خبرگزاری مهر، گروه استانها- آناهیتا رحیمی: شهرستان اهر سومین قطب تولید سیب در استان آذربایجان شرقی به شمار میرود اما متأسفانه در حال حاضر سیبهای درجه سه در کنار جادهها ریخته شده و چارهای جز خرید تضمینی نیست اما در این میان نباید از نقش دلالان و واسطه گران نیز غافل شد که کشاورزان نیز از این موضوع به تنگ آمدهاند.
حالا سومین قطب تولید سیب در استان آذربایجان شرقی از نبود صنایع تبدیلی رنج میبرد و با بی میلی سرمایه گذاران در این بخش، احداث واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی میسر نمیشود چرا که این بخش، نیازمند سرمایه گذاریهای کلان است.
آغاز خرید تضمینی سیب در شهرستان اهر
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اهر در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: سیبهای درجه ۳ زیر درختی باید به کارخانه برود و راه دیگری وجود ندارد و در مورد نحوه خرید و فروش این سیبها در کنار خیابانها نیز باید سازمان صنعت، معدن و تجارت مجوز خرید و فروش را صادر کند تا در مکانهایی مشخص انجام شود.
هماکنون در تعاونی روستایی اهر سیب درجه ۳ زیر درختی به قیمت ۱,۴۶۰ تومان خرید میشود
محمد اسدی ادامه داد: آنچه که از دست سازمان جهاد کشاورزی برمیآید، انجام خرید تضمینی از طریق تعاونی روستایی است که جا دارد از نماینده اهر در مجلس شورای اسلامی تشکر کنیم که در سال جاری تلاش خود را انجام داد تا این کار بهخوبی انجام شود.
وی افزود: هماکنون در تعاونی روستایی اهر، سیب درجه ۳ زیر درختی به قیمت ۱,۴۶۰ تومان خرید و فروش میشود.
نبود صنایع تبدیلی در شهرستان اهر
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اهر در خصوص عوامل ریزش سیب درختان این منطقه توضیح داد: به هر حال ریزش ۵ تا ۱۵ درصدی سیبها اتفاق خواهد افتاد اما در بعضی مواقع عوامل دیگری مانند تگرگ و بادهای شدید، عدم نشستن سموم بر روی میوهها نیز دخیل میشوند و هر چقدر هم که این کار بهصورت علمی انجام شود، باز هم ریزش سیب وجود خواهد داشت.
وی گفت: اگر این اتفاق نمیافتاد، کشاورز محصول خود را با قیمت واقعی میفروخت و منفعت لازم را کسب میکرد اما متأسفانه به دلیل ریزش میوهها کشاورزان مجبور میشوند محصولات خود را به قیمت ۱,۴۶۰ تومان به تعاونی روستایی بفروشند.
شهرستان اهر بعد از شهرستانهای مراغه و میانه سومین قطب تولید سیب در آذربایجان شرقی است که بیش از ۷۵۰۰ هکتار باغ در اهر وجود دارد
اسدی در تشریح میزان سیب تولیدی در شهرستان اهر گفت: شهرستان اهر بعد از شهرستانهای مراغه و میانه سومین قطب تولید سیب در آذربایجان شرقی است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اهر ادامه داد: در شهرستان اهر، بیش از ۷۵۰۰ هکتار باغ وجود دارد و ۸۵ درصد از این مقدار را درختان سیب تشکیل میدهد که هرسال بالغ بر ۹۵ هزار تن سیب در شهرستان اهر تولید میشود که گونه غالب سیب لبنانی و گونه بومی قره قرمز است.
وی در پاسخ به سوال در خصوص علت نبود صنایع تبدیلی در اهر افزود: یک کارخانه صنایع تبدیلی با ظرفیت ۱۵ هزار تن در جاده مشکین برای تولید پوره سیب، لواشک، آب سیب و … احداث شده است اما به دلیل نزدیکی به یک واحد دامداری پروانه این کارخانه از سوی سازمان غذا و دارو صادر نشدهاست که از طریق فرماندار اهر پیگیر این موضوع هستیم تا این مشکل حل شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اهر در پایان گفت: صنایع تبدیلی نیازمند سرمایه زیاد است و همچنین به دلیل تپه ماهور بودن زمینهای شهرک سرمایهگذاری، سرمایهگذاران از انجام سرمایهگذاری در این بحث خودداری میکنند.
حذف دلالی و بهرهبردن باغداران از سود واقعی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: خرید تضمینی سیب درجه سه و صنعتی به قیمت ۱,۴۶۰ تومان در محل مراکز خرید شهرستانهای اهر، مراغه، مرند و میانه که از شهرستانهای عمده تولید سیب هستند آغاز شده است.
اکبر فتحی ادامه داد: تلاش بر این است تا همه دستگاههای مربوطه به سوی حذف دلالی و بهره بردن باغداران از سود واقعی معطوف شوند.
وی افزود: باغداران میتوانند با در دست داشتن معرفی نامه جهاد کشاورزی، سیبهای درجه سه تولیدی خود را در کیسههای نایلونی حداکثر ۲۰ کیلویی به مراکز خرید تحویل نمایند.
فتحی در پایان گفت: باغداران تا آخر مهر ماه فرصت دارند سیب صنعتی خود را به صورت تضمینی به مراکز خرید تعیین شده، حمل و با نظارت اعضای کمیسیون خرید شامل نمایندگان تعاون روستایی، جهاد کشاورزی و نظام صنفی تحویل نمایند.
وجود ۱۰ سردخانه مخصوص سیب در شهرستان اهر
مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: ۱۰ سردخانه مخصوص سیب در شهرستان اهر وجود دارد که علاوه بر آن دو کارخانه فرآوری سیب نیز در این شهرستان وجود دارد اما نیاز به افزایش واحدهای صنایع تبدیلی را میطلبد.
ایاز برنو با اشاره به ظرفیت ۵۵ هزار تنی در ۱۰ سردخانه مخصوص سیب در شهرستان اهر افزود: در حال حاضر با وجود یک کارخانه فرآوری در این شهرستان، نیازمند سرمایه گذارانی هستیم که یک کارخانه دیگر نیز راهاندازی شود.
تا کنون ۱۰ سردخانه به ظرفیت ۵۵ هزار تن احداث و قابل استفاده است و سه سردخانه دیگر نیز با ظرفیت ۱۵ هزار تنی در حال ساخت است
وی ادامه داد: تا کنون ۱۰ سردخانه به ظرفیت ۵۵ هزار تن احداث و قابل استفاده است و سه سردخانه دیگر نیز با ظرفیت ۱۵ هزار تنی در حال ساخت میباشد.
برنو با اشاره به خریداری دستگاههای مورد نیاز برای تهیه میوه خشک توضیح داد: در حال حاضر با وجود فعال بودن یک کارخانه فرآوری، یکی دیگر از کارخانههای فرآوری نیز دارای مشکلات جزئی است که با رفع مشکلات، به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: خوشبختانه در حال حاضر با آغاز خرید تضمینی سیب در شهرستان اهر، با قیمت ۱,۴۶۰ تومان به فروش میرسد.
احمد محرم زاده ادامه داد: با ابلاغ مصوبه به استان آذربایجان غربی و با پیگیریهای انجام گرفته، این مصوبه شامل شهرستانهای مرند، میانه، مراغه و اهر نیز شده و با ادامه روند خرید تضمینی سیب، تاکنون ۲۵۰ تن خریداری شده است.
وی افزود: در حال حاضر مشکل اصلی نبود صنایع تبدیلی در این منطقه است و در این برهه خریداری سیب با قیمت مناسب، یک اقدام خوبی بود تا سیب در دست کشاورزان نماند.
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی در پایان گفت: متأسفانه دولت در این رابطه اقدامی انجام نمیدهد و نیازمند سرمایه گذار شخصی هستیم.
افزایش بی رویه قیمت کود و سم
یکی از باغداران اهری نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: سیبهای زیر درختی به عنوان سیب درجه سه شناخته میشوند و فرقی هم ندارد که زیر درختی باشد و یا چیده شده که در هر صورت، همه را به قیمت ۱,۴۶۰ تومان از ما خریداری میکنند که در این صورت، سایر هزینهها از جمله کود و سم از جیب کشاورزان میرود.
علی واحدی ادامه داد: در حال حاضر سیب درجه یک را هم به قیمت ۶ هزار تومان از کشاورزان نمیخرند که یکی از اصلیترین عامل، وجود دلالان است و زمانی میتوانیم سود کنیم که سیبها را بیشتر از ۶ هزار تومان بفروشیم که در غیر این صورت، کشاورزان ضرر خواهند کرد.
وی افزود: خسارت به کشاورزان، تنها در مواقع بحرانی از جمله وزش باد شدید و یا تگرگ، رخ نمیدهد بلکه این خسارت در صورت افزایش قیمت سم و کود و در نتیجه عدم رسیدگی کشاورزان به درختان نیز اتفاق خواهد افتاد.
این کشاورز اهری گفت: در حال حاضر قیمت کود پتاسیم که قبلاً به قیمت ۵۰ هزار تومان خریداری میشد متأسفانه تا ۴۵۰ هزار تومان افزایش یافته است که کشاورز خرید توان کود پتاسیم با چنین قیمتی را ندارد.
واحدی بیان کرد: من از کودکی در باغات و زمینهای کشاورزی بزرگ شدهام اما متأسفانه اکنون به شغل دوم روی آوردهام چرا که به دلیل مشکلات موجود در کشاورزی، دیگر نمیتوانم آن گونه که باید از کشاورزی، امرار معاش کنم.
وی افزود: اگر مجموع سیب تولیدی در طول یک سال را حساب کنم، از ۵۰۰ تن سیب تولیدی حدود ۲۰۰ تن به دلیل زیر درختی بودن از بین رفته و با قیمت ارزان به فروش میرسد.
واحدی در پایان گفت: علاوه بر مشکلات گفته شده در رابطه با خرید سموم نیز دچار مشکل هستیم چرا که سموم مورد نیاز را که قبلاً با قیمت ۳۰ هزار تومان میخریدیم اکنون تا ۲۰۰ هزار تومان افزایش یافته است.
این روزها کشاورزان اهری سیبهای درجه ۳ را با قیمت تضمینی به فروش میرسانند تا دست طمع دلالان را کوتاه کنند اما در حال حاضر، سومین قطب تولید سیب در استان آذربایجان شرقی، چشم به راه سرمایه گذارانی است که برای تأسیس واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی قدمی بردارند.
عکسها از: مهدی ایمانی