به گزارش خبرنگار مهر، محمد علی زلفی گل در مراسم تودیع رئیس سابق دانشگاه و معارفه رئیس دانشگاه خواجه نصیر که امروز چهارشنبه ۱۲ آبان ماه برگزار شد، گفت: معنای ۲۰ میلیون تحصیل کرده دانشگاهی این است که جامعه ایرانی با چند دهه قبل فرق کرده و تبدیل به جامعه فرهیخته و فرهنگ مدار دین باور و هویت مدار شده است. این دستاورد بزرگ می طلبد که ما قدردان جامعه دانشگاهی کشور باشیم اعم از اعضای هیات علمی و یاوران علمی.
وزیر علوم افزود: باعث افتخار است که امروز چندین شرکت علمی کشور ما توانسته اند واکسن کرونا تولید کنند و امروزه تعداد شرکت های دانش بنیان ما قابل ملاحظه است؛ اگر چه کافی نیست اما همه این ها دستاوردهای جامعه دانشگاهی است. جامعه دانشگاهی ما عامل اصلی موفقیت های کشور ما بوده است، اگر در عرصه نظامی و امنیتی و پزشکی و رفاه اجتماعی توفیقاتی داشتیم نتیجه حضور موثر دانش آموختگان دانشگاه های ما بوده است.
وی افزود: اختلاف بیش از ۲۰ هزار سند علمی با ترکیه نشان می دهد که تلاش های جامعه علمی واقعا موثر بوده است. ما در عرصه دیپلماسی بسیار خوب عمل کردیم، اگرچه کافی نیست و باید هدفمان این باشد که هر هیات علمی با یک دانشمند خارجی مشارکت علمی داشته باشد؛ چرا که اعتقاد داریم علم عنکبوت وار اثربخشی خاص خود را ندارد. یکی از ویژگی های علم این است در علم مالکیت مطرح نیست و ارزش علم به انتشارش است.
زلفی گل یکی از برنامه های جدید وزارت علوم را نمایه کردن مجلات علمی به زبان فارسی عنوان کرد و گفت:مجلات علمی در پایگاه های استناد علمی به ۳۲ زبان نمایه می شود و برای نمایه شدن مجلات فارسی یک شاخص هایی لازم دارد و حتما لازم نیست متن برون داد ما انگلیسی باشد. ما در انجمن شیمی ایران بعد از دو سال مجله پژوهش های شیمی را به زبان فارسی نمایه کردیم. یکی دیگر از کارهایی که در دیپلماسی علمی می توانیم داشته باشیم، تلاش کنیم مجلاتمان بین المللی شود.
وزیر علوم با بیان اینکه برنامه ریزی کردیم که سالی ۵ درصد از مجلات ما نمایه شود، گفت: وقتی از کشورهای دیگر تقاضای پسادکتری دارند یعنی آن دانشگاه مرجعیت علمی پیدا کرده است. خوشبختانه بحث مرجعیت علمی در دانشگاه های ما جدی گرفته شده است که البته کافی نیست و بهتر است حداقل هر عضو هیات علمی بهتر است با یک محقق خارج از کشور ارتباط علمی و رفت و آمد علمی داشته باشند.
وی افزود: این انتقادی که به جامعه دانشگاهی وارد می شود که نگاهش به مقاله است، ضمن اینکه این حرف را رد می کنیم ولی این انتقاد را قبول داریم و باید سیستمی ایجاد کنیم که بخش قابل توجهی از پتانسیل دانشجویان تحصیلات تکمیلی و محققان را در راستای نیازهای جامعه هدایت کند.
زلفی گل خاطرنشان کرد: ما اگر می خواهیم اشتغال دانشجویان و جوانان را حل کنیم نیاز به ساز و کار خاصی داریم و باید به نوآوری و فناوری توجه ویژه داشته باشیم. می خواهیم به مسولان بگوییم که اگر باور دارید که معضل عمده امروز کشور ما اشتغال است و باور دارید که نخبگان ما بخاطر اینکه شغل ندارند مهاجرت می کنند و با بستر مناسب میخواهید جلوی مهاجرت را بگیرید، باید در زمینه فناوری و نوآوری سرمایه گذاری کنید اگر این را باور دارید جایش دانشگاه و پارک های علم و فناوری است.