به گزارش خبرنگار مهر، اعضای شورای اسلامی شهر زاهدان با حضور در محل کتابخانه استاد کامبوزیا از این کتابخانه و فعالیتهای فرهنگی که در آنجا در حال جریان است، بازدید کردند.
در این بازدید، صادقه کامبوزیا (فرزند زندهیاد امیرتوکل کامبوزیا) متولی کتابخانه، به شرح اقدامات و فعالیتهای کتابخانه پرداخت و با بیان مشکلاتی از قبیل راه دسترسی، امنیت، ارتباطات و... خواستار رفع آنها شد.
مریم عسکری دهنو، رئیس کمیسیون امور بانوان شورای اسلامی شهر زاهدان نیز در این دیدار عنوان کرد: نشست کمیسیون امور بانوان شورا جهت بررسی مشکلات مطرح شده با حضور دستگاههای متولی برگزار و نسبت به رفع آنها اقدام لازم انجام شود.
کتابخانه استاد امیرتوکل کامبوزیا یکی از کتابخانههای مهم در مناطق محروم است که منابعی غنی دارد. این کتابخانه در کلاته کامبوزیا، نزدیک محله شیرآباد زاهدان واقع است. زندهیاد امیرتوکل کامبوزیا که از نزدیکترین یاران کلنل محمدتقی خان پسیان بود سال ۱۳۱۲ به زاهدان تبعید شد. او در حاشیه شهر و در کویر قطعه زمینی را در اختیار گرفت و توانست آنجا (یعنی شوره زار کویر) را به یک قطب کشاورزی تبدیل کند. تأسیس انجمن حقایق اسلامی و انجمن دانش پژوهان اسلامی از دیگر یادگاریهای کامبوزیا در روزهای اولیه تبعید دوم هستند.
زندهیاد کامبوزیا که کتابخانهای غنی به فارسی و لاتین داشت، از سال ۴۹ بنایی برای آنها در باغ خود احداث کرد به مساحت هزار متر مربع که میعادگاه اهالی ادب و فرهنگ و مخالفان دولت پهلوی و رژیم منحوس اسرائیل بود. پس از انقلاب این کتابخانه توسط دولت توسعه پیدا کرد و زیرمجموعه نهاد کتابخانههای عمومی کشور شد. اکنون یکی از فرزندان مرحوم کامبوزیا یعنی صادقه کامبوزیا مدیریت این کتابخانه و مجموعه فرهنگی را بر عهده دارد. اکنون آن شورهزار کویر در ۶ کیلومتری زاهدان آن روز بدل به باغ بزرگی شده که به کلاته کامبوزیا شهرت دارد و چسبیده به شهر است و یکی از مؤلفههای مهم گردشگری زاهدان. مرحوم کامبوزیا سال ۱۳۵۳ درگذشت و پیکر ایشان نیز پس از پیروزی انقلاب به محل کتابخانه منتقل و جاودانه شد.
اما شیرآباد یکی از فقیرترین محلههای زاهدان است که فاصله چندانی با کلاته کامبوزیا ندارد. شیرآباد را به عنوان یکی از مهمترین و وسیعترین و در عین حال جرمخیزترین مناطق حاشیهای زاهدان میشناسند. وضعیت اقتصادی ساکنان این منطقه بسیار اسف بار است و بیشتر کودکان و نوجوانان ساکن در این منطقه شناسنامه ندارند، بنابراین نمیتوانند به مدرسه بروند و در معرض انواع خطرات اجتماعی قرار دارند. تابخانه و مجموعه فرهنگی کامبوزیا یک تنه و به صورتی خودجوش با مؤلفههای ضدفرهنگ در این منطقه مقابله میکند. صادقه کامبوزیا پیشتر در گفتوگویی اشاره کرده بود که اگر در این منطقه کار فرهنگی نکنند، همگی کودکان و نوجوانان این منطقه خدای نکرده در آینده مجرم خواهند شد.
وی همچنین اشاره به جذب این کودکان در مرکز فرهنگی کامبوزیا و برپایی کلاسهای سوادآموزی برای آنان کرده بود. همچنین این کتابخانه و مرکز فرهنگی برنامههای متعددی برای این کودکان داشت تا آنها کمتر تحت تأثیر آموزشهای نامناسب قرار گیرند. کتابخانه کامبوزیا با کمک فعالان فرهنگی منطقه، بدون دریافت کمکی از دولت توانسته روی سبک زندگی این کودکان تأثیر بگذارد. هزینههای این برنامهها توسط خیرین تهرانی و زاهدانی که با برنامههای کتابخانه کامبوزیا آشنایی دارند، تأمین میشود.
کودکان آن منطقه جرم خیز با حضور در کتابخانه کامبوزیا هم سواد میآموزند و هم کتاب میخوانند و هم برنامههای متعدد فرهنگی و کارگاههای آموزشی مختلف برای آنها اجرا میشود. با کمک خیرین تعدادی از این کودکان که به گفته صادقه کامبوزیا نخبه هم بودند جذب مدارس شده و هزینههای تحصیل آنها اعم از پوشاک، کتاب، مداد، دفتر و دیگر اقلام تحصیلیشان توسط این نهاد فرهنگی تأمین میشود، چرا که خانوادههای آنها توانایی تأمین نان شبشان را هم ندارند. شهرت کتابخانه در اجرای این برنامهها باعث شده تا برخی از ناشران تهرانی هم به صورت مداوم برای این مرکز کتاب و لوازم مرتبط با تحصیل بفرستند. کتابخانه کامبوزیا اکنون همه چیز کودکان و نوجوانان این منطقه است. بسیاری از فعالان حقوق کودک از سراسر ایران نیز با حضور در این کتابخانه کارگاههایی را برگزار کردهاند اما برنامههای کتابخانه و مرکز فرهنگی کامبوزیا در این موارد خلاصه نمیشود.
هنگامی که بلایا و مصیبتهای جمعی بر اثر حوادث طبیعی نیز رخ میدهد، کتابخانه و مجموعه فرهنگی کامبوزیا از نقاط مهم برای کمک رسانی است. هنگام سیل ۱۳۹۸ در سیستان و بلوچستان این کتابخانه یکی از مراکز مهم کمکرسانی به مناطق سیل زده بود و همچنین پس از شیوع کرونا نیز این کتابخانه فعالیتهای مهمی را در کاهش رنج و محنت مردم پیاده کرد.