به گزارش خبرگزاری مهر، به مناسبت بیست و نهمین دوره هفته کتاب و هم زمان با روز «کتاب؛ مادران شهدا و زنان در دفاع مقدس»؛ تخصصی و گفتگو پیرامون کتاب «تنها گریه کن» روایت زندگی اشرف سادات منتظری، مادر شهید محمد معماریان با حضور اکرم اسلامی، نویسنده کتاب؛ اشرف سادات منتظری، راوی کتاب و مادر شهید محمد معماریان، حاج حسین کاجی؛ راوی و ناشر اثر وجمعی از مدیران و فعالان فرهنگی کشور عصر روز یک شنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۰ در سالن جلسات کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.
در این نشست معصومه آباد، وجیهه سامانی، گلستان جعفریان و محمد قاسمی پور از نویسندگان مطرح معاصر حضور داشته و پیرامون کتاب به گفتگو پرداختند.
«اکرم اسلامی» نویسنده کتاب «تنها گریه کن» با بیان اینکه درابتدا برای نگارش این کتاب تردیدهایی داشتم که نکند کار به خوبی انجام نشود و من شرمنده شهید و مادر شهید بشوم گفت: اما هنگامی که خدمت خانم اشرف سادات منتظری مادرشهید محمد معماریان رسیدم در اولین جلسه قانع شدم و کار را باجدیت شروع کردم. البته من راهنمای خوبی داشتم و حضور ایشان بسیار کمک کننده بود وحتی درمقدمه کتاب هم به آن اشاره کردم و من در دیدارهایی که با خانم منتظری داشتم علاوه بر فراگیری فن و حرفه نویسندگی؛ از اخلاق ایشان نیز بسیار آموختم.
وی افزود: البته لحن این کتاب با لحن نوشتاری من متفاوت است و شاید نکته مهم این کتاب همین باشد. این درحالی است که من تلاش کردم این کتاب از زبان من نباشد بلکه از زبان زنی در آستانه ۷۰ سالگی باشد و خدا را شکر خروجی این کتاب خوب بوده است.
تفریظ مقام معظم رهبری برای این کتاب افتخاری بزرگی برای من است
اکرم اسلامی تصریح کرد: هنگام نگارش این کتاب حتی یک لحظه هم تصور نمیکردم این کتاب به دست مقام معظم رهبری برسد و برای من افتخار بزرگی است که حضرت آقا این کتاب را تفریظ فرمودند. ولی زمانی که این کتاب را مینوشتم خیلی دوست داشتم که رهبری از وجود چنین زنی آگاه بشوند.
وی گفت: خانم اشرف سادات منتظری زنی معمولی نبود او همیشه از روحیه بالایی برخوردار بود و کارهای بزرگی در زندگی انجام داده بود و همین ویژگیهای او، انرژی من را برای نوشتن زندگی او مضاعف کرده بود.
در ادامه «اشرف سادات منتظری» راوی کتاب و مادرشهید محمد معماریان ضمن تشکر از همه دست اندرکاران تهیه این کتاب اظهار داشت: اگر چه من مادر شهید هستم اما هنوز خیلی به این مردم مدیونم. ضمن اینکه از مقام معظم رهبری تشکر میکنم که این کتاب را با دقت مطالعه کردند و خودشان نیز مطالبی را به این کتاب اضافه کردند.
وی ادامه داد: محمد پسرم همیشه گوش به فرمان رهبری بود و ما هم امروز مطیع امر رهبریم و هر چه ایشان بگویند اطاعت میکنیم.
منزل ما پایگاهی برای جبهه و جنگ بود
راوی کتاب «تنها گریه کن» افزود: محمد کوچک بود که من بسیجی بودم و هنوز هم هستم و چون منزل ما بزرگ بود آن را تبدیل به پایگاه حضرت زهرا (س) کردیم و برای جبهه و جنگ فعالیت میکردیم و هر چه در توان داشتیم برای جبهه دریغ نمیکردیم.
اشرف سادات منتظری اضافه کرد: من ۳۶ ساله بودم که مادر شهید شدم و الان ۳۵ سال است که محمد شهید شده است اما به لطف خدا هنوز عقب نشینی نکردم و هر کاری از دستم بربیاید برای رهبری، انقلاب و مردم انجام خواهم داد؛ هر چند که می دانم توانم مثل قبل نیست.
«حاج حسین کاجی»، راوی و ناشر اثر هم در این نشست با بیان اینکه من چون خودم در جنگ بودم صحنههای زیادی از شهادت دوستانم را به چشم دیدم گفت: شبی که محمد معماریان شهید شد من جانشین گردان تخریب بودم که در آن شب ۷۰ نفر از بچههای ما مجروع و ۱۷ نفر هم شهید شدند. معتقدم که کار برای شهدا کم انجام شده و ما باید برای شهدا کارهای بیشتری انجام بدهیم.
وی خاطرنشان کرد: ۱۸ سال قبل من در کنگره شهید زین الدین از خانم اشرف سادات منتظری به عنوان یک شیرزن دفاع مقدس و مادر شهید یاد کردم این درحالی است که ما در کشور هنوز زنانی داریم که ایثارگری و بزرگی آنان بیان نشده است. روزی به خانم اسلامی گفتم میخواهم شیرزنی هم طراز با انقلاب اسلامی را برای ثبت خاطراتش معرفی کنم که الحمدالله ایشان هم پذیرفتند و کار انجام شد.
لازم است خاطرات مادران وهمسران شهید نوشته شود
این ناشرکشورمان خطاب به نویسندگان حاضر در جلسه گفت: شما کمک کنید تا ما بتوانیم مادرانی که هر کدام میتوانند برای ما الگو و اسوه باشند، خاطراتشان ثبت شود.
در ادامه «محمد قاسمی پور» یکی از نویسندگان ادبیات پایداری اظهار داشت: اگر چه من توفیق آشنایی با راوی کتاب را نداشتم اما از توانایی قلم خانم اسلامی در حوزه شهدا و مادران شهدا اطلاع داشتم و ایشان با نگارش این کتاب ثابت کردند که همچنان در قلم زدن در این حوزه استاد هستند و خوشبختانه خروجی این کتاب، خروجی قابل قبولی است.
وی ادامه داد: مطمئن هستم کتابهایی که مورد توجه مقام معظم رهبری و مردم قرار میگیرند حتماً نویسندگان و راویان آنان سعادت نزدیکی به عرصه شهدا را داشتند و از صداقت و سلامت قلم برخوردار بودند چرا که نوشتن در مورد شهدا نیازمند مقدماتی است و حتماً خانم اسلامی از این مقدمات برخوردار بودند. از سوی دیگر معتقدم، نگاه نویسنده این کتاب فراتر از سوژه بوده است.
این نویسنده تصریح کرد: موضوع کتابهایی که در راستای ادبیات پایداری نوشته میشود حتماً با سوژههای ادبی دیگر متفاوت خواهد بود و از دوستان موسسه حماسه یاران که فرصت انتشار این کتاب را فراهم کردند تشکر میکنم هر چند که همه ما می دانیم حرکت در این مسیر، حرکت سختی است و نیازمند همت، تحمل و صبوری است.
وی با اشاره به فضای نقد ادبی به خصوص در بخش ادبیات پایداری در کشور؛ این وضعیت را نامساعد عنوان کرد و یادآور شد: باید فضای نقد ادبی در کشور «اصالت و سلامت» خود را باز یابد و از حاشیهها بپرهیزد. این درحالی است که نقد باید دقیق و همه جانبه باشد. ضمن اینکه منتقدین ادبی ما باید حتماً قبل از نقد، کتاب مورد نظر را با دقت مطالعه کرده و پس از کشف همه زوایای کتاب؛ اقدام به نقد نویسی کنند.
نگارش کتاب در حوزه ادبیات پایداری عظمت زنان قهرمان هشت سال دفاع مقدس را به تصویر می کشد
قاسمی پور گفت: محتوای مبارک تفریظ رهبری بر این کتاب میتواند الگو و راهنمای خوبی برای نقد نویسی ادبی ما باشد و منتقدین کشور باید در عرصه نقد ادبیات پایداری به این نگاه رهبری توجه داشته باشند. حیف است که در نقد ادبیات پایداری، شاهد تهمت و هتاکی باشیم. در حالی که باید این ادبیات مورد نقد علمی قرار بگیرند و از هرگونه حب وبغض بدور باشند.
وی در پایان خواست که منتقدین برای رشد و تعالی ادبیات پایداری، با جدیت این گونه ادبی را همراهی کنند.
«معصومه آباد» دیگر نویسنده عرصه ادبیات پایداری در این نشست ضمن تشکر از نویسنده و راوی کتاب «تنها گریه کن» گفت: ما با نگارش هر کتابی در حوزه ادبیات پایداری؛ شاهد رد پای شکوه و عظمت زنان قهرمان هشت سال دفاع مقدس هستیم که ما را به سمت و سوی عطر خود میکشانند. خوشبختانه این کتاب آنقدر دلنشین است که مورد تفریظ رهبری قرار گرفتند و این نشان میدهد که رهبرحکیم ما به جد کتابخوان هستند و بسیاری از نویسندگان جهان را میشناسند و رمانهای مهم دنیا را مطالعه کردهاند.
وی افزود: از ناشر محترم که خودش خاطرات ارزشمندی از مادران شهید در سینه دارند هم تشکر میکنم و امیدوارم شاهد نگارش و انتشار خاطرات دیگر مادران شهید توسط این انتشارات باشیم.
این کتاب از نظر محتوا نمره ۲۰ خود را از رهبری دریافت کرده است
در ادامه نیز «گلستان جعفریان» دیگر نویسنده عرصه دفاع مقدس اظهار داشت: بی شک خانم اشرف سادات منتظری یک اسطوره است که اسماعیل خود را به قتلگاه فرستاد. این کتاب از نظر محتوا نمره ۲۰ خود را از رهبری دریافت کرده است. ما در این کتاب با یک راوی معمولی روبرو نیستیم چرا که شاهد رفتار متفاوت او در مواجهه با زمان خود هستیم.
وی با اشاره به شیوه خاطره نگاری که این کتاب از آن بهره برده است گفت: خاطره ویژگیهایی دارد که این کتاب کمتر از آن برخوردار است ضمن اینکه در بیشتر جاهای این کتاب ما شاهد خاطراتی که همدیگر را هم پوشانی بکنند نیستیم ؛ازسوی دیگر، در بعضی از صفحات کتاب، شاهد شیوه نگارشی متفاوت با صفحات قبل هستیم.
این نویسنده عرصه ادبیات پایداری تصریح کرد: با وجود نقصهای بسیار اندک کتاب؛ اما من کتاب را دوست داشتم و با فروتنی دست نویسنده و راوی اثر را میبوسم و از اینکه خانم اسلامی این روایت پیچیده و چند بُعدی را برای مخاطبین خواندنی کردند تشکر میکنم.
«وجیهه سامانی» یکی دیگر از نویسندگان کشورمان در این نشست گفت: معتقدم که برای روایت کردن جنگ و انقلاب، پُرکاربردترین گونه ادبیات، خاطره نگاری است چون از دید اول شخص، روایت میشود و چون روایت از سوی اول شخص دارای بار عاطفی است لذا همذات پنداری بالایی با مخاطب خواهد داشت. ضمن اینکه در خاطره نگاری، اصل بر واقع گرایی است و مردم روزگار ما بشدت تشنه حقیقت هستند و بی جهت نیست که در سالهای اخیر ما شاهد استقبال از کتابهایی هستیم که خاطرات نگاری جنگ را سرلوحه کارهای خود قرار دادند که میتوان به کتاب دختر شینا اشاره کرد و من مطمئن هستم که این کتاب نیز جزو کتابهای پرفروش خواهد بود.
فرحروز فاتحی، مدیرعامل بنیاد آیه های ایثار و تلاش و دبیر کنگره بین المللی بانوان عاشورایی از علاقه مندان به حوزه ادبیات پایداری و فعال حوزه زنان نیز گفت: خوشبختانه رشدی که زنان ما در ادبیات پایداری داشتند رشد قابل قبولی بوده است. شک نکنید هنگامی که زنان وارد عرصههای علمی و ادبی میشوند حتماً خانوادههای خوبی را هم تربیت خواهند کرد.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی، برکات خوبی را در حوزه زنان و خانواده به همراه داشته است اظهار داشت: زنانی که در عرصه دفاع مقدس قلم میزنند ثابت کردند که شناخت خوبی از دفاع مقدس دارند.
فاتحی تصریح کرد: هنوز بعد از گذشت سالها از جنگ تحمیلی، بسیاری از مادران شهید دیده نشدند و ما نباید به قول مقام معظم رهبری «ازاین گنجینههای دفاع مقدس» غفلت کنیم.باید «نهضت نوشتن و ثبت خاطرات شهدا» عملیاتی شود.
در پایان این نشست تعدادای از دبیران محافل ادبی کتابخانه های عمومی استان تهران و شاعران در وصف مادران شهید به شعر خوانی پرداختند.