به گزارش خبرنگار مهر به مناسبت فرارسیدن ۱۴ آبان روز فرهنگ عمومی نشست خبری سید مجید امامی دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور صبح دیروز سهشنبه 11 آبان در محل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در این مراسم که مدیر کل دبیرخانه این شورا هم حاضر بودند، امامی ضمن بیان مقدمات و توضیحات ابتدایی به سوال خبرنگاران پاسخ داد.
* دوره یازدهم و آغاز فصل تحولی
سید مجید امامی گفت: دوره یازدهم این شورا است و ما قصد داریم در دولت جدید یکسری از رویکردها را اصلاح و تغییر دهیم. هدف تحول انقلابی در ساختار این شورا و فرهنگ عمومی کشور است. من یک سوال از خودم میپرسم که شاید سوال همه هم باشد. میدانید که حال نظام فرهنگی کشور مطلوب نیست. از جمع خبرنگاران و نخبگان تا همه افراد در جامعه، مدیران و مسئولین نظر همگی این است و این غیر از ملاحظات جناحی دورههای مختلف میباشد و در کل حال و هوای فرهنگ کشور خوب نیست، چرا خوب نیست!؟ یک پاسخ بیشتر ندارد وضعیت ناکار آمد فعلی که رهبر انقلاب فرمودند باید دگرگون شود. یعنی تحول در ساختار فرهنگی، باید تحول و بازسازی در ساختار فرهنگی کشور رخ دهد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی ادامه داد: وضعیت غیر قابل تحمل است. نه هزینه میکنیم و نه از هزینههایی که اتفاق افتاده راضی هستیم. منابع و مدیران ما ناکارآمدند و روند فعلی پاسخگوی نیاز فرهنگی و تحول خواهی نیست. اما ما سعی داریم در رویکرد جدید این قضیه را تحول دهیم و این فصل، فصل تحول و امید است.
*جوانسازی، مردم گرایی و ارتقای انقلابی
امامی گفت: این تحول انضمامی و رویکرد محور است که ۵ قدم مؤثر دارد. اول شوراهای سیاستگذاری در حال حاضر بدون تحول و جوانگرایی هستند و باید به سمت تحول ساختاری و جوانگرایی مدیریت پیش برود. دوم مدیریت فرهنگی کشور توان، اختیار و ضمانت اجرا به آن شکل که کفایت بکند ندارد همانند وزرای دیگر و باید این اختیارات در سطح کلان باید بیشتر شود. سوم تشکیلات، سازمانها و نهادها نیازمند بازآرایی و ارتقای انقلابی هستند. ما سازمانهای موازی داریم که در جای خود نیستند و باید متحول شوند. در این دوره یازدهم شورای فرهنگ عمومی بسیاری از بودجه کشور باید برای فرهنگ عمومی و فرهنگ سازی گسترده عمومی اختصاص داده شود. چهارم مردم گرایی در حکمرانی فرهنگی کشور باید نهادینه شود و نظام فرهنگی با مردم آشتی کند و آنها را در این تحول و فرهنگ سازی دخیل نماید. مردم و جبهه مردمی انقلاب کم توقعترین و کم اثرترین نهادهای فرهنگی هستند. و باید جایگاهشان به رسمیت شناخت شده و برای بهبود و تحول ساختار نقش اصلی را ایفا کنند. پنجم ما در خلأ ایده، خلاقیت و فناوری هستیم. باید مراکز طراحی و رشد خلاقیت و الگوسازی درست فرهنگی تأسیس شده و توانمند شوند. به این صورت که رویکردها از پایین به بالا باشد و نه مثل سابق از بالا به پایین. ما باید ظرفیت فرهنگی شهرستانها و اقلیمها را کشف کنیم و به آنها بها داده و توانمند سازیم.
وی ادامه داد: حکمرانی یک چرخه است و باید در این چرخه که شامل اقتصاد، فرهنگ و سیاست است فرهنگ در توازنی مناسب با سایر عناصر قرار گیرد. به عنوان مثال بحث پوشش در جامعه یک زیربنای فرهنگی دارد اما در کنار فرهنگ نقش بازار و اقتصاد و سیاستگذاری نیز اهمیت دارد و اگر همه اینها در این چرخه به خوبی به سمت تعالی پیش برود به نتیجه خواهیم رسید.
امامی گفت اینکه از سال ۶۴ این شورا و دبیرخانه آن شکل گرفته به معنی آن است که حاکمیت خواسته از طریق یک نهاد مرتبط و اصلی پاسخگوی نیاز فرهنگی کشور باشد و نباید دستگاههای دیگر با آن در زاویه قرار بگیرند. ما در کشور حدود ۲۷ دستگاه و متولی فرهنگی داریم که هدف این شورا همگرایی و همراستایی اهداف و سیاستگذاریها است.
وزارت ارشاد خودش را به عنوان سیاستگذار اصلی میداند و قانون در این رابطه مشخص کرده که وظایف و تکلیف چیست؟ ما طبق قانون تابع شورای انقلاب فرهنگی هستیم ولی وظایف اصلی سیاستگذاری نظارت و اجرا برعهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر فرهنگ عمومی آن است. یعنی در این رابطه ما هم تبعیت داریم و هم اقتدار و این دو ناگزیر از هم نیست.
* نظر شورای فرهنگ عمومی در خصوص طرح صیانت از فضای مجازی
دبیر شورای فرهنگ عمومی افزود: در ماجرای طرح صیانت این را بگویم که اولاً این طرح صیانت قبلی نیست و طرح جدید، حمایت از حقوق کاربران است. ما در تلاشیم که در شورای فرهنگ عمومی با کمک و حمایت مدیران فرهنگی در جلسات متعدد این طرح را پیگیری کرده و پای همه قوانین آن که به نفع حقوق مردم هستیم و خواهیم ایستاد. بنده نه موافق محدودسازی هستم و نه رهاسازی. من تاکید بر ساماندهی و نیز بهینه سازی دارم که در بستر سایبری هم امنیت وجود داشته باشد و هم آزادی عمل و اعمال نظر همگانی و فعالیت همه جانبه باید باشد و پیگیر این ماجرا از طریق مجلس و نهادهای مربوطه هستیم
امامی در ادامه گفت: باید در دولت قوانین اصلاح شود و در تلاشیم قوانینی که مربوط به مجلس و شورای نگهبان است آنها را با مدیران و مسئولین مربوطه در میان گذاشته و شرایط را به نفع مردم پیش ببریم و در رویه تحولی وقت را بیهوده تلف نکنیم. در شورای فرهنگ عمومی ما چند زیرمجموعه داریم یعنی دارای چند شورای اقماری هستیم که وظایف آنها پیگیری جزئیات فرهنگی در سطح کلان و جزئی جامعه هستند که یکی از این شوراها شورای نظارت بر تبلیغات شهری است و یکی دیگر شورای نظارت بر نام گذاری اماکن است که وظیفهاش نظارت بر نامهای بیلبوردهای تبلیغاتی و اماکن تجاری است.
وی افزود: اینشورا هم نظارت دارد و هم اختیار ولی اگر در مقاطعی برخی از تصمیمات اجرا نمیشود علتش کند بودن روال اجرایی قوانین در سطوح مختلف است و باید این مشکل و خلأ قانونی بین سطوح نظام و مدیران حل شود. البته ما گریز از قانون نیز داریم که باید این مشکل هم با اصلاح قوانین در نهادهای متولی مرتفع گردد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی گفت: این مسئله بیشتر باید از وزیر ورزش سوال و پیگیری شود اما باید بگویم او در جلسات شورا حضور فعال داشته و پیگیر مسائل جوانان با او در این جلسات هستیم و رویکرد ما از سوی شورا این است که باید با فرهنگ سازی درست در سیاست گذاریها و تبیین فرهنگی بومی در همه جای کشور ذهنیت و تفکر غلط نسبت به شغل و درآمد را رفع کنیم. ما درگیر سیاست و فرهنگ صدساله سرمایه خواهی هستیم که عمدتاً افراد گمان میکنند با عافیتطلبی باید به توفیقات شغلی و مالی برسند و یا اینگونه میپنداریم که هر جا مشکل کار هست باید کارخانه تولیدی تأسیس شود در حالی که خیلی از شهرها بستر زیست بوم آن با صنعت و کارخانه در تضاد است و گردشگری و کشاورزی بهترین شیوه اقتصادی در آن است که برای تبیین این ضرورت باید فرهنگسازی گسترده و عمومی در همه کشور بین همه افکار عمومی شکل بگیرد.
* مشکل بودجه فرهنگی
امامی در بخش دیگری از سخنانش گفت: مشکل بودجه در حوزه فرهنگ نداریم، مشکل اصلی در موازی کاری و چندبعدنگری به سیاست گذاریهاست که موجب تعارض منافع میشود و در نتیجه کارآمدی نهادها و سازمانهای فرهنگی پایین آمده و رویکردها به سستی میانجامد. ما به دنبال آن هستیم که بودجهها زیر نظر شورای فرهنگ عمومی تصویب و اعمال شود که مشکل ساز نشود. و هرکس ساز خودش را در اجرا و وسط میدان نزند. و وقتی بودجه عادلانه توزیع شود و موازی کاری رخ ندهد در همه شهرها هم کتابخانه عمومی خواهیم داشت و هم سینما در حالی که در حال حاضر چنین نیست.
وی گفت: برنامه ما استفاده از شخصیتهای برجسته هنری و ورزشی در جلسات شهرستانی شورا است و نیز اصلاح فرهنگ کار و اصلاح رویه کار برای تعالی معیشتی است. پس از ۴۰ سال هنوز هم عدالت فرهنگی محقق نشده و در تلاشیم به آن نزدیک شویم. همیت ما همراستایی تمام دستگاههای متولی فرهنگی در کشور ذیل جلسات شورا و مصوبات شورای فرهنگ عمومی است که با همراهی هم تمامی مشکلات فرهنگی و فرهنگ نهاد را رفع کنیم و امید را به مردم بازگردانده و کشور را به سوی تعالی پیش ببریم.