به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از کیو اس، تصور عمومی و تصویر رسانه ای از هوش مصنوعی این است که به شکل یک ربات انسان مانند و در عین حال از نظر فکری برتر است. در واقعیت، انسانها هر روز به شکلهای نامحسوسی در یک چت بات مجازی، یک سیستم امنیتی یا هنگام خرید آنلاین با هوش مصنوعی تعامل دارند.
به زبان ساده: هوش مصنوعی هوشی است که توسط ماشینها نشان داده میشود. این هوش اغلب برای انجام کارها به طور موثرتر، مانند حل مسئله یا منطق و استفاده از تلاشهای قبلی برای یادگیری نحوه کارآمدتر شدن در کار محول شده، به کار گرفته می شود.
در حال حاضر مزایا و محدودیت های هوش مصنوعی در بخش هایی مانند حمل و نقل و مراقبت های بهداشتی شناخته شده است.
با باز شدن مسیر سفر و بازگشت دانشگاهها به آموزش حضوری، دانشگاه ها ممکن است فرصت های توسعه خود را از دست بدهند و این چیزی نیست که نسل جدید دانشجویان آن را بپذیرد. همانطور که دانشگاه ها به روال عادی جدید نگاه می کنند، باید نحوه ایجاد تعامل را در نظر بگیرند.
در حالی که همه گیری ویروس کرونا بخش آموزش عالی بین المللی را به شدت مختل کرده است اما در عین حال پنجره ای از فرصت را برای موسسات آموزش عالی ایجاد کرده است تا رویکرد خود را به اتخاذ رویکرد کارآمدتر و پایدارتر تغییر دهند. استفاده از فناوری های پوشیدنی برای ردیابی و بهبود سلامت دانشجویان یک مثال از این دست است.
توسعه هوش مصنوعی (AI) این پتانسیل را دارد که بسیاری از حوزههای آموزش عالی از جمله مدیریت، دانشگاه، تولید محتوای هوشمند و موارد دیگر را تغییر دهد.
به عنوان نمونه در موسسه فناوری گواهاتی هند (IIT) دانشجویان دورههایی را با موضوعاتی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و یادگیری عمیق می گذارنند و اعضای هیئت علمی در سراسر دپارتمانها در حال انجام فعالیتهای تحقیقاتی هستند که شامل استفاده از هوش مصنوعی است.
حوزه هایی مانند رباتیک، پردازش زبان طبیعی، پردازش تصویر و ویدئو، زیست شناسی محاسباتی، تجزیه و تحلیل رسانه های اجتماعی، مهندسی ژئوتکنیک، خطرات جغرافیایی و مدیریت منابع آب از جمله این فعالیت های تحقیقاتی است.
وجود کامپیوترهای فوق قوی محاسباتی نقش مهمی در آموزش و تحقیقات هوش مصنوعی ایفا می کنند و موسسات باید امکانات ارتباطی خود را در این سطح تقویت کنند. به عنوان مثال موسسه فناوری گواهاتی هند (IIT) یک سیستم فوق کامپیوتری دارد و قرار است یک سیستم بالاتر دیگر نیز نصب کند.
برای استفاده از هوش مصنوعی نیاز است تحقیقات بین رشته ای تقویت شود. موسسه فناوری گواهاتی هند (IIT) مدرسه علم داده و هوش مصنوعی را راه اندازی کرده است که در آن از امسال برنامه درسی تکنولوژی ویژه ارائه می شود.
پروفسور سیتهارم مدیر موسسه فناوری گواهاتی هند (IIT) در مورد چالش ها و فرصت هایی که هوش مصنوعی می تواند در آموزش عالی ارائه دهد می گوید: ایجاد یک پایه قوی در روش های ریاضی و آماری، مهارت های برنامه نویسی و ترکیب تخصص های حوزه های مختلف باعث می شود دانشجویان به خوبی برای حل مسائل چالش برانگیز آماده باشند.
وی می افزاید: در موسسه ما، کانون های دانشجویی کارگاه ها و سمینارها را به طور منظم سازماندهی می کنند و با کارشناسان صنعت و دانشگاه در تعامل هستند.
به نظر وی عدم پذیرش این رشته در میان مجموعه دانشجویان با استعداد یکی از موانع کلیدی پذیرش سریعتر هوش مصنوعی در مؤسسات آموزش عالی آسیا و اقیانوسیه است و می گوید: اگرچه هوش مصنوعی به تدریج در آموزش عالی شروع شده اما هنوز برخی دانشجویان با استعداد این حوزه را منجر به شغل نمی دانند.
چالشهای دیگر شامل توسعه محتوای با کیفیت بالا و روشهای آموزشی و همچنین تسهیل تحقیقات غنی در آموزش هوش مصنوعی است. هوش مصنوعی به طور مداوم راهحلهای آموزشی و یادگیری جدیدی تولید میکند، بنابراین مطمئناً میتوان بر موانع موجود غلبه کرد.