نماینده مردم تهران در مجلس گفت: مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نباید فراتر از پادمان مطالبه‌ای از ما داشته باشد و همچنین ما نباید از صدور قطعنامه‌های جدید واهمه داشته باشیم.

حجت‌الاسلام سید محمود نبویان در گفتگوی مشروح با خبرنگار مهر با اشاره به سفر گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران، اظهار داشت: در وهله اول گروسی فقط باید با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران ملاقات کند و نیازی نیست که با مقاماتی چون رئیس‌جمهور دیدار کند و ما نباید این مجال را به وی دهیم تا با مقامات عالی‌رتبه کشورمان دیدار داشته باشد.

وی متذکر شد: متأسفانه در دولت سابق این‌گونه نبود و شخص روحانی و برخی دیگر از دولتمردان ظرفیت بالایی را برای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پدید آوردند تا آژانس بیشتر از ماهیتش جلوه کند. ما نباید دیگر چنین امتیاز ویژه‌ای را برای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قائل شویم.

گروسی حرفی فراتر از اختیاراتش نزند

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از سوی دیگر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طبق قانون فقط حق دارد در چارچوب توافق پادمان با مسئولان ما مذاکره کند. مذاکره‌کنندگان و دیگر مسئولانی که قرار است با گروسی گفتگو کنند، باید به این مسئله توجه کنند که وی بیشتر از محدوده اختیارش نمی‌تواند صحبت کند و اگر فراتر از محدوده وظایف و اختیاراتش صحبت کند، باید پاسخ قاطعانه‌ای به وی داده شود.

نبویان ادامه داد: ما به واسطه برجام در چاله بسیار بزرگی افتادیم و برجام ملت ما را گرفتار کرد. در واقع مطابق با NPT، هر کشور هسته‌ای با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی توافق می‌کند که پادمان را رعایت کند و ما هم این توافق را منعقد کردیم و بر این اساس، نظارت‌های آژانس باید در حد پادمان باشد.

وی افزود: متأسفانه برجام باعث شد که ما پروتکل الحاقی را هم بپذیریم که مطابق با آن نظارت‌ها باید در هر مکان و هر زمانی انجام شود و حتی مناطق نظامی و دانشگاهی ما هم باید تحت نظارت قرار گیرد. البته این مسئله قبل از تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران بود و ما در این قانون تأکید کردیم که دیگر نباید نظارت‌های فراپادمانی آژانس را بپذیریم. الان گروسی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمی‌توانند فراتر از پادمان مطالبه‌ای از ما داشته باشد و در مذاکره با گروسی حتماً باید این مسئله به وی گوشزد شود.

نباید نظارت‌های فراپادمانی را بپذیریم

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: توافق جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فقط در محدوده پادمان است اما پروتکل الحاقی و نظارت‌های برجامی ناشی از توافقی است که بین ایران و گروه ۱+۵ منعقد شد. از آنجایی که کشورهای غربی به تعهدات خود عمل نکردند، ما هم نباید نظارت‌های فراپادمانی را بپذیریم.

نبویان ادامه داد: ایران محدودیت‌های برجامی و اجرای پروتکل الحاقی را در توافق با کشورهای ۱+۵ پذیرفت و در مقابل آنان باید تحریم‌ها را لغو می‌کردند که این کار را نکردند. در حال حاضر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به جای آنکه در قالب پادمان بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران نظارت داشته باشد، به دنبال آن است که ببیند آیا ایران به توافق خود با کشورهای غربی پایبند است یا خیر. بنده به یاد دارم که حتی آمانو، رئیس سابق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به کشورهای ۱+۵ نامه زد که باید برای این مسئله بودجه مضاعفی برای آژانس در نظر گرفته شود.

اجرای تعهدات برجامی ارتباطی به آژانس ندارد

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بر این اساس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدام در حال نظارت بر توافق بین ایران و گروه ۱+۵ است، اما از آنجایی که غربی‌ها به تعهدات برجامی خود پایبند نبودند، این توافق از بین رفته و آژانس به لحاظ حقوقی حق ندارد که از ایران مطالبه کند که نظارت‌های برجامی را انجام دهد و پروتکل الحاقی را عملیاتی کند. این مسائل هیچ ارتباطی به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ندارد.

نبویان ادامه داد: کشورهای عضو برجام کدام یک از تحریم‌ها را برداشتند که توقع دارند ایران به تعهدات خود به طور کامل عمل کند؟ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فقط موظف است در حد پادمان بر عملکرد هسته‌ای ما نظارت داشته باشد، ما فراتر از این را نمی‌پذیریم و آنان حق مداخله و نظارت‌های فراپادمانی را ندارند.

وی اظهار داشت: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همواره به دنبال اعمال فشار بر ایران جهت اجرای تعهدات برجامی است اما از غربی‌ها نمی‌خواهد که تعهدات خود را عملیاتی کنند. از سوی دیگر ایران را تهدید می‌کنند که اگر فلان کار را انجام ندهید، پرونده ایران را به شورای امنیت می‌فرستند.

نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران از برجام خارج نشده است، بلکه صرفاً برخی از تعهدات خود را کاهش داده است. کسانی که ایران را تهدید به صدور قطعنامه و اعمال تحریم می‌کنند، باید به این سوال پاسخ دهند که مگر قطعنامه و تحریم دیگری باقی مانده است که بخواهند علیه ایران اعمال کنند؟

بعد از برجام تحریم‌های ایران تشدید شد

وی افزود: زمانی گفته می‌شد که برجام باعث شد دیگر علیه ایران قطعنامه صادر نشود. اگر واقعاً این اتفاق افتاده است، پس چرا تحریم‌های ایران پابرجاست؟ بی‌سابقه‌ترین تحریم‌ها دقیقاً پس از برجام علیه کشورمان اعمال شد. مسئولان کشور ما نباید از این تهدیدات واهمه داشته باشند و باید به این مسئله واقف باشند که الان کشور در بدترین شرایط از لحاظ تحریمی قرار دارد و حتی آنان تحریم دارویی را هم علیه کشورمان اعمال کردند.

نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: مذاکره‌کنندگان جمهوری اسلامی ایران نباید واهمه‌ای داشته باشند که نکند پرونده ایران به شورای امنیت برود و قطعنامه‌های تحریمی بازگردد. الان همه تحریم‌ها پابرجاست و فشارهای حداکثری کشورهای غربی علیه ایران ادامه دارد و آنان دیگر بیشتر از این نمی‌توانند کاری انجام دهند.

ما نباید از صدور قطعنامه جدید واهمه داشته باشیم

نبویان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در صورتی که شورای حکام قطعنامه‌ای را علیه ایران صادر کند، ما باید چه موضعی در مذاکرات آینده داشته باشیم؟ گفت: تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی ایران باید قاطعانه بایستند و نباید هیچ‌گونه توجهی به چنین قطعنامه‌هایی که قبلاً هم علیه کشورمان صادر شده است، داشته باشند.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: سیاست و ابزار استکباری آمریکا و کشورهای همسویش این است که هر از چندگاهی از اعمال تحریم‌های جدید صحبت می‌کنند و ما در مذاکرات نباید به این حرف‌ها توجه کنیم و باید فقط پیگیر حقوق ملت ایران باشیم. همچنین ما باید به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کنیم که اگر آنان قرار است مسیر سیاسی را طی کنند و برخلاف قوانین رفتار کنند، ایران باید یکسری گام‌های هسته‌ای را به صورت جدی‌تر بردارد.