به گزارش خبرنگار مهر، انستیتو کارولینسکا در استکهلم دیوید جولیوس و آردم پاتاپوتیان را به عنوان برنده نوبل پزشکی سال ۲۰۲۱ میلادی اعلام کرد. این محققان برای اکتشاف بخش جدیدی از گیرندههای دما و لامسه در بدن انسان برنده نوبل پزشکی شدند.
جولیوس ۶۵ ساله از کشور آمریکا است و پاتاپوتیان ۵۴ ساله و متولد بیروت است.
دیوید جولیوس از کپسایسین (ترکیبی تند از فلفل چیلی که باعث سوزش می شود) برای شناسایی حسگری در انتهای عصب پوست استفاده کرد که به گرما واکنش نشان می دهد.
اردم پاتاپوتیان نیز با استفاده از سلول های حساس به فشار، دسته جدیدی از حسگرها را کشف کرد که به محرک های مکانیکی پوست و اندام های داخلی پاسخ می دهند. این اکتشافات سرآغاز تحقیقاتی جدیدی بود که درک انسان از نحوه احساس گرما، سرما و محرک های مکانیکی توسط سیستم عصبی بدن را بیشتر کرد.
در حقیقت برندگان نوبل پزشکی ۲۰۲۱ میلادی حقله های مهم و گمشده ای در ادارک انسان از تعامل پیچیده بین حواس و محیط را شناسایی کردند.
دیوید جولیوس پزشک آمریکایی است که برای تحقیقات در حوزه مکانیسم های احساس درد شناخته شده است. این پزشک ۶۵ ساله و استاد دانشگاه کالیفرنیا در سان فرانسیسکو برنده جایزه شاو در سال ۲۰۱۰ و همچنین برنده جایزه دستاورد علمی در ۲۰۲۰ میلادی است.
آردام پاتاپوتیان یک محقق آمریکایی- ارمنی در زمینه زیست شناسی مولکولی است. او که در بیروت متولد شده در سال ۱۹۸۶ به آمریکا مهاجرت کرده و لیسانس زیست شناسی سلولی را از دانشگاه کالیفرنیا لس آنجلس دریافت کرده است. وی در سال ۱۹۹۶ میلادی مدرک دکترای خود را از انستیتو فناوری کالیفرنیا دریافت کرد. او از سال ۲۰۱۴ تاکنون به عنوان محقق در انستیتو پزشکی هوارد هیوز فعالیت می کند.
سال گذشته این جایزه به ۳ محقق برای کشف ویروس هپاتیت سی تعلق گرفت. اکتشاف پزشکی مذکور به توسعه درمانهایی برای این بیماری مرگبار منجر شد. هاوری جی آلتر، مایکل هیوتنو چارلز ام رایس برای کشف ویروس هپاتیت سی موفق به دریافت جایزه نوبل پزشکی ۲۰۲۰ شدند.
جایزه نوبل پزشکی به اکتشافات مهم در علوم زیستی یا پزشکی تعلق می گیرد. این اکتشافات اصولا پارادیم علمی را دگرگون می کنند و مزایای زیادی برای بشر دارند.
این درحالی است که جایزه نوبل به دستاوردهای علمی فرد در طول عمر او یا پیشرو بودن وی در حوزه علمی تعلق نمی گیرد.
این جایزه شامل یک مدال طلا و ۱۰ میلیون کرونر سوئد (معادل ۱.۱۴ میلیون دلار) است.