به گزارش خبرنگار مهر، حسین صمصامی امروز در نشست «پول، بانک و سیاستهای پولی پیشنهادی به دولت سیزدهم از نگاه اقتصاد اسلامی» که به همت خانه اندیشه ورزان در حال برگزاری است، ، گفت: من نگران اقدامات دولت در حوزه اقتصاد طی یکی دو ماه اخیر هستم. اگر دولت جدید با همین فرم ادامه دهد، متأسفانه وضعیت خوبی نخواهیم داشت. باید توضیحات کارشناسان اقتصادی از طرف دولت مورد توجه قرار میگرفت. یکی از درخواستها ما انتصاب فرمانده مقتدر برای اقتصاد بود اما ناهماهنگی در تیم اقتصادی دولت مشهود است. باید قرارگاه سه ضلعی رهبری، ریاست جمهوری، مجلس تشکیل میشد که نشده است.
وی افزود: نتیجه این ناهماهنگیها این است که نتوانستیم ترمز تورم را در کوتاه مدت بکشیم. استفاده از ابزار مالیاتی در کوتاه مدت فعال نشد و همچنین پایگاه اطلاعات اقتصادی را دولت نتوانست راه اندازی کند. از سوی دیگر ناهماهنگی تیم اقتصادی دولت در تعیین سرنوشت ارز ۴۲۰۰ تومانی مشهود است. هیچ امیدی برای بهبود وضعیت اقتصادی دولت نمی بینم.
صمصامی ادامه داد: اگر دولت به این مسائل توجه نکند، همین روند ادامه مییابد. مردم حداقل انتظار داشتند دولت سیزدهم جلوی تورم را بگیرد. ما معتقدیم این کار شدنی است. برنامههای عملیاتی را نیز با کمک کارشناسان تهیه کردیم.
وی با تأکید بر اینکه باید این نگرانی کارشناسان به دولت منتقل شود، اظهار داشت: دو ماه از آغاز دولت گذشته اما اتفاقی در سفره مردم رخ نداد.
وی در خصوص بانکداری اسلامی گفت: با گذشت ۴۰ سال از انقلاب هنوز نتوانستیم احکام شرع را در اقتصاد پیاده کنیم. هنوز هم مراجع و حوزههای علمیه به بانکها اعتراض دارند که سیستم آنها ربوی است.
این استاد دانشگاه با طرح این سوال که چرا نتوانستیم احکام شرع را در اقتصاد پیاده کنیم، خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین مسائل را در تولید نرم افزار این حوزه می بینم که شامل دانشگاهها میشود. چند سال قبل مروری در منابع اقتصاد اسلامی کردیم که ۱۲ هزار و ۶۲۲ منبع جمع آوری شد. ۸۶ درصد این مطالعات به بعد از انقلاب اختصاص دارد اما با این حجم مطالعات اقتصاد اسلامی نتوانستیم پول، بانک، بورس و … را به اقتصاد اسلامی نزدیک کنیم.
صمصامی تأکید کرد: ضعف ما در حوزه نظام سازی اقتصاد اسلامی که اجرای این مطالعات است، بیشتر دیده میشود و مشکل جدی داریم. به عنوان مثال بانک متعارف را گرفتیم سپس برخی احکام را اجرا کردیم که نهایتاً اگرچه بانکداری بدون ربا طراحی شد اما در عمل ربوی است. چون ماهیت بانک را نفهمیدیم اما سعی کردیم احکام اسلامی را در آن اجرا کنیم.
وی خاطرنشان کرد: این خطا را در حوزه بانکداری اسلامی شهید صدر در کتاب اقتصاددان شروع کرد و ما آن را تکرار کردیم. تا وقتی که ماهیت بانک را متوجه نشویم، هرگونه تغییری هم در قانون بانکداری بدهیم، محکوم به شکست است. اگر قرار است اصلاحاتی در نظام بانکی شود، باید با توجه به ماهیت بانک باشد که در حال حاضر کتابهایی در این خصوص نوشته شده و دولت میتواند از آن استفاده کند.