خبرگزاری مهر، گروه استانها: با شیوع کرونا، طرحهایی از جمله تعطیلی اصناف و فاصله گذاریهای اجتماعی مطرح شد، طرحهایی که هدف اصلی آنها برای سلامت جسم مردم بوده اما این طرحها در حالی اعمال شد که به بخش اقتصادی ضررهای زیادی وارد کرده است.
یکی از بخشهایی که امروزه بیشترین آسیب را از این ویروس دارد، باشگاههای ورزشی در استان خراسان جنوبی بوده، باشگاههایی که به عنوان یکی از مکانهای پرخطر معرفی شده و مدتها است که درهای آن بسته و به نوعی تعطیل هستند.
این تعطیلی سبب شده تا بخش زیادی از این باشگاه داران که بیشتر آنها دارای مکانهای استیجاری هستند، نه تنها قادر به پرداخت اجاره بهای خود نباشند بلکه تبعات دیگری از جمله بیکاری افرادی که در آنها تا پیش از این مشغول به فعالیت بودند نیز امروز دامان این باشگاهها را گرفته است و بخشی از آنها ورشکسته و مجبور به فروش تجهیزات خود شدند و برخی نیز در فکر کوچ از خراسان جنوبی هستند.
بودجه برای بیمه شدگان ورزشی باشگاهها
محتشم خزیمه، مدیر یکی از باشگاههای ورزشی خراسان جنوبی در زمینه تعطیلی باشگاهها در ایام شیوع کرونا، گفت: بودجهای که به ورزش همگانی داده میشود به دلیل تعداد بیمه شدگانی است که در همین باشگاهها کار میکنند.
وی ادامه داد: به همین دلیل میتوانستند بودجه این بخش را به باشگاهها بدهند تا در این وضعیت مشکلات آنها کمی رفع شود.
به گفته وی یکی از مشکلات این است که مدیرکل ورزش و جوانان مردمی نیست و نمیتوان حرفها را به راحتی به ایشان برسانیم و اگر هم برسد ترتیب اثری نمیدهند.
شیوع دو درصدی کرونا از باشگاهها
این باشگاهدار با بیان اینکه تعطیلی باشگاهها بدون اطلاعات و آگاهی است، گفت: طی تحقیقاتی که در جهان انجام شده شیوع ویروس کرونا از باشگاهها ۲ درصد بیشتر نیست، چرا که با انجام فعالیتهای ورزشی و نوشیدن آب سدی در مقابل کرونا است.
خزیمه تأکید کرد: برای کرونا فاصله گذاری اجتماعی دو متری در نظر گرفته شده و این در حالی است که از قبل این بیماری، فاصله گذاری همواره در باشگاهها رعایت شده است.
وی بیان کرد: باشگاهها محل شیوع نشاط و سلامتی به جامعه هستند که با تعطیلی آنها جوانان به سمت و سوی دیگری میروند.
به گفته وی تعطیلی باشگاهها باعث متلاشی شدن چندین خانواده ورزشی و باشگاهدار شده است و کسی نیست جوابگوی این سیاست اشتباه باشد.
خزیمه خاطر نشان کرد: حتی برای تعطیل نشدن باشگاهها و حضور جوانان درخواست دادیم که وسایل ورزشی خود را در فضای باز بگذاریم ولی اداره کل قبول نکرد و حتی تهدید به جمعآوری توسط نیروی انتظامی شدیم.
کوچ از خراسان جنوبی
مدیر باشگاه ورزشی در خراسان جنوبی اعلام کرد: هر دو باشگاه خود را برای فروش گذاشته است و قصد مهاجرت از خراسان جنوبی به استان دیگری را دارد.
خزیمه با اشاره به اینکه مردم هم رعایت میکنند، گفت: باشگاهها کاملاً در خراسان جنوبی تعطیل هستند و این در صورتی است که در استان همجوار، سیستان و بلوچستان به دلیل مردمی بودن مدیرکل ورزش حتی یک دقیقه باشگاهها تعطیل نشده است.
وی پلمپ کردن باشگاهها را نیز یک توهین دانست و عنوان کرد: چرا برای رفع مشکلات مدیرکل حضوری نمیآیند ولی در زمان پلمپ خود مدیرکل حضور دارد.
وی گفت: در دولت جدید امید است که از مدیران لایق استفاده شود چرا که اکنون افراد شایسته در مناصب حضور ندارند.
خزیمه درخواست کرد: استاندار جدید درست انتخاب شود تا به عنوان مقام بالادستی به مدیرانی که درست انجام وظیفه نمیکند تذکرهای جدی بدهد.
این قهرمان و باشگاهدار خراسان جنوبی عنوان کرد: یکی از مشکلات اصلی این است که هیچ گونه همدلی و همراهی بین باشگاهها وجود ندارد.
خزیمه تصریح کرد: زمانی که ۵ باشگاه تعطیل شد همه ساکت شدند و دفاع نکردند و حتی یکی از باشگاههای تعطیل شده درخواست پلمپ تمام باشگاههای سطح شهر را داد تا باقی باشگاه داران هم وارد میدان شوند.
وی با بیان اینکه نگاه مسئولان ورزشی دلسوزانه نیست، خاطر نشان کرد: در ایام کرونا برخی از باشگاهها که برای خود خانواده مسئولان بودند اصلاً تعطیل نبودند و حمایتهایی شدند، حتی اگر برخی از کارمندان اداره کل از ما حمایت کردند به شهرهای مختلف تبعید شدند.
به گفته وی یکی از حمایتها میتوانست قرارداد بستن با باشگاههای مختلف برای تمرین قهرمانان و ورزشکاران هیئتها باشد تا هم مشکل ورزشکار رفع میشد هم باشگاهها به این وضعیت نمیرسیدند.
دیوار بزرگ بین باشگاه دار و اداره کل ورزش
رفعت عظیمی، مدیر یکی از باشگاههای ورزشی بانوان در بیرجند هم در این باره عنوان کرد: از سال ۱۳۸۰ اولین باشگاه بانوان را راه اندازی کردم و فقط به دلیل عشقی که در این زمینه داشتم این کار را انجام دادم.
به گفته وی باشگاههای ورزشی به عنوان ایستگاه سلامت در تمام جهان هستند و به همین دلیل از مالیات معاف هستند چرا که مالیات آنها شادی، نشاط و سلامت برای جامعه است.
وی اظهار کرد: باشگاه داران زیر ذرهبین هستند ولی از آن سوی هیچ حمایتی نشدهاند و دیوار بزرگی بین ما و مسئولان اداره کل ورزش استان است.
این باشگاه دار بانو تصریح کرد: هیچکدام از مسئولان حتی به ما سر نزدهاند که وضعیت را ببیند و با شیوع کرونا تمام زحمات ۳۰ ساله منِ نوعی از بین رفت.
مربیانی که بیکار شدند
صاحب باشگاه پیوند سبز در بیرجند گفت: تعداد ۱۵ مربی و ۶ کمک مربی باشگاه من بیکار شدند و درخواست داریم که حداقل از مربیان بیکار شده حمایت شود.
عظیمی اضافه کرد: از نظر مربی شهر ما اشباع شده است و اکنون نیاز اینجا است که مربیان موجود حمایت شوند و از اضافه کردن به این قشر که بیکار میمانند جلوگیری شود.
وی با اشاره به اینکه مسئولان، باشگاهها را افتخار خود میدانستند، عنوان کرد: اکنون این افتخارات تعطیل است و برای حمایت از باشگاه داران فقط کافی است که چوب لای چرخ گذاشته نشود.
به گفته وی فردی که باشگاه میآید، بر اساس تمیزی و رعایت بهداشت بررسیهای خود را انجام میدهد و هیچ باشگاهی کسی را با زور نمیآورد و خود آنها با اطمینان میآیند.
وامهایی که بر مشکلات افزود
این باشگاه دار بانو در زمینه وامهای کرونا هم گفت: این وامها با سود ۱۲ درصد بود که با دریافت آن مشکلی بر مشکلات ما افزوده شد.
عظیمی تصریح کرد: قرار بود برای وامها فرجههایی داده شود ولی از ۲۳ خرداد بازپرداخت شروع شده است و اگر پرداخت نشود سود آن به ۱۸ درصد تغییر پیدا میکند؛ این در حالی است که هنوز باشگاهها تعطیل هستند.
وی با اشاره به منابع مختلف خراسان جنوبی مانند معادن بیان کرد: مردم استان هم در این زمینه سهمی دارند که مسئولان میتوانند در بخشهای مختلف هزینه کنند.
به گفته وی باشگاهداران هم جز سرمایه گذاران استان محسوب میشوند که برای حمایت از آنها لازم است برنامههایی وجود داشته باشد چرا که دیگر استانها برای چنین سرمایههایی فرش قرمز پهن میکنند.
وی اظهار کرد: درخواست برگزاری کلاسهای ورزشی در فضای باز را داشتیم که برای آن هم سنگ اندازی های انجام شد.
عظیمی تصریح کرد: زمانی که یک صنف تعطیل میشود که درآمد فرد فقط از همان بخش است، باید برای رفع مشکلات آنها هم برنامهریزی شود، در صورتی که این مشکلات ادامه دار باشد من هم باشگاه را کامل تعطیل و به استان دیگری خواهم رفت.
وی با اشاره به سمتهایی که به باشگاهها و خدمات به این بخش مربوط است، گفت: زمانی که ما تعطیل هستیم چرا پس یک کارمندی که وظیفه او خدمات دهی به ما بوده باز هم سرکار است و حقوق دریافت میکند.
به گفته وی برای اینکه وضعیت ما برای مسئولان قابل درک باشد لازم است که حقوق چنین افرادی را بین باشگاه داران توزیع کنند تا دیده شود که چگونه بدون درآمد از پس خرج و مخارج زندگی برمیآیند.
ورزشی نبودن مسئولان استان
حسین کاوه، صاحب دیگر باشگاه ورزشی بیرجند هم در میزگرد مهر بیان کرد: مشکل موجود این است که جایگاه باشگاه داران به عنوان سرمایه گذاران در استان تبیین نشده است.
وی مشکل دیگر را ورزشی نبودن مسئولان استان از استاندار تا مدیرکل ورزش دانست و عنوان کرد: اکثریت مسئولان استانی یک روز را هم به ورزش اختصاص نمیدهند.
به گفته وی با وجود اینکه باشگاه داران همکاری خوبی در بخش شیوع کرونا داشتند حتی یک بار استاندار جلسهای برای شنیدن مشکلات این صنف که به صورت کلی تعطیل بودند، نداد.
کاوه اظهار کرد: زمانی که صنفی تعطیل میشود لازم است نوع حمایت از آنها نیز به شکل شفاف بیان شود و به حال خود رها نشوند که اکنون شاهد بیکاری و ورشکستگی این بخشها باشیم.
درخواست تمدید خودکار پروانهها
این باشگاه دار عنوان کرد: اداره کل ورزش به عنوان مثال در زمینه تمدید پروانهها میتوانست از باشگاهها حمایت کنند و به صورت دوساله خودکار تمدید کند نه اینکه دوندگیهای بسیاری برای تمدید پروانه داشته باشیم و چندین میلیون نیز هزینه کنیم.
کاوه با انتقاد به عملکرد اداره کل ورزش و جوانان گفت: با دستور آقای مخبر معاون اول رئیس جمهور مقرر شد تا از هرگونه جابجایی و عزل و یا نصب مدیران در کلیه سطوح ملی، استانی و شهرستانی تا استقرار دولت جدید جدا خودداری شود اما این موضوع در اداره کل ورزش و جوانان استان اجرایی نشد و تاکنون شاهد چندین عزل و نصب توسط مدیرکل بودهایم.
به گفته وی حمایتی از سمت اداره کل ورزش وجود ندارد، اما نظارت بر مسائلی که سنگ اندازی است بسیار زیاد است و ایرادهای مختلفی گرفته میشود تا باشگاه داران هزینههای بالایی را پرداخت کنند.
کاوه تأکید کرد: اگر مشکلات ادامهدار باشد تعداد باشگاههای زیرزمینی و حتی مختلط افزایش پیدا میکند چرا که اکنون نیز باشگاههای زیرزمینی ایجاد شده است.
دستیابی راحت به مواد مخدر
امین نورس، دیگر باشگاه دار خراسان جنوبی هم در این باره عنوان کرد: بودجههایی که به هیئتهای ورزشی برای اعزام به مسابقات و موارد دیگر داده میشد اکنون در چه بخشی هزینه میشود.
به گفته وی با تعطیلی تمام رشتههای ورزشی و مسابقات میتوانستند آن بودجه را بین باشگاه داران توزیع کنند تا شاهد فروش باشگاهها و مهاجرت نبودیم.
وی تأکید کرد: با تعطیلی باشگاهها، چای خانهها رونق زیادی پیدا کردند و حتی چای خانههای زیرزمینی زیاد شدهاند، اکنون دست پیدا کردن به مواد مخدر خیلی راحت تر از ورود به باشگاهها شده است.
نورس افزود: مسئولان باید تدابیری بیندیشند چرا که با تعطیلی ورزش، جوانان به سمت موارد دیگر میروند و در آینده هزینههای بالایی در این بخش لازم است که انجام شود.
این باشگاه دار با انتقاد از نوع برخورد بازرسین و ناظران با باشگاهها، عنوان کرد: برخورد آنها مانند متهمها است و بدون بررسی کارشناسی ایراداتی گرفته میشود که باید پرسید چرا از همان ابتدا مجوز داده میشود.
نورس بیان کرد: ۲ سال است که نرخنامه باشگاهها تغییر نکرده و این در حالی است که تورم رو به افزایش بود و قیمت اجارهها نیز افزایش پیدا کرد.
متولی ورزش درخواستها را اعلام کند
ناصر خوش خبر، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی هم در گفت و گو با خبرنگار مهر در زمینه مشکلات باشگاه داران گفت: اکنون باشگاهها به جز استخرها باز هستند.
وی تصریح کرد: باشگاه داران بیشترین مشکلات را در این مدت داشتهاند و سیاستهای کلی کشوری برای حمایت از آنها برنامهریزی شده که هنوز آماده نشده است.
به گفته وی متولی این بخش اداره کل ورزش و جوانان است که اگر درخواست و مشکلات را اعلام کنند مورد بررسی و پیگیری قرار میگیرد.
پرداخت ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی به باشگاهها
حسن عزیزی، مدیرکل ورزش و جوانان استان خراسان جنوبی هم در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با توجه به رایزنیهای که با برخی از بانکها داشتیم تاکنون ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تسهیلات به باشگاهها پرداخت شده است.
به گفته وی مشکلات ملی است و در سطح کشوری بررسی و تبیین میشود و رایزنیهای مختلفی در این بخش انجام شده است.
وی بیان کرد: طوماری برای مشکلات تهیه شد که ما هم نامهای بر روی آن زدیم و درخواست تسهیلات از بخش فنی و اعتباری و بلاعوض داشتهایم.
این مقام مسئول با بیان اینکه حدود ۶۰ هزار باشگاه در کشور وجود دارد، گفت: خراسان جنوبی تنها استان در این بخش نیست ولی رایزنیهای بسیاری داشتهایم که استان ویژهتر دیده شود.
عزیزی اضافه کرد: در بخش استانی نیز کارهایی انجام شده است، به عنوان نمونه باشگاههایی به عنوان باشگاه معین انتخاب تا پایگاهی برای قهرمانان باشند.
وی عنوان کرد: باشگاهها بر اساس تجهیزات و امکانات انتخاب و بررسی شدهاند و هزینهها از بخش خرید خدمات داده میشود.
با توجه به مسائل و مشکلات باشگاهها که ایستگاههای سلامت کشور هستند لازم است که حمایتها ملموستر و واقعیتر باشد چرا که وامها با بهرههای بالا فقط باری اضافی بر دوش آنها است، همچنین لازم است که مسئولان استانی از استاندار، فرماندار و شهردار نیز وارد میدان شده و برای رفع مشکلات صنفی که دو سال درگیر تعطیلی بودهاند و خانوادههای زیادی ورشکست شدهاند، برنامهریزی داشته باشند. از این نکته نباید غافل شد که باشگاهها بهترین فضا برای ساماندهی جوانان هستند تا از بزههای آینده و مشکلات اجتماعی جلوگیری کنند.