خبرگزاری مهر - گروه هنر- عطیه مؤذن: «هفت روز سیما» عنوان بسته خبری-تحلیلی ویژهای است که در پایان هر هفته به بازخوانی اهم تحولات خبری مرتبط با متن و حاشیه تولیدات صداوسیما و اتفاقات پیرامونی آن در طول هفته میپردازد.
در این بسته خبری هفتگی تلاش کردیم در کنار خبرهای رسمی فعالیت برنامهسازان و مدیران سیما، نیمنگاهی به حواشی رسانهای و حتی شایعاتی که بهرغم غیررسمی بودن میتوانستند در اخبار مرتبط با سیما تأثیرگذار باشند هم داشته باشیم.
امروز پنجشنبه ۲۷ آبان ماه میتوانید با صد و دومین بسته خبری «هفت روز سیما» در مرور متن و حاشیه اتفاقات تلویزیون و خارج از تلویزیون در هفتهای که گذشت، با ما همراه شوید.
چهره هفته؛ جناب خان
حالا در فصل جدید «خندوانه» و با گذشت ۸۰۰ قسمت از این برنامه میتوان گفت تنها هنرمند، بازیگر، خواننده و همکاری که توانسته است رامبد جوان را در این مسیر همراهی کند و همچنان محبوب بماند جناب خان است؛ عروسکی که دیگر یک عروسک صرف نیست و شخصیتی دوست داشتنی است که حالا زوج هنری رامبد جوان به حساب میآید.
رامبد جوان در شروع هر فصل از «خندوانه» سعی کرد اتفاقات تازهای را رقم بزند و با شروع مسابقه و تم های موضوعی و استندآپ های ویژه همراهش کند. این فصل هم در افتتاحیه برنامه گفته شد که قرار است «خنداننده شو ۳» راهاندازی شود با این حال فعلاً برنامه با گفتگو و مهمانهای ورزشی و فرهنگی و هنری کارش را شروع کرده است و در این چند قسمت هنوز برگ برنده برنامه در اختیار جناب خان است.
عروسکی که با شوخیهایش گاهی بیشتر از استندآپ کمدین ها میخنداند، با سازها و ملودیهای جنوبی اش بیشتر از هر جشن و ویژه برنامهای شاد میکند و حتی برعکس هر حس محزونی را آنطور که بخواهد به مخاطبش القا میکند.
جناب خان حالا شخصیتی است که خودش مثل یک سریال و درام عمل میکند و بزرگترین حرفها و شاید مهمترین دغدغههایی را که بیانش میتوانست از زبان هرکسی به شعار تبدیل شود از زبان او بیان میشود. از توجه به یک کودک سندرم داون در برنامه و تولد مبارک گفتن که نه تنها حس ترحم برنمی انگیزد و مخاطب را هم به وجد میآورد تا اشاره به نکاتی که شاید بیان رسمی شان حرفهایی کلیشه به حساب بیاید.
همه اینها را به حساب جناب خان میگذاریم و نمیگوییم محمد بحرانی که اگرچه بار سخت و سنگین جناب خان و هنرمندیهایش بر عهده اوست که خودش هم اهل مطالعه است و هم موسیقی و خوانندگی و سالهاست که با تیم کلاه قرمزی و در کنار ایرج طهماسب همکاری دارد با این حال جناب خان حالا خودش یک شخصیت مستقل است. شخصیتی که به گفته خود بحرانی، برای خلقش از مشورتها و تیمی چند نفره هم کمک گرفته میشود.
اتفاق ویژه؛ زلیخایی که یوسف را ندید
کتایون ریاحی این هفته مهمان مراسمی بود که سوال و جوابش حاشیه شبکههای مجازی و غیرمجازی شد. او در این مراسم در پاسخ به آرش ظلی پور که اجرا را بر عهده داشت درباره اینکه در این سالها چند بار سریال یوسف پیامبر (ع) را دیده است گفته حتی یک بار هم آن را ندیده است!
کتایون ریاحی بازیگر اصلی سریال «یوسف پیامبر (ع)» به نویسندگی و کارگردانی فرج الله سلحشور است که در آن نقش زلیخا را در برابر مصطفی زمانی یعنی «یوسف» بازی کرد. این سریال نه تنها بارها دیده شد که مصطفی زمانی بعد از آن به بازیگر اصلی بسیاری از فیلم و سریالها بدل شد.
خود سریال هم جزو آثاری بود که به دلیل داستان قرآنی آن علاوه بر مخاطب ایرانی در کشورهای منطقه مثل تاجیکستان، افغانستان، پاکستان و کشورهای عربی هم پخش شده است و به گفته برخی مسئولان صداوسیما این سریال در ۶۰ کشور جهان بینندگانی داشته است.
«یوسف پیامبر» سال ۸۷ از تلویزیون پخش شد که هفتهای یک بار روی آنتن میرفت و بعد از آن با ارتقای کیفیت اثر، طی سالهای متمادی از شبکههای مختلف سیما مثل آی فیلم فارسی، عربی، تماشا، شبکه قرآن و … چندین بار پخش شده است. گاهی هم تعداد بالای این بازپخشها مثل «مختارنامه» مورد انتقاد قرار گرفته است و این سخن کتایون ریاحی به عنوان بازیگر اصلی سریال که هنوز آن را ندیده است برای بسیاری حیرتانگیز بود.
کتایون ریاحی در این مراسم در پاسخ به تعجب مجری که میپرسد «مگه میشه؟» جواب میدهد که «من تقریباً هیچکدام از کارهایم را نمیبینم، مگر اینکه در اکرانهای خصوصی که خود بازیگر هم حضور دارد ببینم. در زمان پخش سریال «یوسف» بر سر کار دیگری نبودم ولی اصولاً چون سر کارهای دیگر هستیم نمیتوانیم آثارمان را ببینیم.»
مجری با این پاسخ، سخن آتیلا پسیانی را هم یادآوری میکند که او هم چندی پیش بیان کرد که ۱۷ سال است تلویزیون نمیبینم و همین سخن او واکنشهایی تند و تیز در برداشت که دوباره مجبور شد توضیحاتی ارائه کند و حداقل نسبت به آثاری که در این ۱۷ سال در تلویزیون در آنها بازی کرده و کم هم نبوده است سخنش را تعدیل کند.
سخنانی از این جنس هر از گاهی از برخی هنرمندان شنیده میشود و جالب اینجاست که برخی از این سخنان شاذ از کسانی است که خودشان در بیشتر سریالها و برنامههای تلویزیونی حضور داشتهاند.
حاشیه هفته؛ ممیزی سریالها تا چند قسمت؟
هفته پیش نوشتیم که شبکه یک سیما با داشتن دو سریال آماده هنوز آثار تکراری پخش میکند. این شبکه این شبها سریال «زیرخاکی» را پخش میکند. درحالیکه چند ماه پیش تیزری از سریال «۸۷ متر» به کارگردانی کیانوش عیاری روی آنتن برد اما دیگر هیچ خبری از این سریال نشد.
همچنین از دیگر سریالهای این شبکه که چند سالی است در پروسه تولید قرار دارد و ساخت آن به پایان رسیده است «پس از آزادی» به کارگردانی محمدعلی باشه آهنگر و تهیهکنندگی سعید سعدی است که حدود ۲ سالی هست که از تصویربرداری این سریال میگذرد اما هنوز برای پخش آماده نشده است.
روز گذشته روزنامه «اعتماد» گزارشی درباره ممیزیهای این دو سریال منتشر کرد و ادعا کرد که بیش از ۴۰۰ دقیقه از مجموع دو سریال حذف شده است در جزئیات دیگری هم منتشر شده بود که حدود ۱۰ قسمت از سریال «پس از آزادی» هم دچار ممیزی شده است و از این اتفاق با عنوان رویکرد «بساز و دور بریز» در تلویزیون یاد کرد.
این البته اولین باری نیست که گزارشها و اخباری درباره ممیزیها و جرح و تعدیلهای این سریال و دیگر سریالها منتشر میشود اما به موازات طرح این شائبهها، کمتر مسئولانی از تلویزیون پاسخگوی رسانهها بودهاند.
به ویژه که شبکه یک سیما شبکه ملی و اصلی تلویزیون است و بعد از چند ماه هنوز نتوانسته درباره سریالها به جمعبندی برسد که تیزر جدیدی از پخش یکی از این سریالها آماده و درباره سریال جدید بعدی اطلاعرسانی کند.
با این وصف مشخص نیست مخاطب تا چه زمانی باید سریال تکراری ببیند و احتمالاً با پایان فصل دوم «زیرخاکی» نیز باید منتظر پخش یک مجموعه تکراری دیگر باشد. از طرفی تلویزیون هیچ گاه در برابر آنچه به عنوان ممیزی و حذفیات مطرح میشود شفاف سازی نکرده است تا مشخص شود چه کسی مسئول حذفیات فلهای از سریالهاست. آن هم سریالهایی که ابتدا فیلمنامه شان تصویب میشود و سپس یک نفر از طرف تلویزیون به عنوان ناظر پخش انتخاب میشود و قاعدتاً اگر هم اصلاحیهای وجود داشته باشد متر و معیار و حد و حدود آن نباید این میزان باشد.
نکته هفته؛ تحولستیزان در برابر جبلی؟
شروع کار پیمان جبلی در کانون مهمترین رسانه جمهوری اسلامی همراه با تغییراتی کلیدی بود او هم چند انتصاب داشت و هم چند اتفاق مهم را رقم زد که تحسینها و تشویقها را در پی داشت. این تغییرات البته بیحاشیه هم نماند و از چندی پیش شایعات مختلفی هم در فضای رسمی و غیررسمی به راه افتاده است. شایعاتی که باعث شد برخی هم فکر کنند پیمان جبلی فعلاً ترمز تغییرات را کشیده است و احتمالاً موانعی هم در مقابل تحولات مد نظرش در پروسه فشل و فسیلی دارد که سالهاست درگیر اتفاقات بروکراتیک است.
همین فضا بود که احتمالاً باعث شد پیمان جبلی رییس صداوسیما این هفته توئیتی هم منتشر کند که حسین قرایی مدیرکل روابط عمومی صداوسیما هم در پیج خود آن را بازنشر کرد. جبلی در این توئیت نوشته بود: «تحول در صداوسیما یک گزینه نیست، یک ضرورت است. تمرکز اهالی تحول با داستان پردازی و توهمات تحول ستیزان بر هم نمیخورد»
مسلماً شروع هر تغییری نقطه آغاز بسیاری از ممانعتها و سنگ اندازی ها برای کسانی است که تاب بر هم خوردن ثبات وضعیت موجود را ندارند و جبلی با عنوان «تحول ستیز» هم از آنها یاد میکند.
رئیس جدید صداوسیما که این روزها مسیر تحولی تازهای را برای این سازمان پیش گرفته است مسیر سخت و پرپیچ و خمی در پیش رو دارد و باید در وهله اول با مشورت از حرفهای ها و انتخاب مهرههای درست در پستهای کلیدی با چنین فضای مسمومی مقابله کند.
پیشنهاد هفته؛ تهمتن
از فردا شب جمعه ۲۸ آبان برنامه «تهمتن» روی آنتن میرود که نام آن هم یادآور رستم و قویترین مردان ایران است.
با این حال این مسابقه قرار نیست شباهتی به مسابقه قویترین مردان ایران داشته باشد و البته در تیزرهایی هم که پیش از این در شبکه نسیم پخش شده است فضای متفاوتی از آیتمهای قدرتی را در برنامه میبینیم و حتی گاهی شرکت کنندههایی با جثههای غیرسنگین وزن که قرار است سرعتی و یا در حوزههای دیگری خود را بسنجند نیز دیده شد.
رضا نصیری که پیش از این تولید «کودک شو» را در کارنامه خود دارد تهیه کننده این مسابقه است و دو ورزشکار هم اجرای برنامه را بر عهده دارند. آیدین ختایی ورزشکار که پیش از این کارنامهای در برخی فیلم و سریالها دارد و همچنین بهداد سلیمی قهرمان جهان که به دلیل تخصصی بودن این مسابقه، میزبانی آن را به عهده گرفتهاند.
تهمتن در ۱۰۰ قسمت پخش میشود و جمعه تا یکشنبه ساعت ۲۳ در همان بازه پخش «خندوانه» روی آنتن میرود.