به گزارش خبرگزاری مهر، سید مجتبی شفیعی، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در هجدهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران، یکی از مهمترین عرصههای بروز خدمات شهری را حوزه حمل و نقل دانست و بیان کرد: براساس گزارشات، منابع مالی موجود در شرایط فعلی هیچ تناسبی با مشکلات و نیازهای حوزه حمل و نقل ندارد.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با بیان اینکه ۳۷ هزار میلیارد تومان بدهی معوقه به سیستم بانکی از سالهای پیش در حوزه مترو وجود دارد، افزود: همین بدهی باعث شده بخش زیادی از خدمات شبکه بانکی به شرکت مترو دچار اختلال جدی شود.
شفیعی در ادامه بیان کرد: تکمیل خطوط فعلی شبکه مترو ۳۵ هزار میلیارد تومان منابع، توسعه خطوط انشعابی به ۳۶ هزار میلیاد تومان دیگر، ساخت خطوط ۸ تا ۱۱ مترو طبق طرح جامع حمل و نقل ریلی تهران به ۲۰۱ هزار میلیارد تومان و برای خطوط اکسپرس به ۷۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی نیاز است. درمجموع به ۳۷۸ هزار میلیارد تومان برای اجرای این اقدامات تنها برای شبکه مترو تهران نیاز است.
وی با بیان اینکه بیش از ۹۰ درصد ناوگان اتوبوسرانی فرسوده است؛ عنوان کرد: برای تأمین ۶ هزار دستگاه اتوبوس به ۳۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی نیاز است.
به گفته معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران؛ تهیه تجهیزات جانبی، ساخت ایستگاهها، نگهداشت، نوسازی و سایر اقدامات با این منابع موجود شهرداری قابل اجرا نیست. تنها میتوان بخشی از وضع موجود را حفظ کرد و اقداماتی برای بهبود بخشی از خدمات انجام داد.
تهاتر نفت، تعریف منابع درآمدی جدید در حوزه حمل و نقل عمومی
شفیعی با اشاره به بی توجهی دولت طی سالهای گذشته به عنوان بزرگترین تأمین کننده مالی به حوزه حمل و نقل عمومی، گفت: عقب ماندگی موجود به دلیل این است که بار تأمین منابع مالی همیشه بر دوش شهرداری گذاشته شده بود. با این شرایط اقدام تحولی که جزو شعارها و اهداف مدیریت شهری جدید است، مقدور نیست مگر اینکه منبع جدید درآمدی تعریف شود که یکی از این منابع تهاتر نفت است. باید ظرفیتهای موجود در دولت برای این موضوع به کار گرفته شود و تهاتر از طریق نفت در اولویت قرار گیرد.
وی با بیان اینکه از طریق ستاد ملی کرونا درخواستهایی ارسال شده است تا تأمین ناوگان اتوبوس و مترو از طریق تهاتر نفت انجام شود، افزود: همچنین باید به مشارکت بخش خصوصی در حوزه حمل و نقل عمومی توجه کرد. لایحهای تقدیم شورا شده تا مشارکت بخش خصوصی در توسعه حمل و نقل عمومی به صورت جدی اجرایی شود.
معاون شهردار در ادامه خبر داد: قراردادی هم اخیراً با بخش خصوصی برای تأمین اتوبوس یکی از خطوط منعقد شده است تا بخش خصوصی خودش تأمین کننده ناوگان باشد. این امر نیازمند تصویب لایحه در شورای اسلامی شهر تهران است.
استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ برای توسعه حمل و نقل پاک
شفیعی درباره توسعه حمل و نقل پاک و انسان محور، توضیح داد: اغلب این بخش در برنامهها مغفول مانده است. باید به اسکوتر و دوچرخه برقی به صورت جدی نگاه کرد. اما با فرهنگ سازی توصیهای و منابع محدود این دو مورد به نتیجه نمیرسد. ظرفیتهای قانونی توسعه حمل و نقل پاک نظیر ماده ۱۲ وجود دارد که تاکنون استفاده نشده است.
وی در ادامه گفت: در شورای اقتصاد طرحی مطرح است که بتوان ما به ازای صرفه جویی که در مصرف سوخت از طریق دوچرخه سواری میشود، به کسی که این اقدام را انجام میدهد منابع آن برگردانده شود. این طرح میتواند یک اقدام تحولی باشد. پیش بینی میشود که بخش بسیاری از شهروندان با دریافت منابع نقدی میتوانند وارد این موضوع شوند.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران درباره اقدامات امسال شهرداری در حوزه مترو، توضیح داد: افتتاح چهار ایستگاه دیگر مترو تا پایان سال در برنامه ۱۴۰۰ قرار دارد. همچنین اخذ مجوز سیر قطار ملی و فعال سازی قرارداد ۶۳۰ دستگاه واگن جز برنامههای امسال است.
چهار سال میشود که قرارداد ۶۳۰ دستگاه واگن مترو در دولت معطل مانده است
وی در ادامه اضافه کرد: حدود چهار سال میشود که قرارداد ۶۳۰ دستگاه واگن مترو در دولت معطل مانده است. اخیراً جلسهای با معاون اول ریاست جمهوری برگزار شده که ۱۵ درصد پیش پرداخت که حدود ۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان میشود را دولت پرداخت کند. اما دولت میگوید که ۷ و نیم درصد همین پیش پرداخت را شهرداری پرداخت کند که شهرداری برای این موضوع اعلام آمادگی کرده است اما دولت درباره سهم خود هنوز اقدامی انجام نداده است. اگر دولت همین امروز پیش پرداخت را بپردازد حدود ۲۸ ماه آینده نخستین بخش واگنها به دست شهرداری میرسد.
وی درباره خط ۶ و ۷ بیان کرد: ۹ کیلومتر از بخش میانی خط ۶ مترو تهران از میدان امام حسین (ع) تا تربیت مدرس باید امسال به بهره برداری برسد. سال آینده باید ۱۰ ایستگاه باقی مانده و بهره برداری از توسعه جنوبی به طول ۸ کیلومتر با چهار ایستگاه صورت گیرد. سال ۱۴۰۱ باید پنج کیلومتر از خط ۷ مترو تهران با سه ایستگاه افتتاح شود.
شفیعی با بیان اینکه ساخت و تکمیل چهار پایانه دولت آباد، آزادگان، اکباتان و تختی در برنامه قرار دارد؛ عنوان کرد: توسعه خطوط انشعابی در خط ۴ (توسعه شرقی و غربی) در اولویت قرار دارد که امسال کار اجرایی توسعه شرقی و فاز نخست توسعه غربی آغاز میشود. همچنین در حال برنامهریزی تأمین منابع مالی برای توسعه خطوط جدید مترو از خطوط ۸ تا ۱۱ هستیم.
کسری ۱۴۶۷ دستگاه واگن برای خطوط فعلی مترو
معاون شهردار با بیان اینکه در مجموع حدود هزار و ۴۶۷ دستگاه واگن برای خطوط موجود مترو کسری وجود دارد، گفت: ۶۰ درصد از واگنهای DC، ۲۰ درصد واگنهای AC و ۷۰ درصد واگنهای دوطبقه از مرز استاندارد اورهال عبور کردهاند.
به گفته شفیعی؛ امسال ۱۲ رام قطار AC و دو رام قطار DC و ۱۲ واگن دو طبقه اورهال خواهد شد.
وی درباره وضعیت ناوگان تاکسیرانی توضیح داد: عمر متوسط وضعیت ناوگان سواری ۹ سال و ناوگان ون ۱۳ و نیم سال است. ناوگان ون ۱۰۰ درصد به فرسودگی رسیده است و بخشی از چرخه خدمت خارج شده است. سهم سفر تاکسیرانی پیش از کرونا ۲۳/۸ درصد بوده که در حال حاضر از سه میلیون به یک و نیم میلیون جابجایی در روز رسیده است.
به گفته معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران؛ قرارداد ۱۷۵ دستگاه اتوبوس منعقد شده و ۱۱۰ دستگاه آن طی روزهای آینده تحویل شهرداری خواهد شد و مابقی ظرف یک ماه آینده تحویل داده میشود.
شفیعی با بیان اینکه باید قرارداد ۱۰۰ دستگاه اتوبوس دیگر منعقد شود، افزود: این قرارداد براساس ظرفیت اوراق مشارکت انجام میشود. همچنین ۲۰ دستگاه ون مناسب سازی شده ویژه معلولان و جانبازان در حال تحویل است.
تحویل بخش اول اتوبوسهای طرح مصوبی ستاد کرونا تا ۷ ماه آتی
وی در ادامه اضافه کرد: طبق وعده ستاد ملی کرونا تخصیص ۲ هزار دستگاه اتوبوس به شهر تهران در حال پیگیری از طریق تهاتر با نفت است. وعده داده شده که حداکثر طی هفت ماه آینده نخستین بخش اتوبوسها تحویل داده شود.
معاون شهردار تهران درباره رفع مشکل مخازن گاز ۵۰۰ دستگاه اتوبوس، توضیح داد: مخازن گاز ۵۰۰ دستگاه اتوبوس نیز مجوز استاندارد را دریافت کرده و تحویل خودروساز شده است که در صورت تاییدیه مجوز خودروسازان ایران خودرو و شهاب سازان، نصب مخازن گاز تا پایان امسال انجام خواهد شد.
شفیعی با بیان اینکه اورهال ۳۰۰ دستگاه اتوبوس نیز در حال انجام است، گفت: خرید ۵۰۰ دستگاه اتوبوس از منابع شهرداری و اوراق مشارکت جز برنامههای میان مدت شهرداری است.
وی ضمن ارزشمند خواندن بکارگیری ۱۵۰ دستگاه اتوبوس برقی با مشارکت بخش خصوصی، عنوان کرد: نخستین بار است که بخش خصوصی در حمل و نقل انبوه بر مشارکت میکند. قرارداد ۵۰ دستگاه اتوبوس منعقد شده است. بخش خصوصی منتظر تصویب لایحه هستند که در این صورت یک خط اتوبوس برقی با سرمایه گذاری بخش خصوصی اجرا خواهد شد.
معاون شهردار تهران در ادامه خبر داد: پیگیری برای رفع موانع قانونی واردات اتوبوس کارکرده با کارکرد پایین در حال انجام است که این تجربه در وزارت راه صورت گرفته است. در حوزه شهری هنوز از این ظرفیت استفاده نشده است اما یک بخش خصوصی پیشنهاد این اقدام را ارائه کرده است.
به گفته شفیعی؛ افزایش سهم سامانه اتوبوسرانی در مجموعه حمل و نقل عمومی نیز در حال پیگیری است.
وی با بیان اینکه باید مدهای مختلف حمل و نقل عمومی با یکدیگر پیوسته شوند، افزود: این موضوع یک حلقه مفقودهایست که نیاز به اجرای یکسری اقدامات نرم افزاری دارد.
ضرورت بازنگری در ناوگان اتوبوسرانی و تاکسیرانی
معاون شهردار درباره بازنگری اتوبوسرانی و مترو، گفت: با توجه به اینکه از آخرین بازنگری شبکه اتوبوسرانی و تاکسیرانی میگذرد، هر دو این شبکه باید بازنگری شوند و مکان یابی ایستگاهها و اعزام برنامه اتوبوسها اصلاح شود.
شفیعی با بیان اینکه یکی از مهمترین اقدامات در حوزه تاکسیرانی نوسازی ناوگان است؛ گفت: نوسازی ۱۰ هزار دستگاه تاکسی فرسوده در حال پیگیری است و تا امروز سه هزار دستگاه نوسازی شدهاند. باید طرح ویژهای در حمایت از معیشت رانندگان در بخش تاکسیرانی و اتوبوسرانی ارائه شود.
وی ضمن تأکید بر اجرای هوشمندسازی در حوزه تاکسیرانی، بیان کرد: این موضوع در یک فاز اجرا شده اما به دلایل سلایق مدیریتی جمعآوری شد. باید کل ناوگان تاکسیرانی به صورت جدی تحت نظارت سیستم هوشمند قرار گیرد. بخش قابل توجهی از ناوگان تحت خدمت نیستند چرا که نظارتی بر عملکرد آنها صورت نمیگیرد.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در پایان، خبر داد: ساخت و اجرای اولین آزمایشگاه مرجع پایش آلودگی هوا در حد استانداردهای بینالمللی نیز در حال پیگیری است و زمین احداث بنای آن تأمین شده است.