خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - رامین حسین آبادیان: انتخابات پارلمانی زودهنگام عراق در حالی قرار است در روز ۱۸ مهرماه برگزار شود که رأی گیری ویژه از گروههای خاص در انتخابات از صبح امروز آغاز شده است. در همین راستا، کمیساریای عالی انتخابات عراق با صدور بیانیهای تأکید کرد: «رأی گیری ویژه شامل نیروهای امنیتی، نظامی، زندانیان و آوارگان در سراسر عراق میشود». در همین حال، «جنین پلاسخارت» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور عراق از نظارت بینالمللی بر روند برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام در این کشور خبر داده است.
نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور عراق در این رابطه تصریح کرد: «۸۰۰ ناظر سازمان ملل بر انتخابات این کشور نظارت خواهند داشت. لازم است که این انتخابات شفاف برگزار شود. تعداد زیادی از ناظران بینالمللی از سازمان ملل، اتحادیه اروپا و اتحادیه عرب هستند». نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور عراق در این خصوص تصریح کرد: ۸۰۰ ناظر سازمان ملل بر انتخابات این کشور نظارت خواهند داشت. لازم است که این انتخابات شفاف برگزار شود. تعداد زیادی از ناظران بینالمللی از سازمان ملل، اتحادیه اروپا و اتحادیه عرب هستند.
برگزاری انتخابات زودهنگام در عراق مستلزم انحلال پارلمان این کشور بود که نمایندگان عراقی روز گذشته این کار را انجام دادند افزون بر این، پارلمان عراق نیز در آستانه برگزاری انتخابات زودهنگام، انحلال خود را اعلام کرده است. در همین راستا، ریاست پارلمان عراق روز گذشته (پنجشنبه) با صدور بیانیهای اعلام کرد: «با توجه به نزدیک شدن زمان انتخابات و اتمام دوره چهارم پارلمان، این پارلمان رسماً به کار خود پایان میدهد و از امروز پارلمان کنونی منحل میشود».
طبق قانون اساسی عراق، برگزاری انتخابات پارلمانی مستلزم انحلال پارلمانِ مستقر بود که این کار انجام شد. هم اکنون اوضاع سیاسی در عراق در کمتر از ۴۸ ساعت باقی مانده تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام، از ثبات برخوردار است.
این درحالی است که در طول مدت زمان گذشته تلاشهای فراوانی برای به هرج و مرج کشاندن فضای سیاسی با هدف تعویق مجدد زمان برگزاری انتخابات، انجام شد. آنچه که واضح به نظر میرسد این است که علیرغم تمامی تلاشهای مذکور، انتخابات سرنوشت ساز پارلمانی در فضایی آرام و باثبات برگزار خواهد شد.
با این حال، هنوز هم هجمههای تبلیغاتی رسانههای وابسته به برخی کشورهای جهان عرب علیه انتخابات پارلمانی عراق متوقف نشده است. این رسانهها امیدوارند تا در فاصله باقی مانده تا انتخابات بتوانند مردم عراق را از حاضر شدن در پای صندوقهای رأی بازدارند. به عنوان نمونه میتوان به شبکههای «العربیه» و «الحدث» اشاره کرد که طی روزهای اخیر بخش عمدهای از برنامههای خود را به مشکلات اقتصادی در عراق اختصاص دادهاند!
رسانههای وابسته به عربستان سعودی با ایجاد فضای نا امیدی در جامعه عراق به دنبال کاهش سطح مشارکت در انتخابات پارلمانی هستند طبیعی است که هدف اصلی و اساسی شبکههای وابسته به دربار سعودی از پرداختن به مسائل اقتصادی عراق، ایجاد موجی از نا امیدی در صفوف مردم است تا بدین ترتیب، آنها از مشارکت در انتخابات سرباز زنند. تلاشهای رسانهای عربستان سعودی برای تأثیرگذاری بر روند انتخابات پارلمانی عراق پس از آن کلید خورد که سلسله حمایتهای ریاض از بقایای عناصر داعش در مرزهای عراق برای بی ثبات سازی فضای سیاسی و امنیتی در آستانه انتخابات، با شکست مواجه شد.
بنابراین، اکنون شاهد حاکم شدن نوعی آرامش سیاسی و امنیتی در صحنه عراق در آستانه برگزاری انتخابات سرنوشت ساز این کشور هستیم؛ آرامشی که قطعاً به مذاق بازیگران خارجی و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی خوش نخواهد آمد و ریاض و واشنگتن در ادامه نیز از هیچ تلاشی برای برهم زدن آن دریغ نخواهند کرد.
در این میان نباید از این مسأله نیز غافل شد که ایالات متحده آمریکا نیز اولویتهایی در عراق دارد. آمریکاییها نمیخواهند همکاریهای امنیتیشان با بغداد دستخوش تغییر شود. بنابراین، آمریکا تمایل دارد که همکاریهای نظامی و امنیتی با دولت آتی عراق همچون گذشته ادامه داشته باشد. در همین ارتباط، پایگاه عرب زبان «الخنادق» مینویسد: «آمریکا خود نیک میداند که حتی پس از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق نیز با چالش بزرگی مواجه است و آن، حملات نظامی به منافع واشنگتن در بغداد است.
آمریکاییها انتخابات پارلمانی عراق را بسیار سرنوشت ساز میدانند زیرا بقای نظامی آنها در این کشور به ترکیب پارلمان و رویکرد سیاسی نخست وزیر آتی بستگی دارد بر همین اساس، سیاستمداران آمریکایی در حال حاضر به شدت به نتایج انتخابات پارلمانی عراق چشم دوختهاند زیرا به خوبی میدانند که هرگونه تداوم حضور نظامیشان در خاک این کشور به توافق با دولت آتی عراق بستگی دارد.
طی روزهای گذشته برخی از رهبران گروههای عراقی صراحتاً از نخست وزیر آتی این کشور خواستار تسریع در روند اخراج نظامیان آمریکا و لغو تمامی توافقنامههای امضا شده به دستور مقامات آمریکایی، شدند. همین مسأله حساسیت انتخابات پارلمانی پیش روی عراق را برای مقامات واشنگتن بیش از پیش افزایش داد.
در همین راستا، آخرین اخبار و گزارشها حاکی از آن هستند که آمریکاییها به منظور تأثیر بر انتخابات پارلمانی عراق از برخی جریانها و گروههای سیاسی نزدیک به خود حمایت مالی به عمل آوردهاند تا شاید زمینه برای قدرت یافتن آنها فراهم گردد.
در این میان، دولت انگلیس نیز در اقدامی مشابه از برخی گروهها و جریانهای سیاسی نزدیک به غرب در انتخابات عراق حمایتهایی کرده است. با تمامی اینها، ناظران سیاسی معتقدند که در سایه هوشیاری مردم و نیز رهبران احزاب و جریانهای سیاسی شیعی در عراق، مداخلات خارجی از سوی آمریکا و انگلیس و سعودی تأثیری بر روند انتخابات و نتیجه حاصل از آن نخواهد داشت.