به گزارش خبرنگار مهر علیرضا وارثی در مانور مبارزه با کودک آزاری که صبح چهارشنبه برگزار شد اظهار کرد: کودک آزاری یکی از آسیبهای اجتماعی است که به علت ویژگیهای تأثیرگذار آن، نیاز به بررسی و برنامه ریزی مناسب به منظور پیشگیری و کمک به رفع یا کاهش آن به شدت احساس می شود.
وی با بیان اینکه هرگونه فعل یا ترک فعلی که باعث آزار روحی و جسمی و ایجاد آثار ماندگار در وجود یک کودک شود کودک آزاری محسوب می شود، اضافه کرد: برخی اقدامات همچون ممانعت از حاضر شدن در کلاس درس، محروم کردن کودک از غذا، حبس در حمام یا زیرزمین. تنبیه بدنی و تجاوز جنسی نیز از انواع کودک ازاری فیزیکی است.
مدیرکل بهزیستی استان قزوین بیان کرد: طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی هرگونه آسیب یا تهدید جسم و روان یا سعادت و رفاه و بهزیستی کودک به دست والدین یا افراد که نسبت به او مسئول هستند، کودک آزاری است.
وی تاکید کرد: در اصطلاح متخصصین نیز هرگونه آسیب جسمی، روانی، سوء استفاده جنسی و بهره کشی و عدم رسیدگی به نیازهای انسانی افراد زیر ۱۸ سال توسطافرا دیگر کودک آزاری تلقی می شود.
وارثی با اشاره به اینکه کودک آزاری به انواع جسمی، عاطفی، مسامحه و غفلت و همچنین کودک آزاری جنسی تقسیم می شود، تصریح کرد: در بسیاری از موارد زمانی که کودک مورد آزار قرار می گیرد، خانه را ترک می کند و در این میان ممکن است مسائلی پیش آید که نتوان ان را جبران کرد.
وی گفت: بدونشک یکی از اثرات کودک آزاری، عواقبی است که در سنین بعدی کودک، بر ذهن او به عنوان عضوی در جامعه بر جای می ماند.
مدیرکل بهزیستی اضافه کرد: کودکانی که مورد آزار قرار می گیرند علاوه بر اینکه در بزرگسالی همواره احساس خلأ، ناامنی عاطفی و روانی خواهند کرد، مسئولیت پذیریشان کم شده و معمولاً مردم گریز، نامهربان و پرخاشگر از آب درمی آیند که اگر به ان رسیدگی نشود، جوانانی عاصی و بزهکار در آینده خواهند بود.
وی خاطرنشان کرد: کودکانی که در کودکی آزار می بینند، به احتمالی ممکن است در بزرگسالی، آزارسان شوند و این یعنی یعنی کودکانی که در دوران طفولیت بی هیچ حمایت اجتماعی مورد اذیت و آزار عضوی از خانواده و یا شخص خارج از خانواده قرار گرفته باشند، نیازمند مداخلات و پیگیریهای تخصصی هستند.
وارثی عدم اعتماد به نفس، انحراف جنسی، بدبینی نسبت به دیگران، شکست تحصیلی، استفاده از مشروبات الکلی و اعتیاد به مواد مخدر و بسیاری از مسائل دیگر را از عوارض کودک آزاری دانسته و بیان کرد: کودکان غیر طبیعی، کودکان دشوار و کودکان طرد شده بیشترین میزان کودکان آزرده شده را شامل می شوند.
وی فقدان مهارتهای کافی والدین در امر فرزندپروری، شغل و تحصیلات والدین و مسائلی همچون، سابقه محکومیت و یا سوء پیشینه در اعضای خانواده را از جمله عوامل کودک آزاری در خانواده دانست.
وارثی اظهار کرد: در هر جامعه ای برای پاسخگویی به نیازهای اجتماعی و روانی شهروندان و حل یا کاهش مشکلات آنان تمهیداتی اتخاذ و برنامه هایی تدوین و اجرا شده است که کشور ایران اسلامی ما نیز از این قاعده مستثنی نیست.
وی افزود: اورژانس اجتماعی در قزوین برای نخستین بار در سال ۱۳۷۸ در شهرستان های قزوین، تاکستان و بویین زهرا آغاز به کار کرد اما از ۱۳۹۶ با توجه به بخشنامه سازمان بهزیستی کشور، توسعه این برنامه در دستور کار قرار گرفت و در نتیجه، در حال حاضر، تمامی شهرستان های و شهرهای بالای پنجاه هزار نفر شامل قزوین، اقبالیه، الوند، محمدیه آبیک، تاکستان، بویین زهرا و آوج تحت پوشش این برنامه هستند.
این مسئول افزود: هدف اورژانس اجتماعی، آن است که مداخلات روانی اجتماعی آموزشی به صورت به موقع و کاملاً تخصصی، در هر زمان و مکانی در اختیار آحاد مردم جامعه قرار داشته باشد تا بتوان آسیب های اجتماعی را کنترل کرد و با رویکرد توانمند سازی، افراد در معرض آسیب و آسیب دیده به زندگی سالم بازگردند.
وی در پایان یادآور شد: بیشترین کودک آزاری حادث شده بر روی اطفال از نو غفلت و مسامحه بوده است و از بین دلایل اقدام به کودک آزاری، اعتیاد والدین در رتبه نخست بوده و تندخویی و پرخاشگری و بهانه گیری بی مورد نیز در مراتب بعدی واقع شده اند.