به گزارش خبرنگار مهر به نقل از ساینس دیلی، این مطالعه اولین موردی است که به طور جامع اثرات طول موجهای مختلف اشعه ماوراءبنفش بر کروناویروس و سایر ویروسهای تنفسی را تجزیه و تحلیل میکند.
به گفته محققان دانشگاه کلورادو، این یافتهها میتواند منجر به سیستمهای مقرون به صرفه، ایمن و بسیار مؤثری برای کاهش انتشار ویروس در فضاهای عمومی شلوغ مانند فرودگاهها و محل برگزاری کنسرت شود.
«کارل لیندن»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: «این ویروس یکی از سادهترین پاتوژن هایی است که تاکنون با نور ماوراءبنفش از بین میرود. فناوری UV میتواند راه حل واقعاً خوبی برای محافظت از فضاهای عمومی باشد.»
نور ماوراءبنفش به طور طبیعی توسط خورشید ساطع میشود و اکثر اشکال آن برای موجودات زنده و همچنین میکروارگانیسم ها، مانند ویروسها مضر است. این نور میتواند توسط ژنوم یک موجود زنده جذب شود، در آن گره ایجاد کرده و از تولیدمثل آن جلوگیری کند. این طول موجهای مضر خورشید، قبل از رسیدن به سطح زمین، توسط لایه اُزن فیلتر میشوند.
برخی از محصولات رایج مانند لامپهای لوله فلورسنت، از اشعه ماوراءبنفش انسان ساز استفاده میکنند، اما یک پوشش فسفری سفید در داخل از افراد در برابر اشعه ماوراءبنفش محافظت میکند.
لیندن میگوید: «هنگامی که این پوشش را جدا میکنیم، میتوانیم آن طول موجها را ساطع کنیم و میتوانند برای پوست و چشم ما مضر باشند- اما میتوانند عوامل بیماری زا را نیز از بین ببرند.»
بیمارستانها در حال حاضر از فناوری اشعه ماوراءبنفش برای ضدعفونی سطوح در فضاهایی که افراد در آن زمان در آنجا حضور ندارند، استفاده میکنند و از رباتهایی استفاده میکنند که میتوانند در بین موارد استفاده، نور ماوراءبنفش را در اتاق عمل و اتاق بیماران تابانده باشند.
محققان دریافتند در حالی که این ویروس به طورکلی به نور UV حساس است، طول موج خاصی از فرابنفش Far-C، در ۲۲۲ نانومتر، مؤثر است. این طول موج که توسط لامپ تحریک کننده کریپتون کلراید و توسط مولکولهایی که بین حالتهای مختلف انرژی حرکت میکنند، ایجاد میشود، انرژی بسیار بالایی است.
بنابراین میتواند پروتئین ویروسی و اسید نوکلئیک بیشتری را در مقایسه با سایر دستگاههای UV-C به ویروس وارد کند و همچنین توسط لایههای بالایی پوست و چشم انسان مسدود شود به این معنی که در دُزهای قادر به از بین بردن ویروس، هیچ گونه ضرری برای سلامت ندارد.