به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «بازنشستگی و ناخرسندیهای آن» نوشته عباس گرگی و سعید گودرزی بهتازگی توسط انتشارات نهادگرا (وابسته به مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد) منتشر و راهی بازار نشر شده است. اینکتاب از تولیدات موسسه راهبردهای بازنشستگی صبا محسوب میشود.
عنوان کتاب پیشرو از اثری با همیننام نوشته میکائیل سیلور گرفته شده که سال ۲۰۱۸ منتشر شده است. «بازنشستگی و ناخرسندیهای آن» کاوشی در سنخشناسی سبک زندگی بازنشستگان و شناخت فرایند شکلگیری و انتخاب سبک زندگی افراد بازنشسته و پویاییهای حاکم بر آن است. در کتابی که میکائیل سیلور نوشته، با الهام از کتاب «تمدن و ناخرسندیهای» فروید، به بررسی تجارب مختلف بازنشستگان پرداخته است. فروید در کتابش، به نارضایتیهای تعمیمیافتهای اشاره میکند که ناشی از اعمال محدودیت بر غرایز و اصل لذت، از طریق هنجارها و الزامات فرهنگی و اجتماعی است. سیلور نیز ساخت اجتماعی بازنشستگی را مانع از مشارکت بالقوه نیروی کار میداند. او شرایطی را توصیف میکند که در آن فرد بازنشسته با از دست دادن هویت و منابع شخصیاش، در وضعیتی آنومیک گرفتار میشود.
عباس گرگی و سعید گودرزی نویسندگان کتاب «بازنشستگی و ناخرسندیهای آن»، از اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور هستند. مضمون اصلی کتاب پیش رو هم، دیالکتیک رهایی/محدودیت است. هدف مؤلفان، گونهشناسی سبک زندگی بازنشستگان و کاوش در فرایندهای حاکم بر شکلگیری سبک زندگی بازنشستگان بر اساس دیالکتیک «رهایی/ محدودیت» و «عاملیت / ساختار» بوده و علاوه بر این، تلاش کردهاند تأثیر منابع و عوامل اجتماعی و اقتصادی بر انتخاب سبک زندگی و پیامدهای ناشی از سبکهای زندگی انتخابشده، موردبررسی قرار گیرد.
به اعتقاد مؤلفان کتاب مذکور، وجه تمایز اینمطالعه با دیگر آثار منتشرشده در زمینه سبک زندگی بازنشستگان، توجه به ماهیت دیالکتیکی بازنشستگی و پیامدهای آن بر فرایند شکلگیری سبک زندگی بازنشستگان است. ازاینرو، این کتاب به دنبال پاسخی به اینپرسش است که آیا بازنشستگی، فصلی پایانی از کتاب زندگی است؟ یا آن را باید فصل جدیدی از زندگی و دیباچهای بر فصول آینده یا عصر چهارم زندگی دانست؟ بازنشستگان، بهعنوان عاملان اجتماعی تا چه حد در نگارش این فصل از زندگی خود، اراده و اختیار دارند؟ آنها در این فرایند، با چه چالشها و فرصتهای ساختاری مواجهاند؟ بهعبارتدیگر، عاملیت و ساختار یا انتخابها و شانسهای زندگی، چه نقشی در نگارش این فصل از کتاب زندگی دارد که تجلی آن را میتوان در سبک زندگی بازنشستگان مشاهده نمود؟ از این منظر، کتاب پیش رو، کوششی علمی و اخلاقی، در مقابل پروژه زیست- سیاسی سالمندی موفق است که در آن سالمندی موفق، پروژهای شخصی فرض میشود که از طریق اقدامات و انتخابهای فردی به دست میآید.
خلاف، پروژه زیست- سیاسی سالمندی موفق که با فردی کردن مشکلات، راهحلها و پیامدها و تقلیل مسائل سالمندی و بازنشستگی به مسئولیتپذیری فردی و عوامل بیولوژیک، نقش و تأثیر عوامل ساختاری کلان را نادیده میگیرد. اینمطالعه تلاشی برای نشان دادن تصویری پارانومایی و همهجانبه از سبک زندگی بازنشستگان است. تصویری که در آن، بسیاری از نشانگان بازنشستگی، نظیر تنهایی و انزوای اجتماعی، بیش از آنکه مخاطرهای فردی پنداشته شود، مسئلهای اجتماعی قلمداد میشود. در این تصویر جدید، علاوه بر مسئولیت فردی بازنشستگان در قبال سبک زندگی خود، بر مسئولیتپذیری جمعی جامعه، لزوم بهکارگیری راهبردهای مقابلهای جمعی در موقعیتهای تنشزا و فرا رفتن از دوگانگیهای موجود در مطالعه سبک زندگی بازنشستگان، یا آنچه که «عاملیت در درون ساختار» نام گرفته است، تأکید میشود.
اینکتاب با شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۸۰ هزار تومان منتشر شده است.