارند در کلاس و با همکلاسیها درس بخوانند. نیاز دارند با معلمها در تعامل باشند. مهمتر اینکه باید مشاوران مدارس نیز آنها را رصد کنند و هر چه زودتر برای رفع چالشهایی که ایجاد شده مداخله کنند. من مراجعین نوجوانی دارم که یکی از استرسهایشان دیدن دوباره کلاس و همکلاسی است چون در این مدت به انزوا عادت کردهاند و مراجعینی که از حضوری شدن مدارس استقبال نمیکنند چون به تنبلی عادت کردهاند. در کنارش نوجوانانی که واقعاً از این شرایط که برای دیدن یک همکلاسی باید کلی دلیل برای والدین بیاورند و یک پارکی جایی برای این دیدار پیدا کنند به ستوه آمدهاند را میبینم.
گلستانی اظهار کرد: به نظرم میرسد که اصلاً نباید امسال ساده از کنار بازگشایی مدارس عبور کرد. باید این حضور اجباری شود. بعید میدانم امروز دیگر فعالیتی مثل مهر سال گذشته تعطیل یا تق و لق باشد و نباید بهانهای برای آنلاین شدن آموزشها و دوری بچهها از تعاملاتشان با هم در فضای مدرسه باشد.
وی درباره اینکه به نظرش با والدینی که شاید در مقابل واکسن زدن دانش آموزان مقاومت کنند چه میتوان گفت، بیان کرد: به هر حال بعید است واکسن زدن اجباری باشد. والدین هم میتوانند انتخاب کنند. البته واکسن هراسی در همه جای دنیا وجود دارد و برای نوجوانان و کودکان هم هنوز شاید اما و اگرهایی باشد اما باید مسئولان بهداشتی در این باره خیال مردم را راحت کنند که واکسن خطری ندارد. ولی باز هم به نظرم رعایت پروتکلها باید در اولویت باشد و با رعایت پروتکلها مدارس را باز کرد و روی آن برنامهریزی کرد.
در این میان هستند والدینی که نگران واکسیناسیون اجباری فرزندانشان هستند. سلما سلیمانی مادر حسنی به خبرنگار مهر گفت: دخترم امسال کلاس اول است و پسرم هم سال هفتم میرود. برای دخترم که میدانم نوبت واکسن حالا نمیرسد و بعید میدانم اصلاً واکسنی تایید شده باشد ولی برای پسرم هم نگران این هستم حضور را منوط به زدن واکسن کنند چون ما مجبور میشویم او را به صورت حضوری به مدرسه نفرستیم. دیروز مدرسهشان اعلام کرد اگر برای بچهها نوبت واکسن اعلام شود واکسن زدن اجباری است و هر کس واکسن نزند نمیتواند کلاس حضوری بیاید و درسهای حضوری هم قرار نیست آنلاین تدریس شود.
وی ادامه داد: البته اولیا با مدیر مدرسه صحبت کردند و قرار شد تغییر در این شیوه داده شود ولی فکر کنم خود مدارس هم چندان نمیدانند قرار است چه اتفاقی بیافتد. به هر حال ما نمیدانیم این واکسنها روی چه تعداد بچه در دنیا امتحان شده و اصلاً چه اثراتی دارد آیا نتیجه بخش است یا نه. من خودم بدون واکسن زدن هم پسرم را مدرسه میفرستم ولی هنوز مطمئن نیستم واکسن به او بزنیم.
باید به مدرسه بازگشت!
شاید در این روزها مسئولان دارند سخت تلاش میکنند اعتماد عمومی را بازگردانند تا مدارس باز شود و این را در یک فضای آرام دنبال میکنند. واقعیت این است که والدین هم این روزها بیش از گذشته از بازگشایی مدارس استقبال میکنند. شاید این روزها بیشتر همه متوجه شده باشند که تعامل بچهها با یکدیگر و داشتن یک برنامه روتین برای زندگی و هدفی مثل درس خواندن و تعامل با معلم و.... چقدر برای رشد آنها و سلامتی شان موثر است. شاید دیگر بهانه کمتری برای تداوم آموزش مجازی باشد. وقت آن است که آموزشهای مجازی به عنوان یک پشتیبان عمل کنند و به همین شیوهای که پیش میرود مدارس به مرور بازگشایی شوند. حالا گفته میشود در مناطق روستایی و عشایری سال تحصیلی مدارس حضوری باز میشود، کلاسهای نهضت سوادآموزی باید حضوری باشد و… و به مرور مدارس با رعایت پروتکلها بازگشایی میشوند. باید باور کرد که بسته بودن درب مدارس امروز به نفع آینده و حال جامعه نیست.