به گزارش خبرنگار مهر، دکتر مصطفی قانعی امروز عصر در افتتاحیه دومین دوره از مسابقات ملی مساله محور بنیاد ملی نخبگان تحت عنوان «ره نشان» گفت: در حال حاضر رقابت شدیدی در حوزه زیستی بین کشورها مشاهده می شود به گونه ای که کشور چین توانسته شکاف خودش را با آمریکا در حوزه بیوتکنولوژی کاهش دهد.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با بیان اینکه دولت آمریکا شرکت های چینی مرتبط با پروژه بانک ژن «سین کیانگ» را در لیست سیاه قرار داده است، افزود: این یعنی چین نباید از امریکا جلو بزند و این امر با گرفتن ابزار قدرت امکان پذیر است.
قانعی اضافه کرد: آزمایش گسترده کروناویروس فرصتی را برای شرکت های مرتبط با دولت چین فراهم کرد تا پایگاه های داده عظیم دی ان ای را برای تحقیقات و همچنین نظارت مبتنی بر ژنتیک جمع آوری کنند.
وی ادامه داد: در همین راستا محققان معتقد بودند بیوتکنولوژی برای آمریکا امنیت ملی و قدرت رقابت اقتصادی را به ارمغان آورده و طبیعی است که مانع پیشرفت بیوتکنولوژی در کشورهای دیگر شوند.
به گفته قانعی، موضوع امنیت ملی موضوعی است که این کشور از سالهای قبل به آن فکر و بعد فناوری را خلق کردند.
وی خاطرنشان کرد: بر این اساس رویداد ره نشان باید آن چیزی را به صحنه رقابت بگذارد که اگر صاحب آن شدیم، اقتدار، امنیت و اشتغال را به همراه داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه ۵۰ درصد پتنت های بیوتکنولوژی ثبت شده در جهان از سال ۱۹۹۹ تا سال ۲۰۱۳ متعلق به آمریکا بوده و این در حالی است که اخیرا کشورها متوجه شده اند که مسیر پیشرفت از فناوری زیستی عبور می کند و بیوتکنولوژی می تواند اقتصادی پویا و ثروت را برای کشورها ایجاد کند.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری تاکید کرد: طی ۲ سال گذشته در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کردیم که ۱۰ درصد از GDP کشور بر فناوری زیستی و بیوتکنولوژی تعریف شود.
وی اضافه کرد: کشوری مانند چین ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در تنها تحقیق و توسعه بیوتکنولوژی به عنوان ابزار قدرت کرده است و طی دو سال ۲۱۰۷ تا ۲۰۱۹ به میزان ۴۵ میلیارد دلار در شرکت های بیوتکنولوژی سرمایه گذاری خطرپذیر کرده است.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی گفت: در آخرین نسخه برجام امضایی صورت گرفته که بر اساس آن اگر ایران خواستار تجهیزات بیوتک باشد تحریم است و برای خرید سانتریفیوژ می بایست هر ۵ کشور عضو برجام موافق باشند.
وی با تاکید بر اینکه تجهیزات بیوتکنولوژی جز لیست اول تحریمهای علیه کشور است، گفت: شب اول پیروزی انقلاب اولین تحریم علیه ایران، بانکهای سلولی و میکروبی بود. از این رو اگر کشوری بتواند بیوتکنولوژی را به مرحله ای برساند که کشورهای دیگر به آن وابسته شوند، آن کشور توانسته است امنیت سایر کشورها را در اختیار بگیرد.
قانعی با اشاره بر اینکه «غذا» در حوزه بیوتکنولوژی در جایگاه اول و «دارو» در جایگاه هشتم این حوزه قرار دارد، به ورود محققان کشور در این حوزه ها تاکید کرد.
وی با بیان اینکه بر اساس پایگاه سایمگو رتبه جهانی ایران در حوزه بیوتکنولوژی، دهم اعلام شده است، افزود: ایران از نظر تولید محصولات زیستی و واکسن در غرب آسیا در رتبه اول قرار دارد و در میان کشورهای آسیا در رتبه چهارم قرار داریم.
قانعی گفت: ایران بعد از کشورهای چین، هند، ژاپن و کره جنوبی در حوزه بیوتک پیشرفت کرده است. ایران از سال ۷۹ متوجه شد که برای توسعه این حوزه فناورانه اقداماتی صورت گیرد.
وی ادامه داد: در همین راستا استارت راه اندازی ستاد توسعه زیست فناوری زده شد تا کلیه اقدامات این حوزه برای پیشبرد اهداف کشور را ساماندهی کند.
قانعی گفت: بر اساس آمارهای آنکتاد ایران صرفه جویی ارزی به میزان یک میلیارد دلار سالانه با تولید ۲۲ زیستی را داشته است.
وی با تاکید بر اینکه زیست فناوری باعث تحول در حوزه های کشاورزی می شود گفت: در حال حاضر بیش از ۷۰۰ شرکت دانش بنیان زیستی ۹.۵ درصد درآمد شرکت های دانش بنیان را به خود اختصاص داده اند و بخش عمده (بیش از ۶۰ درصد) صادرات محصولات دانش بنیان کشور مربوط به شرکت های صادراتی زیست فناوری است.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با تاکید بر اینکه ایجاد چنین زیر ساختهایی نشان می دهد که کشور آماده است تا ۳ درصد از بازار را کسب کند و امنیت و اشتغال را محقق کند، گفت: علاوه بر آن اقدام به تقسیم کار ملی شده است و در این راستا حمایت از رساله های دکتری، حمایت از طرح های پژوهشی مساله محور، حمایت از مقالات زیست فناوری، حمایت از دوره های پسا دکتری، حمایت از دوره های فرصت مطالعاتی و حمایت از نشست های تخصصی را در دستور کار قرار داده ایم.
قانعی با اشاره به نتایج به دست آمده از اجرای تقسیم کار ملی در حوزه زیستی، گفت: تعداد ۲۳۵ محور فعال در طرح تقسیم کار ملی زیست فناوری تعریف شد که از این تعداد ۳۳ مورد محورهای فعال در حوزه امنیت غذایی بوده است.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری با اشاره به فعال شدن ۱۳۲ شرکت دانش بنیان در طرح تقسیم کار ملی زیست فناوری یادآور شد: از این تعداد ۵۱ شرکت دانش بنیان در حوزه امنیت غذایی مشغول به فعالیت هستند.
وی راه اندازی ۲۲ شتابدهنده در حوزه های مواد اولیه دارویی، داروهای بیولوژیک و پیشرفته، واکسن، کشاورزی، صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی و پروبیوتیک و تجهیزات را از دیگر دستاوردهای کشور در حوزه بیوتک دانست و ادامه داد: هدف ما کسب ۳ درصد بازار جهانی تا ۱۴۰۴ است که در این زمینه نیاز به راهبرد و ارتقا سطح علمی و هم افزایی است.