خبرگزاری مهر، گروه استانها-مرضیه گرانمایه: این روزها شاهد نارضایتی باغداران مشگینشهری هستیم که علیرغم داشتن درختان پربار و باغات پر از میوه بهشتی سیب، زبان به شکوه و گلایه باز میکنند و این در حالی است که شغل اصلی مردم این شهرستان به لحاظ شرایط جغرافیایی، آب و هوایی و پتانسیلهای خدادادی کشاورزی و باغداری است.
سطح زیر کشت درختان میوه دانهدار در شهرستان مشگینشهر بنا بر آمارهای موجود، ۱۴ هزار هکتار است که از این رقم بیش از ۷ هزار هکتار شامل درختان سیب با ارقام مختلف سیب میشود و با توجه به این آمار طبیعی است که اقتصاد مردم و معیشت آنان وابسته به درآمد حاصل از فروش محصول سیب باشد.
سهم شهرستان مشگینشهر از تولید سالانه ۴۵۰ هزار تن محصول باغی در استان اردبیل ۳۰۰ هزار تن محصولات باغی است که از این رقم نیز ۲۰۰ هزار تن مربوط به میوه سیب است که در این بین تولید محصول سیب بسیار چشمگیر و حائز اهمیت است.
محصول سیب مشگینشهر بدون شک به لحاظ کیفیت، طعم، خوش آب و رنگ بودن جزو بهترینمیوههای تولیدی در کشور بشمار میرود که قابلیت صادرات و عرضه در بازارهای جهانی را دارد.
از انواع مختلف سیب در شهرستان مشگینشهر میتوان به شکی، فوجی و گالا اشاره کرد که سیب قرمز شهرت ملی و فراملی دارد اما به سبب نبود برنامهریزی و زیرساخت مناسب برای این میوه بهشتی آنچنان که باید بهرهوری اقتصادی برای باغداران نداشته و همواره گلایه باغداران را در پی داشته است.
درآمد فروش سیب کفاف هزینه فرآوری را نمیدهد
یکی از باغداران درباره نبود بازار مناسب برای فروش سیب گفت: حدود ۲ هفته پیش سیب درجه یکِ باغم را فرستادم میدان ترهبار و به قیمت ۵ هزار تومان به فروش رفت این در حالیست که یک جعبه سیب ۸.۷ کیلوگرم وزن دارد که اگر متوسط ۷ کیلو حساب کنیم یک جعبه سیب ۲۸ هزار تومان میشود که اگر بخواهیم هزینه جعبه پلاستیکی، کاغذ، برچسب و کش پول برای بستهبندی هر جعبه را که حدود ۱۵ هزار تومان میشود را کم کنیم میبینیم چیزی دست باغدار نمیماند البته باید این را هم در نظر گرفت که هزینه کارگر سیب چین روزانه ۲۰۰ الی ۲۵۰ هزار تومان است حالا هزینه نگهداری، هزینه برق و حق آبه نیز بماند.
این باغدار در ادامه چنین افزود: با توجه به هزینه بالای جابجایی سیب و اینکه ۱۰ درصد قیمت فروش را مغازهداران میدان ترهبار مشگینشهر دریافت میکنند جز رنج و زحمت برای باغداران زحمتکش چیزی نمیماند، باغدارانی که یک سال زحمت آبیاری، هرس درختان و حدود ۷ الی ۸ بار هزینه سمپاشی درختان را تحمل میکنند.
گلایهمندی باغداران همه ساله در حالی رخ میدهد که شاهد وعدههای نمایندههای مردم در مجلس شورای اسلامی و فرمانداران وقت برای ایجاد زیرساختهای مورد نیاز برای فرآوری محصول سیب هستیم.
گاهی آنچنان بازار سیب جهنمی میشود که این میوه پرخاصیت و ارزشمند در کناره جادهها به صورت فلهای برای استفاده احشام فروخته میشود که بسی جای تأسف و نگرانی است.
جای خالی فرآوری مدرن در صنعت کشاورزی
با توجه به اینکه سالانه شاید دهها تن محصولات باغی در استان اردبیل و شهرستان مشگینشهر روی دست باغداران میماند، بسیاری از محصولات کشاورزی دور ریخته شده یا به قیمت ناچیزی به مباشران فروش یا همان «دلالان» فروخته میشود، با این حال هنوز هم اقدامی برای ایجاد و ساخت کارخانههای فرآوری محصولات کشاورزی در اردبیل با هدف ایجاد ارزش افزوده و عملآوری برای دسترنج کشاورزان و باغداران صورت نمیگیرد.
فقدان کارخانه مناسب برای فرآوری محصولات خام کشاورزی و باغی اصلیترین ضعف در منطقه است، اگرچه بارها در دستور بررسی قرار گرفته، اما هیچ نتیجه مطلوبی در این باره حاصل نشده است.
در واقع نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در استانی که به یکی از قطبهای اصلی کشاورزی کشور شهرت داشته و سالانه هزاران تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلات از این استان به مناطق مختلف کشور صادر میشود، یک ضعف اساسی است که باید با راهکارهای مناسب چارهجویی شود.
قلع و قمع درختان میوه به دنبال نبود بازار مناسب
وقتی که میوه بهشتی با بازار برزخی مواجه میشود و کلی خرج بر روی دست باغداران میگذارد با قهر مردم روبهرو میشود تا جایی که هر ساله در فصل پاییز شاهد قلع و قمع درختان سیب از سوی باغداران هستیم. باغدارانی که با هزار امید و آرزو نهال سیب را در باغ چند هکتاری خود کاشتهاند و بعد از چندین سال رسیدگی به امید برداشت دسترنج خود با عدم فروش و یا قیمت پایین این محصول مواجه میشوند.
این روزها کانالهای خبری شهرستان مشگینشهر گلایههای متعدد باغداران از عدم رسیدگی مسئولان به این مشکل بزرگ را منعکس میکنند اما دریغ که قصه غصهدار سالهای گذشته تکرار میشود و هنوز موعد عملی شدن وعدههای رنگین نمایندهها و فرمانداران نرسیده است و در این بین هزار آرزو از صدها خانواده رنگ میبازد.
اما آنچه که در آستانه سفر رئیس جمهور به استان اردبیل مدنظر بوده توجه مکفی به حوزه کشاورزی استان اردبیل است به ویژه کشاورزی مشگینشهر که به عنوان اصلیترین شغل مردم منطقه شناخته میشود.