یک استاد دانشگاه بنگاهی شدن ساختارهای دانشگاهی را عامل دیگری دانست که اساتید دانشگاهی را به سمت تولید کیلویی کتاب بدون توجه به کیفیت سوق می دهد.

به گزارش خبرنگار مهر، رضا شجیع ضمن بیان این مطلب افزود: نظام بازار، کنترل دانشگاه را به دست گرفته و این امر زمینه انباشت تولید به جای تمرکز بر مصرف را فراهم نموده است.

شجیع در ادامه تأکید کرد: «راجرز» دارای کتابی با عنوان اشاعه نوآوری است که تاکنون ۲۵۰۰ مقاله در مورد این کتاب نوشته و تولید شده است. موضوع این است که کتاب هایمان، ما را به مناقشه و تولید سئوال دعوت نمی کنند. کتابهایمان ما را از نظر رتبه و حجم رزومه ارتقاء می دهند اما از در حد یک سانتیمتر هم نمی توانند حوزه علمی مورد نظر را با چالش و تحول مواجه کنند. مسئله من در اینجا قابلیت کتاب ها در حل مسئله نیست که انتظار برزگی است، مسئله من قابلیت کتاب ها در تولید سئوال است که به نظر من اکثر کتب در حوزه علوم ورزشی فاقد این ظرفیت هستند.

شجیع به موضوع واردات مسئله در تولید کتاب ها اشاره کرد و اظهار داشت: معمولا به غربی ها نگاه می کنیم که چه موضوعاتی کار می کنند که ما هم در داخل کشور آن موضوعات را کار کنیم. ما دارای واردات مسئله هستیم بدون اینکه توجه کنیم که جامعه ما چه مشکلاتی دارد. مقاله و کتاب می نویسیم که ارتقاء پیدا کنیم اما مسائل و اوضاع کشورمان حل نمی شوند. مسئله اصلی ساختار دانشگاهی و نهادهای سیاست گذار در حوزه پژوهش است.

این عضو کمیته ورزش کمیسیون ملی یونسکو به نقش اساتید هم اشاره کرد: متأسفانه هنوز شاهد تألیف و انتشار کتاب توسط استادانی هستیم که دارای گرایش های تخصصی غیرمرتبط هستند. در این زمینه ناشران را مقصر می دانم و متأسفم که امروز شاهد نویسندگان دانشگاهی هستیم که از فرط عجله برای تولید کتاب، حتی وقت خواندن کتاب های خود را هم ندارند و آمار انتشار کتاب توسط آن ها شگفت انگیز و غیرقابل باور است.

شجیع در ادامه نقد عملکرد ناشران افزود: متأسفانه در تیراژها ابهام و تردید وجود دارد. ممیزی کتاب ها پیش از چاپ جدی گرفته نمی شود و کتاب های بی محتوای بسیاری توسط ناشران به چاپ رسیده اند که این موضوع در مورد هر دو گروه ناشران دانشگاهی و غیردانشگاهی صدق می کند. شجیع در ادامه صحبت های خود به موضوع به روز نبودن کتاب ها و فقدان توانایی کتاب ها در تولید گفتمان و همچنین بی توجهی آن ها به مسائل روز ورزش کشور اشاره کرد و افزود: متأسفانه وضعیت سرفصل های رسمی وزارت علوم در حوزه علوم ورزشی فاجعه است و به نظر می رسد در انحصار گروهی خاص قرار گرفته است، موضوعی که باعث کاهش انگیزه استادیاران و نویسندگان جوان شده و در بلند مدت تأثیرات منفی به دنبال خواهد داشت.