رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: برنامه این دانشگاه برای همکاری با وزارت علوم سوریه، ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان متشکل از دانشجویان ایرانی و سوری است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در دیدار با هیأت عالی وزارت آموزش عالی و پژوهش‌های علمی جمهوری عربی سوریه به ریاست دکتر بسام بشیر ابراهیم وزیر علوم این کشور گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی، توسعه علم را رکن اساسی توسعه کشور می‌دانند و از این‌رو ما خداوند را شاکریم که چنین رهبری را به ما عطا فرمود.

وی افزود: سال ۲۰۰۵ مقاله‌ای در نشریه نیچر با عنوان «رژه بزرگ ایرانیان» منتشر شد که در آن عنوان شده بود که مرجعیت علمی ایران در حال شکل‌گیری دوباره است و با تحریم و اغتشاش‌های سیاسی باید مقابل این حرکت ایستاد. در این مقاله تأکید شده که مقام معظم رهبری پیشرفت کشور را همراه با پیشرفت و توسعه علم قرار داده‌اند و جامعه علمی ایران به گذشته تمدنی خود واقف است و به نوشته این مجله این موضوع از آن جهت خطرناک است که ایرانیان روزگاری رهبری علم جهان را در اختیار داشتند.

وی ادامه داد: در این مقاله تلویحاً اشاره شده که روزگاری از خراسان تا شام و اندلس، مسلمانان یکپارچه مرجعیت علمی جهان را برعهده داشتند. بعد از انتشار این مقاله، شاهد آن هستیم که تحریم آمریکا علیه ایران اسلامی افزایش یافت؛ باید بدانیم حضور آمریکا و غربی‌ها در منطقه صرفاً به دلیل وجود منابع و معادن غنی نیست، بلکه آنها به این دلیل در منطقه هستند که می‌دانند اگر ما با هم باشیم، دوباره مرجعیت علمی در جهان را می‌توانیم احیا کنیم.

طهرانچی با اشاره به اهمیت سفر وزیر آموزش عالی و پژوهش‌های علمی جمهوری عربی سوریه به ایران، خاطرنشان کرد: مشتاقانه آماده همکاری مشترک در حوزه‌های علمی و فناوری هستیم، البته منظور از این همکاری‌ها اعزام ۵۰۰ یا هزار دانشجو به دانشگاه‌های یکدیگر نیست، بلکه سخن از یک همکاری استراتژیک علمی است.

برای آینده دانشجویان به دنبال بسترسازی اشتغال دانش‌بنیان هستیم

طهرانچی با بیان اینکه روابط بین‌المللی در دانشگاه آزاد اسلامی، فراتر از روابط دانشگاهی و دانشجویی است، افزود: یکی از موضوعاتی که ما با وزارت علوم کشور سوریه به دنبال آن هستیم، توجه به اقتصاد دانش‌بنیان است که این موضوع در دانشگاه آزاد اسلامی ذیل معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دنبال می‌شود و برای آینده دانشجویان به دنبال بسترسازی اشتغال دانش‌بنیان هستیم. در این راستا با همکاری وزارت علوم سوریه برنامه‌ای داریم که بتوانیم شرکت‌های دانش‌بنیان متشکل از دانشجویان ایرانی و سوری ایجاد کنیم که به عنوان شرکت‌های دو ملیتی بتوانند در لبه فناوری حرکت کنند و نگاه دانشگاه آزاد اسلامی در این حوزه بسیار جدی است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه هدف این دانشگاه در برقراری و گسترش همکاری با کشورهای منطقه محدود به برگزاری دوره‌های آموزشی و تبادل استاد و دانشجو نیست، خاطرنشان کرد: براساس جلساتی که با وزارت علوم کشور سوریه و دانشگاه دمشق داشتیم، برای آغاز همکاری سه برنامه را تدوین کردیم که یکی از آنها مربوط به عملیاتی کردن تفاهم‌نامه امضا شده بین دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات و دانشگاه دمشق است. قدم بعدی راه‌اندازی پارک فناوری مشترک با محوریت معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری است که در این موضوع تنها روابط دانشگاهی مطرح نیست و مسائل اقتصادی و مالکیت معنوی نیز وجود دارد که اهمیت آن می‌طلبد که یک فضا در شهر دمشق به این پارک فناوری اختصاص یابد و یک نماینده از طرف وزارت علوم سوریه برای راه‌اندازی پارک فناوری مشترک تعریف شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه تأکید کرد: همکاری دانشگاه آزاد اسلامی با وزارت علوم سوریه در راستای آموزش عالی نوین است.

راه‌اندازی دانشکده فناوری‌های نوین حافظیه

طهرانچی راه‌اندازی دانشکده فناوری‌های نوین حافظیه را سومین برنامه برای آغاز همکاری‌های دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم سوریه عنوان کرد و افزود: یکی از مأموریت‌های دانشگاه آزاد اسلامی، اتصال دستاوردهای علمی و فناوری خود به کشورهای منطقه است و در سفر دکتر بروجردی معاون بین‌الملل و امور دانشجویان غیرایرانی به سوریه، توافق‌های اولیه برای ایجاد دانشکده فناوری‌های نوین حافظیه انجام شد.

دانشگاه آزاد اسلامی به دنبال ایجاد فضای همکاری جدی با کشورهای منطقه است

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تأکید کرد: مقام معظم رهبری فرمودند که جمهوری اسلامی ایران دستاوردهای علمی خود را که امروز در مقام ۱۵ جهان قرار دارد، باید به کشورهای دوست و برادر منتقل کند. از این‌رو دانشگاه آزاد اسلامی به دنبال ایجاد فضای همکاری جدی با کشورهای منطقه است که در این رابطه همکاری‌های خوب و مثمرثمری با کشور عراق داشتیم. خوشبختانه اراده رهبران جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق در گسترش همکاری‌ بین دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم عراق اثرگذار بوده است.

طهرانچی با اشاره به اهداف دانشگاه آزاد اسلامی برای توسعه همکاری با وزارت علوم سوریه، گفت: می‌خواهیم در کشور سوریه فعالیت داشته باشیم تا فناوری‌های نو به دست آورده خود را در اختیار کشور دوست و برادر قرار دهیم تا بتوانند آینده جوانان خود را تأمین کنند.

وی خاطرنشان کرد: ۶۷ دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی در دفاع از حرم اهل بیت(ع) در سوریه به شهادت رسیدند و آنها برای ما بسیار عزیز و قابل احترام هستند و ما نیز وظیفه خود می‌دانیم که به توسعه و پیشرفت علمی و فناوری سوریه به عنوان کشور دوست و برادر کمک کنیم و در این راه از هیچ کوششی فروگذار نخواهیم کرد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: حضور هیأت عالی وزارت آموزش عالی و پژوهش‌های علمی جمهوری عربی سوریه در دانشگاه آزاد اسلامی را به معنای جدیت کشور سوریه در گسترش همکاری با دانشگاه آزاد اسلامی می‌دانیم و امیدواریم با کمک سفیر سوریه در ایران کارهای بزرگی را انجام دهیم.

دانشگاه آزاد اسلامی از مهمترین مراکز علمی و فناوری جهان است

دکتر بسام بشیر ابراهیم وزیر آموزش عالی و پژوهش‌های علمی جمهوری عربی سوریه نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از حضور در دانشگاه آزاد اسلامی، گفت: بسیار خوشحالم که امروز بازدیدی از دانشگاه آزاد اسلامی داشتم. امروز آخرین روز سفر ما به ایران و آخرین برنامه ما بازدید از مرکز علمی بسیار بزرگ واحد علوم و تحقیقات است.

وی ادامه داد: روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه روز به روز بیشتر، عمیق‌تر و مستحکم‌تر می‌شود، اما همانطور که دکتر طهرانچی اشاره کردند، پیشرفت کشورها براساس پیشرفت علم و فناوری است.

دانشگاه آزاد اسلامی یک سیستم آموزشی تحقیقاتی است

وزیر آموزش عالی و پژوهش‌های علمی جمهوری عربی سوریه ادامه داد: اطلاعات زیادی درباره دانشگاه آزاد اسلامی دارم و می‌دانم که این دانشگاه در تمام شهرهای ایران شعبه دارد و بیش از یک میلیون دانشجو و ۲۵ هزار استاد در این دانشگاه مشغول به تحصیل و تدریس هستند. بنابراین «دانشگاه آزاد اسلامی تنها دانشگاه نیست»، بلکه یک سیستم آموزشی تحقیقاتی است.

بسام بشیر ابراهیم ادامه داد: دانشگاه آزاد اسلامی گام‌های بلندی برداشته و به خودکفایی رسیده و دستاوردهای بسیاری در ارتباط با جامعه و صنعت داشته است.

وی تأکید کرد: همانطور که دکتر طهرانچی نیز اشاره کردند، همکاری ما محدود به مبادله دانشجو نیست و در تمامی زمینه‌های فناوری و پژوهشی خواهد بود. در این زمینه دانشگاه آزاد اسلامی گام‌های بلندی برداشته و به خودکفایی رسیده و دستاوردهای بسیاری در ارتباط با جامعه و صنعت داشته است. این دانشگاه از این لحاظ متمایز است که تمامی رشته‌ها را دارد و همه رشته‌ها در حوزه پزشکی، مهندسی، علوم انسانی و ... در دانشگاه آزاد اسلامی موجود است.

وی افزود: وزارت علوم سوریه برای همکاری با دانشگاه آزاد اسلامی بسیار جدی است و همه حمایت خود را در این زمینه تقدیم می‌کنیم و با صراحت می‌گویم تمام آنچه در این سفر دیدم برای ما مایه افتخار است. به محض بازگشت از سفر، گزارشی را تهیه و به وزیران و رئیس‌جمهور ارسال می‌کنم. سفیر سوریه در ایران نیز موارد لازم را به وزیر خارجه منتقل می‌کند.

در ادامه یسار عابدین رئیس دانشگاه دمشق نیز در ادامه این مراسم گفت: خوشحالیم که امروز در دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان دانشگاه ملت ایران حضور داریم و از دستاوردهای علمی این دانشگاه بسیار خرسندیم. پیشرفت علمی محقق نخواهد شد، مگر آنکه نگاه استراتژی بین هم‌پیمایان وجود داشته باشد و امیدوارم بتوانیم همکاری‌های جامعی در این خصوص داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: دانشگاه دمشق و دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تفاهم‌نامه همکاری با هم امضا کرده‌اند و ما از تجربیات این دانشگاه در پشت سر گذاشتن موانع و مشکلات استفاده خواهیم کرد و به محض بازگشت به دمشق برنامه اجرایی برای عملیاتی کردن تفاهم‌نامه با واحد علوم و تحقیقات را در دستور کار قرار خواهیم داد.

جمشید صباغ‌زاده قائم مقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در واحد علوم و تحقیقات نیز با بیان اینکه همکاری بین این واحد دانشگاهی و دانشگاه دمشق یک همکاری سازنده خواهد بود به معرفی امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی مجرب این دانشگاه پرداخت.

وی گفت: واحد علوم و تحقیقات دارای ۴ مجتمع آزمایشگاهی بسیار مجهز، کتابخانه مرکزی، دانشکده‌های تخصصی، ۵۰۰ رشته تحصیلات تکمیلی و بیش از ۷۰۰ عضو هیأت علمی تمام وقت و هزار استاد مدعو است و دانشگاه منحصر به فردی است که امیدواریم بتوانیم همکاری‌های خود را با دانشگاه دمشق و وزارت علوم سوریه افزایش دهیم.

هیچ حد و مرزی برای همکاری با دانشگاه آزاد اسلامی نداریم

شفیق دیوب سفیر سوریه در ایران در پایان این جلسه با استقبال از طرح ایجاد پارک فناوری مشترک در دمشق و تأسیس مرکز فناوری‌های نوین، گفت: آنچه تأکید داریم این است که هیچ حد و مرزی برای همکاری با دانشگاه آزاد اسلامی نداریم. این دانشگاه برای ما بسیار عزیز و محترم است و دکتر ولایتی را دوست سوریه می‌دانیم. دانشگاه آزاد اسلامی ویژگی خاصی در سوریه دارد و امیدواریم بتواند از آن استفاده کند.

در ادامه این نشست دکتر پیام نجفی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان که به صورت ویدئو کنفرانس در این جلسه حضور داشت، گزارشی از فعالیت‌های این دانشگاه در تولید بذرهای هیبریدی و گلخانه‌ای ارائه و تأکید کرد که این دانشگاه آمادگی دارد تا نیاز کشورهای منطقه به واردات بذر را تأمین کرده و علاوه بر آن در حوزه‌های طراحی، ساخت، هوشمندسازی، اتوماسیون، بهره‌برداری از گلخانه با کشور سوریه و دیگر کشورهای منطقه همکاری کند.

دکتر علاءالدین بروجردی معاون بین‌الملل و امور دانشجویان غیرایرانی، دکتر روح‌الله دهقانی فیروزآبادی معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری، دکتر علیرضا منظری توکلی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان کرمان و برخی از مدیران سازمان مرکزی حضور داشتند.

پیش از این نشست، هیأت عالی وزارت آموزش عالی و پژوهش‌های علمی جمهوری عربی سوریه از آزمایشگاه‌ها، دستاوردهای پژوهشی و فناورانه، شرکت‌های دانش‌بنیان و کتابخانه دکتر حبیبی واحد علوم و تحقیقات بازدید کردند.