به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، وزرای خارجه مالزی و اندونزی امروز دوشنبه نسبت به توافق تسلیحاتی استرالیا با انگلیس و آمریکا موسوم به «آکوس» (AUKUS) و اینکه این پیمان ممکن است منجر به رقابت تسلیحاتی بین قدرت های منطقه جنوب شرق آسیا شود، ابراز نگرانی کردند.
«رتنو مارسودی» وزیر امور خارجه اندونزی پس از دیدار با «سیف الدین عبدالله» همتای مالزیایی خود در «جاکارتا»، در این باره گفت: این وضعیت مسلما به سود هیچ کسی نیست.
مارسودی ادامه داد: ما هر دو توافق کردیم که تلاش ها برای حفظ یک منطقه صلح آمیز و با ثبات باید ادامه داشته باشد و نمی خواهیم پویایی فعلی باعث ایجاد تنش در رقابت تسلیحاتی و همچنین در پیش بینی قدرت شود.
وزرای مذکور طی یک کنفرانس خبری مشترک اعلام کردند که با تقویت وحدت و مرکزیت اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا موسوم به «آ سه آن» (ASEAN) موافقت کردند و از همه اعضای آسه آن خواستند تا به ثبات، امنیت، صلح و رفاه منطقه و رعایت و احترام به قوانین بین المللی کمک کنند.
پیشتر و در همین رابطه نیز «هشام الدین حسین» وزیر دفاع مالزی اعلام کرده بود که این کشور امیدوار است که اجماعی مشخص درباره پیمان آکوس بین کشورهای جنوب شرقی آسیا صورت گیرد.
وی در این باره گفته بود: هدف ما مانند همیشه تضمین ثبات منطقه بدون در نظر گرفتن توازن قوا بین آمریکا یا چین است. تفاهم در آ سه آن به ما در مواجهه با این دو قدرت اصلی کمک می کند.
توافق تسلیحاتی آکوس باعث انشقاق بین کشورهای جنوب شرقی آسیا شده است. همزمان که اندونزی و مالزی هشدار داده اند که این پیمان می تواند منجر به رقابت تسلیحاتی بین ابرقدرت های رقیب در منطقه شود، فیلیپین که از متحدان آمریکا است، از این پیمان حمایت کرده است.
استرالیا در ۱۶ سپتامبر (۲۵ شهریور) قرارداد ساخت زیردریایی با فرانسه را لغو و در اقدامی در راستای سیاستهای ایندوپاسیفیک و چین ستیزانه واشنگتن، با آمریکا و انگلیس وارد توافق تسلیحاتی جدیدی موسوم به «آکوس»(AUKUS) شده بود.
مطابق این معاهده تسلیحاتی، آمریکا و انگلیس متعهد شدند که تعداد هشت فروند زیردریایی اتمی برای استرالیا تولید کنند.
چین پیمان مذکور را به شدت محکوم و اعلام کرد که آمریکا و انگلیس استانداردهای دوگانه ای را اتخاذ می کنند تا از همکاری های اتمی به عنوان ابزاری برای منافع ژئوپلتیکی خود استفاده کنند.
روسیه نیز ضمن محکوم کردن این پیمان، اعلام کرد که آمریکا با ایجاد ائتلاف هایی مانند «آکوس»، به دنبال تضعیف چارچوب های قدیمی و کارآمدی است که به انجمن ملل آسیای جنوب شرقی (آ سه آن) وابسته هستند.