به گزارش خبرنگار مهر، چهل و هشتمین دوره آزمون پذیرش دستیار تخصصی پس از دو بار تعویق در نهایت سه شنبه ۸ تیرماه ۱۴۰۰ برگزار شد. تعداد ۱۲ هزار و ۶۰۱ نفر در این دوره ثبت نام کرده بودند که از این تعداد ۸۴.۵ درصد کارت ورود به جلسه را دریافت کردند.
پس از اعلام نتایج اولیه ۷ هزار و ۳۹۴ نفر از داوطلبان مجاز به انتخاب رشته شدند و افرادی که حدنصاب لازم را کسب کرده بودند امکان انتخاب رشته را یافتند.
این بار پس از تعویق آزمون، ظرفیت پذیرش دستیار تخصصی دستخوش تغییرات شد. در ابتدا ظرفیت پذیرش دستیاری حدود ۳۶۰۰ نفر در نظر گرفته شده بود که پس از طرح مسائلی از جمله نظرات نمایندگان مجلس و اعتراض به کاهش ظرفیت، میزان ظرفیت به ظرفیت دوره چهل و هفتم بازگشت و با اضافه شدن ظرفیت سه رشته، این ظرفیت به ۴ هزار و ۳۰۳ نفر افزایش یافت.
در نهایت در ۱۱ مهرماه ۱۴۰۰ نتایج نهایی پذیرش در چهل و هشتمین دوره آزمون پذیرش دستیار تخصصی پس از فراز و نشیب بسیار اعلام شد. اما اعلام نتایج تنها یکی از خانهای، هفت خان دستیاری بود.
این بار در فضای مجازی موضوع اخذ وثیقه برای تعهد محضری پذیرفته شدگان مطرح شد و با وجود اینکه این موضوع به عنوان یکی از قوانین مطرح است اما این بار برخی از پذیرفته شدگان اعلام کردند به دلیل نداشتن وثیقه مجبور به انصراف از دوره دستیاری شدهاند.
دستیار پزشکی به فردی اطلاق میشود که با داشتن مدرک دکتری پزشکی عمومی و پذیرش در امتحان ورودی دستیاری، جهت آموزشهای نظری و کسب مهارتهای عملی در یکی از رشتههای تخصصی پزشکی، طی مدت زمان مشخصی که برای آن دوره از طریق شورای آموزش پزشکی و تخصصی تصویب شده است، به امر تحصیل، آموزش، پژوهش و انجام فعالیتهای کارورزی تخصصی اشتغال میورزد.
در دوره چهل و هشتم پذیرش دستیار، در رشتههای ارتوپدی، آسیب شناسی، بیماریهای پوست، بیماریهای داخلی، بیماریهای عفونی و گرمسیری، بیماریهای قلب و عروق، بیماریهای مغز و اعصاب، بیهوشی، پزشکی اجتماعی، پزشکی فیزیکی و توانبخشی، پزشکی ورزشی، پزشکی هستهای، جراحی عمومی، جراحی کلیه و مجاری ادراری، جراحی مغز و اعصاب، چشم پزشکی، رادیوانکولوژی، رادیولوژی، روانپزشکی، زنان و زایمان، طب اورژانس، طب کار، طب هوا و فضا، کودکان و گوش گلو و بینی و جراحی سر و گردن صورت گرفت.
این دستیاران در دانشگاههای علوم پزشکی اراک، ارتش، اردبیل، ارومیه، اصفهان، اهواز، ایران، ایلام، آزاد اسلامی، بابل، بجنورد، البرز، بقیةالله، بندرعباس، بوشهر، بهزیستی، بیرجند، تبریز، تهران، جهرم، دزفول، رفسنجان، زابل، زاهدان، زنجان، سبزوار، سمنان، شاهرود، شهرکرد، شهید بهشتی، شیراز، فسا، قزوین، قم، کاشان، کردستان، کرمان، کرمانشاه، گیلان، لرستان، مازندران، مشهد، همدان، یاسوج و یزد پذیرفته شدهاند.
بر اساس قانون آموزش دستیاری در دانشگاههای علوم پزشکی هر دستیار پس از پذیرفته شدن باید در یکی از گروههای سهمیه آزاد، سهمیه ایثارگران، سهمیه مناطق محروم قرار گیرد.
از پذیرفته شدگان آزمون ورودی دستیاری به استثنای مشمولین سهمیه مناطق محروم، توسط دانشگاهها تعهد عام اخذ خواهد شد. تعیین محل خدمت دستیاران پس از فارغالتحصیلی به عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
پذیرفته شدگان قطعی دستیاری موظف هستند در زمان ثبت نام که دانشگاهها اعلام میکنند به دانشگاه مراجعه و طبق ضوابط و مقررات نسبت به ثبت نام، سپردن تعهد محضری و ارایه مدارک لازمی که از سوی دانشگاهها تعیین میشود اقدام کنند.
چنانچه فرد پذیرفته شده برای ثبت نام مراجعه کند منصرف قطعی تلقی شده و فرد دیگری جایگزین وی میشود. از همین رو تمامی پذیرفته شدگان پس از انجام ثبت نام قطعی موظف هستند که از زمان اعلام دانشگاهها (اول آبان ماه ۱۴۰۰) دوره دستیاری را شروع کنند.
ضمن اینکه پس از اعلام نتیجه آزمون، پذیرفته شدگان اصلی و جایگزین در صورت انصراف در هر زمان یا عدم ثبت نام در موعد مقرر یا عدم شروع دوره مشمول یک سال محرومیت از پذیرش در دورههای دستیاری رشتههای تخصصی بالینی پزشکی خواهند شد.
اما دستیاران پزشکی که اکنون مهمترین نیروهای متخصص بیمارستانهای کشور هستند و با کشیکهای سنگین وظایف آموزشی و درمانی به صورت توامان انجام میدهند چرا ممکن است ثبت نام نکنند.
موضوع وثیقهها امروز به معضلی برای دستیاران پذیرفته شده تبدیل شده است. بر اساس سند تعهد محضری که در برابر دستیاران گذاشته میشود آنها باید تعهد محضری بدهند و با سند تعهد محضری به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و پس از تایید اصل آن را به دفتر امور حقوقی دانشگاه ارائه کنند.
این سند محضری بر اساس بخشنامه اداره کل حقوقی و تنظیم مقررات وزارت بهداشت تنظیم شده است. شرایط ضامنین بدین شرح است:
«تودیع سند تعهد محضری مطابق فرمت ابلاغی به ضمانت دو نفر کارمند رسمی یا پیمانی شاغل در دستگاههای اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری و کارکنان قرارداد کار معین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی.
کارکنان قرارداد کار معین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی.
ضامنین دارای سابقه کار بالای ۲۰ سال با هماهنگی مدیریت امور حقوقی دانشگاه و پس از اخذ تاییدیه.
ضمانت بازنشستگان، کارکنان بانکهای خصوصی، کارکنان شرکتهای خصوصی طرف قرارداد ارگانهای دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، پروانه کسب و.... مورد قبول نیست.
تبصره: برای پذیرفته شدگان دکتری تخصصی با ضمانت یک نفر کارمند با شرایط بند ۲ مورد پذیرش است.
تبصره: بدیهی است بنا به مقررات جاری به هیچ وجه امکان تغییر تعداد و تبدیل نوع استخدامی ضامنین وجود ندارد.
تضمین تعهد بوسیله کارکنان رسمی موسسات، نهادها و سازمانهای عمومی غیر دولتی موضوع قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیر دولتی بلااشکال است.
حسب مفاد ماده ۹۶ قانون اجرای احکام مدنی و بر اساس بخشنامه شماره ۲۹۱۳/۱۰۷/ د مورخ ۹۵/۷/۱۹ تضمین تعهد توسط افراد بازنشسته به هیچ وجه میسر نیست.
پذیرفته شدگان سهمیه بومی میبایست در سند تعهد نام دانشگاه محل انجام تعهد و شهر محل انجام تعهد خود را قید کنند.»
شرایط مربوط به نحوه تنظیم سند وثیقه ملکی:
ملک باید ساختمان مسکونی باشد و مغازه و زمین پذیرفته نیست.
ملک باید آزاد باشد و نباید در رهن هیچ شخص حقیقی و حقوقی باشد.
پس از رویت اصل سند توسط کارشناس حقوقی، در صورت احراز شرایط، موضوع از طریق مدیریت امور حقوقی به کارشناس رسمی دادگستری به منظور قیمت گذاری ارسال میشود.
پس از ارسال نظریه کارشناس رسمی دادگستری به مدیریت امور حقوقی در صورت تایید مبلغ، موضوع به دفترخانه اسناد رسمی جهت انجام مراحل ثبتی ارسال میشود.
انجام مراحل اقداماتی در دفتر اسناد رسمی (اخذ استعلام از دارایی و مفاصاحساب شهرداری) توسط متعهد.
بعد از اقدامات مرحله قبل، ضمن هماهنگی با کارشناس حقوقی، متعهد (با فرم تعهد مربوطه که از سایت معاون آموزشی دانشگاه دریافت شده است) به همراه نماینده حقوقی دانشگاه به دفتر اسناد رسمی جهت ثبت وثیقه ملکی مراجعه میکنند.
در آخر پس از ثبت، دانشجو باید نسبت به بارگذاری تصاویر سند وثیقه ملکی، نظریه کارشناس رسمی دادگستری، شناسنامه و کارت ملی مالک ملک در سایت مربوط به ثبت نام اقدام کند.
از همین رو تعدادی از پذیرفته شدگان آزمون دستیاری نسبت به سخت بودن این تعهدات اعتراض کردهاند.
اخذ جریمه سنگین در صورت عدم اتمام دوره دستیاری
بر اساس بخشی از این سند تعهد محضری، دستیار متعهد میشود پس از پایان دوره مجاز تحصیلی تخصصی خود را به وزارت بهداشت معرفی کند و بر اساس ضوابط به میزان نیم تا دو برابر مدت تحصیل با احتساب ضرایب و ضوابط مربوطه در هر محلی که وزارت بهداشت تعیین خدمت کند.
همچنین در صورتی که به دلایل آموزشی، سیاسی و اخلاقی و غیره موفق به اتمام تحصیلات در مدت مقرر نشود، یا از ادامه تحصیل انصراف دهد، یا بعد از پایان دوره تخصصی به هر دلیل از انجام تعهد استنکاف کند و خود را به وزارت بهداشت معرفی نکند و یا به محل تعیین شده از سوی وزارت بهداشت مراجعه نکند، یا اخراج شود و ترک خدمت کند باید دو برابر کلیه هزینههای تحصیل اسکان و حقوق و مزایای دریافتی را یک جا و بدون قید و شرط به وزارت بهداشت پرداخت کند.
بر اساس نامه ۳۵۴۹/ ۵۰۰/ د تاریخ ۲۷ مهرماه ۱۳۹۹ از سوی معاونت آموزشی وزارت بهداشت، میزان مبالغ وجه التزام وثیقه ملکی مقاطع تخصص، فوق تخصص و فلوشیپ و دکتری تخصصی (Ph.D) در سال ۹۹ اعلام شده بود. به نظر میرسد این مبالغ برای سال تحصیلی جدید هم اعمال شده است.
مبالغ اعلام شده برای سال ۱۳۹۹
برای فرم اخذ تعهد از پذیرفته شدگان آزاد آزمون دستیار فوق تخصصی ۷۲۰ میلیون تومان (معادل هفت میلیارد و دویست میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد از پذیرفته شدگان در آزمون دستیار فوق تخصصی (مخصوص مستخدمین دانشگاههای علوم پزشکی) ۷۲۰ میلیون تومان (معادل هفت میلیارد و دویست میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد از پذیرفته شدگان در آزمون دستیار فوق تخصصی (مخصوص اعضای هیات علمی) یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان (معادل ده میلیارد و هشتصد میلیون ریال)
برای فرم سند تعهد پذیرفته شدگان مقطع فوق تخصصی بالینی (سهمیه مناطق محروم موضوع قانون برقراری عدالت آموزشی و اصلاحات بعدی) یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان (معادل ده میلیارد و هشتصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد از پذیرفته شدگان آزاد که تعهد آنان برابر مدت تحصیل است ۳۶۰ میلیون تومان (معادل سه میلیارد و ششصد میلیون ریال)
برای فرم سند تعهد از پذیرفته شدگان مقطع تخصصی بالینی (سهمیه مناطق محروم موضوع برقراری عدالت آموزشی و اصلاحات بعدی یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان (معادل ده میلیارد و هشتصد میلیون ریال)
برای فرم وثیقه ملکی پذیرفته شدگان مقطع تخصصی بالینی (سهمیه مناطق محروم موضوع قانون برقراری عدالت آموزشی و اصلاحات بعدی یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان (معادل ۱۰ میلیارد و هشتصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ وثیقه ملکی از دستیاران آزاد تخصص بالینی ۳۶۰ میلیون تومان (معادل سه میلیارد و ششصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد محضری از دستیاران آزاد تخصص بالینی ۳۶۰ میلیون تومان (معادل سه میلیارد و ششصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد محضری از کلیه پذیرفته شدگان دکترای تخصصی (Ph.D) آزاد ۳۶۰ میلیون تومان (معادل سه میلیارد و ششصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ وثیقه ملکی از کلیه پذیرفته شدگان دکتری تخصصی (Ph.D) آزاد (برای افراد فاقد ضامن) ۳۶۰ میلیون تومان (معادل سه میلیارد و ششصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد از کلیه پذیرفته شدگان مقطع دکترای تخصصی (Ph.D) سهمیه مناطق محروم موضوع قانون برقراری عدالت آموزشی و اصلاحات بعدی یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان (معادل ده میلیارد و هشتصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ وثیقه ملکی از کلیه پذیرفته شدگان دکترای تخصصی (Ph.D) سهمیه مناطق محروم موضوع قانون برقراری عدالت آموزشی و اصلاحات بعدی برای افراد فاقد ضامن یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان (معادل ده میلیارد و هشتصد میلیون ریال)
برای فرم وثیقه ملکی برای اخذ تعهد از دستیاران بهره مند از سهمیه موضوع قانون برقراری عدالت آموزشی در آزمون دستیاری دندانپزشکی یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان (معادل ده میلیارد و هشتصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد از دستیاران آزاد دندانپزشکی (متعهد عام) برای متخصصین رشته جراحی فک و صورت ۷۲۰ میلیون تومان (معادل هفت میلیارد و دویست میلیون ریال) و برای سایر رشتهها ۳۶۰ میلیون تومان (معادل سه میلیارد و ششصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ وثیقه ملکی از دستیاران دندانپزشکی (متعهد عام) برای متخصصین رشته جراحی فک ۷۲۰ میلیون تومان (معادل هفت میلیارد و دویست میلیون ریال) و برای سایر رشتهها ۳۶۰ میلیون تومان (معادل سه میلیارد و ششصد میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد از پذیرفته شدگان آزاد آزمون دورههای تکمیلی (فلوشیپ) ۷۲۰ میلیون تومان (معادل هفت میلیارد و دویست میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد از پذیرفته شدگان در آزمون دورههای تکمیلی (فلوشیپ) مخصوص مستخدمین دانشگاههای علوم پزشکی ۷۲۰ میلیون تومان (معادل هفت میلیارد و دویست میلیون ریال)
برای فرم اخذ تعهد از پذیرفته شدگان در آزمون دورههای تکمیلی (فلوشیپ) مخصوص اعضای هیات علمی یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان (معادل ده میلیارد و هشتصد میلیون ریال)
برای فرم سند تعهد پذیرفته شدگان آزمون دورههای تکمیلی (فلوشیپ) سهمیه مناطق محروم موضوع قانون برقراری عدالت آموزشی و اصلاحات بعدی یک میلیارد و ۸۰ میلیون تومان (معادل ده میلیارد و هشتصد میلیون ریال)
درخواست بازبینی وثیقهها از سوی دانشگاهها
در همین حال دکتر فرشاد علامه معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران در نامهای خطاب به معاون آموزشی وزارت بهداشت یادآور شده است: هر ساله پذیرفته شدگان آزمونهای دستیاری تخصصی، فوق تخصصی و دکتری تخصصی (Ph.D) ملزم به سپردن تعهد محضری برای ثبت نام و شروع دوره بوده و تعداد قابل توجهی از آنها به منظور تهیه ضامنهای رسمی و ارائه وثیقه ملکی با مشکلاتی مواجه هستند که بعضاً این افراد را به اجبار به سوی انتخاب گزینه انصراف از تحصیل سوق میدهد.
وی در ادامه این نامه اضافه کرد: با توجه به درخواست این دسته از فراگیران و شورای صنفی دستیاران مقاطع مذکور، در صورت امکان تسهیلاتی در این زمینه برای این گروه از فراگیران در نظر گرفته شود تا مسیر جذب دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی هموار شود.
به گزارش مهر، وزارت بهداشت تاکنون نسبت به این موضوع واکنشی نشان نداده است اما دستیاران و پذیرفته شدگان در انتظار تصمیم جدیدی از سوی وزارت بهداشت در این زمینه هستند چرا که هم اکنون نیز دستیاران با مشکلات معیشتی و رفاهی بسیار در کنار کار سنگین درمان مواجه هستند.