به گزارش خبرنگار مهر، کمیته ملی المپیک که امسال مجمع انتخاباتی برای تعیین اعضای جدید هیأت رئیسه و هیأت اجرایی را پیش رو دارد باید پیش از اتمام دوره مدیریت در مورد کمیسیون ورزشکاران و برگزاری دور جدید انتخابات آن به نتیجه برسد؛ طبق روال قانونی و اگر پایان دوره چهار ساله مبنای تصمیم گیری برای برگزاری به موقع انتخابات کمیسیون ورزشکاران باشد باید تا کمتر از یک ماه دیگر ترکیب جدید این کمیسیون مشخص شده و آغاز به کار کنند در حالی که حتی هنوز ثبت نام از کاندیداهای این دوره انجام نشده است.
کمیسیون ورزشکاران مهمترین کمیسیون در میان کمیسیونهای ۱۶ گانه کمیته ملی المپیک و تنها کمیسیون در ساختار این کمیته است که اعضای آن با رأی گیری مشخص میشوند. البته این موضوع مبنای کار تشکیل و آغاز به کار کمیسیون ورزشکاران نبود اما چهار سال پیش مدیریت وقت کمیته ملی المپیک (کیومرث هاشمی) با تصویب اعضای هیأت اجرایی تصمیم به برگزاری اولین مجمع انتخاباتی برای این کمیسیون و تعیین اعضای آن از طریق رأی گیری گرفت.
اینگونه شد که ۱۲ آبان ماه سال ۹۶ برای نخستین بار اعضای کمیسیون ورزشکاران از طریق ثبت نام کاندیداها و رأی گیری برای آنها مشخص و آغاز به کار کردند. البته که این کمیسیون طی چهار سال گذشته بیشتر درگیر حاشیه بود و کمتر نشانی از شکل گیری قانونمند خود به جا گذاشت اما همینکه انتخابات دور جدید هم باید بر مبنای اصول و ضوابطی که آئین نامه تعیین میکند، برگزار شود حداقل خروجی این چهار سال فعالیت است اگر نادیده گرفته نشود.
اولین انتخابات کمیسیون ورزشکاران آبان ماه ۹۶ برگزار شد
پایان دوره کمیسیون ورزشکاران و اقدامات انجام نشده برای انتخابات
طبق ماده ۴ (ترکیب کمیسیون) آئین نامه کمیسیون ورزشکاران، اعضای این کمیسیون برای مدت «چهار سال» انتخاب میشوند. بنابراین کمتر از یک ماه دیگر به پایان دوره فعالیت ترکیب فعلی باقی مانده است و اگر اصول و قوانین ملاک عمل در این کمیسیون باشد باید انتخابات سروقت در دستور کار قرار گرفته باشد.
برای برگزاری انتخابات و با توجه به شرایطی که آئین نامه جهت احراز و عضویت در کمیسیون ورزشکاران و حتی رأی دهندگان در نظر گرفته، باید ورزشکاران واجد شرایط مشخص شوند، زمانی برای نام نویسی از کاندیداها در نظر گرفته شود تا ورزشکاران متقاضی و واجد شرایط نسبت به ثبت نام اقدام کنند، سپس از میان آنها افراد متقاضی حضور در انتخابات اقدام به نام نویسی کنند و در ادامه هم کاندیداهای نهایی مشخص شده و زمان رأی گیری برای آنها هم تعیین شود.
انجام همه این اقدامات ملزم به تشکیل «ستاد نظارت» است که با حضور کیکاوس سعیدی دبیر کل کمیته، هادی ساعی رئیس کمیسیون ورزشکاران، پیمان فخری رئیس مرکز نظارت بر تیمهای ملی و طاهره طاهریان مسئول هماهنگی کمیسیونها همراه با نمایندگان بخشهای حقوقی، حراست و روابط عمومی کمیته ملی المپیک تشکیل شده است. این ستاد اما چه اقدامات دیگری را انجام داده تا به واسطه آن بتواند انتخابات سرِ وقتی برای کمیسیون ورزشکاران داشته باشد؟
کیکاوس سعیدی در گفتگو با خبرنگار مهر و در پاسخ به این پرسش گفت: بعد از تشکیل ستاد نظارت، کار انتخابات را با فراخوان به تمام فدراسیونها آغاز کردیم. در این فراخوان از فدراسیونها خواستهایم تا ورزشکاران شأن که واجد شرایط برای حضور انتخابات (کاندیدا شدن و رأی دادن) هستند را به ما معرفی کنند.
وی در پاسخ به اینکه «این فراخوان چه زمانی در اختیار فدراسیونها گذاشته شده و نتیجه آنچه زمانی جمع بندی میشود؟»، خاطرنشان کرد: حدود ۱۰ روز از اعلام فراخوان به فدراسیونها میگذرد. هنوز پاسخ دریافتی از فدراسیونها جمع بندی نشده است اما پیگیر آن هستیم.
«کمتر از یک ماه تا پایان دوره کمیسیون ورزشکاران باقی مانده است. با توجه به اقداماتی که باید انجام شود، فکر میکنید شاهد برگزاری انتخابات به موقع باشیم؟» این پرسش دیگری بود که دبیرکل کمیته ملی المپیک در پاسخ به آن گفت: تلاش مان این است انتخابات در موعد مقرر برگزار شود. برای انجام اقدامات لازم زمان بندی کردهایم و طبق آن پیش میرویم اما هنوز زمان دقیق رأی گیری مشخص نیست.
چرایی فراخوان به فدراسیونها برای انتخابات کمیسیون ورزشکاران
طبق آئین نامه کمیسیون ورزشکاران، برای ترکیب این کمیسیون ۱۵ کرسی تعریف شده است که از طریق رأی گیری و با استناد به نتایج آن مشخص میشوند. همچنین رئیس کمیته ملی المپیک هم میتواند به منظور حصول اطمینان از برابری منصفانه جنسیتی و رشتههای ورزشی و نیز اطمینان از تحقق تمام شرایط عضویت و دستورالعمل کمیته بین المللی المپیک برای کمیسیون ورزشکاران، با مشورت رئیس کمیسیون ورزشکاران حداکثر چهار ورزشکار را به عضویت کمیسیون با حق رأی منصوب میکند.
تمام ورزشکارانی که از طریق رأی گیری یا به صورت انتصابی در ترکیب کمیسیون ورزشکاران قرار میگیرند باید حائز شرایط باشند که در آئین نامه به آن تاکید شده است. دلیل اعلام فراخوان به فدراسیونها و مسئولان شأن هم همین مسئله است تا آنها بر اساس شرایط مورد تاکید، ورزشکاران خود را به ستاد نظارت معرفی کنند.
بر این اساس برای ورزشکارانی که میتوانند عضو کمیسیون ورزشکاران شوند، این شرایط در نظر گرفته شده است:
* حداقل ۱۶ سال سن داشته و دارای تابعیت ایرانی باشند
* ورزشکاران کاندیدا و همچنین اعضای کمیسیون هرگز نباید در ارتباط با قانون جهانی مبارزه با دوپینگ هیچ گونه محرومیتی دریافت کرده باشند.
* حداقل در یکی از سه دوره قبل بازیهای المپیک تابستانی یا المپیک زمستانی حضور داشته باشند یا
* حداقل در یکی از سه دوره قبل بازیهای المپیک جوانان موفق به کسب مدال شده باشند یا
* حداقل در یکی از سه دوره بازیهای آسیایی تابستانی یا زمستانی قبل موفق به کسب مدال شده باشند
* دارای معرفی نامه از سوی فدراسیون ورزشی مربوطه (فدراسیون عضو مجمع عمومی کمیته ملی المپیک) باشند
* مقیم ایران باشد و در صورت عدم حضور از طریق تله کنفرانس یا ویدئو کنفرانس در جلسات شرکت نماید
طبیعی است این ورزشکاران از طریق رأیی که دیگر ورزشکاران به آنها میدهند، مشخص میشوند اما رأی دهندگان هم باید شرایطی به این شرح داشته باشند:
* ورزشکارانی که حداقل در یکی از سه دوره قبل المپیک زمستانی یا تابستانی (اعم از جوانان و بزرگسالان) حضور داشتهاند
* ورزشکارانی که حداقل در یکی از سه دوره قبل بازیهای آسیایی تابستانی یا زمستانی مدال کسب کرده باشند
* یک نفر ورزشکار از فدراسیونهایی که عضو مجمع کمیته ملی المپیک و واجد این شرایط نمیباشد با معرفی فدراسیون مربوط