خبرگزاری مهر - گروه استانها: جمعیت احرار یکی از همین گروههای مردمی است در کمتراز چهار ماه فعالیت در حدود ۸۰ محله در سطح استان فارس به موفقیتهای قابل توجهی در حوزه مقابله مردمی با اعتیاد دست یافته است. جشن پاکی ۳۳ نفر از اهالی یکی از روستاهای فارس تازهترین دستاورد تلاشهای بی دریغ این جمعیت است.
معاون اجتماعی سپاه فجر فارس در گفتگو با خبرنگار مهر درخصوص هدف از تشکیل این جمعیت گفت: باتوجه به راهبرد اصلی معاونت اجتماعی که مردمی سازی مقابله با آسیبهای اجتماعی است جمعیت احرار با هدف تشکیل هستههای مردمی مقابله با اعتیاد در سراسر استان، تشکیل شده است.
محمد جعفر دوستدار تصریح کرد: ما در حوزه Hسیب های اجتماعی بصورت مکرر شاهد حرفها و جلسات خوب و صحبت از پولهای کلان برای کاهش آسیبهای اجتماعی هستیم اما مشکل اینجاست که با وجود تعدد متولیان و جلسات و حرفهای بسیار، کارها منجر به حل مسئله نمیشود. حتی رئیس جمهور محترم هم اخیراً اذعان داشتند که به رغم اینکه شاخصهای آماری نشان میدهد فعالیتهای خوبی انجام میشود اما کف میدان چیز دیگری میبینیم و مردم در رنج و عذاب هستند. به همین خاطر در معاونت اجتماعی سپاه فجر استان فارس با طراحی اتاق فکر و اندیشه ورزی تلاش کردیم که علت این اتفاق را دریابیم. یکی از محصولات این تلاشها شکل گیری جمعیت احرار بود.
باید میدان را برای نقش آفرینی مردم فراهم کنیم
وی با تاکید براینکه باید میدان را برای نقش آفرینی مردم فراهم کنیم، ابراز داشت: یکی از دلایل ثمرندادن تلاشها این است که ما به معنای واقعی مردم را از دایره کارها حذف کردیم. البته ممکن است شعارهایی هم داده شود اما در واقع برای مردم نقشی متصور نیستیم. با توجه به تأثیرات مشهود این مسئله، مأموریت و تلاش ما در معاونت اجتماعی این شد که مقابله با آسیبهای اجتماعی را مردمی کنیم همانطور که در گذشته در برخی عرصهها بستر حضور مردم فراهم شد و خوب جواب گرفتیم.
وی با اشاره به فراگیری آسیبهای اجتماعی در محلات مختلف تصریح کرد: متأسفانه در خیلی از محلات میبینیم که خانه به خانه درگیر آسیبهای اجتماعی شدند اما اقدامات ما برای مقابله با این آسیبها فراگیر نیست و نقطهای کار میکنیم. همچنین نمیتوان انتظار داشت که بتوان با کارهای مقطعی با آسیبی که تدریجاً و در بستر زمان به وجود آمده مقابله کرد اما کارهای ما عموماً مقطعی است به همین خاطر پاسخگوی وضعیت موجود نخواهد بود.
دوستدار افزود: متأسفانه همان کارهای غیر فراگیر وغیر مستمری که در حوزه مقابله با آسیبهای اجتماعی شاهد هستیم، عالمانه هم نیستند و همین ضعفها اثربخشی آنها را کاهش میدهد. بنابراین تلاش ما بر طراحی فعالیتهای فراگیر، مستمر و عالمانه در حوزه مقابله با آسیبهای اجتماعی قرار گرفت. برای ضمانت فراگیری و استمرار و عالمانه بودن فعالیتها به این نتیجه رسیدیم که باید هستههای مردمی، تخصصی، مساله محور و محله محور طراحی کنیم.
وی تاکید داشت: وقتی کاری محله محور شد، فراگیر بودنش تضمین میشود و وقتی کار مساله محور و تخصصی شد عالمانه بودنش تضمین میشود. همچنین مردمی بودن کار، استمرار آن را تضمین میکند و با جابجایی مسئولیتها و سلایق مختلف متوقف نمیشود اگر ما بتوانیم مردم را توانمند کنیم که مسلط به موضوع شوند خودشان میدان دار مقابله با آسیبهای اجتماعی میشوند. به همین منظور برای خلاصی افرادی که در بند اعتیاد هستند، جمعیت احرارشکل گرفت.
این مقام مسئول در خصوص روند فعالیت این جمعیت توضیح داد: برای تشکیل این جمعیت در گام اول گروههای مردمی علاقمند و دلسوز مردم در محلات شناسایی شده و خدمات آموزشی لازم را در چند حوزه پیشگیری، درمان و صیانت، مطالبه گری، مقابله و اقدام دریافت میکنند و توانمند میشوند. پس از آن وارد فعالیت میشوند و ما هم از فعالیتهای آنها پشتیبانی میکنیم.
دوستدار ادامه داد: در حال حاضر چراغهای مقابله با اعتیاد محله به محله در حال روشن شدن است. هرجا مردم محلی همت کردند جواب خوبی گرفتیم. در این چهارماهی که از شکل گیری اولین هستههای مردمی جمعیت احرار میگذرد، یک خانم دغدغه مند در روستای گچی مشغول به فعالیت شده که به جرأت میتوان گفت به اندازه همه متولیان حوزه مقابله با اعتیاد در این روستا خدمات ارائه میدهد. کار مردمی چنین برکتی دارد. یا در همین روستای خسویه زرین دشت به تازگی جشن تولد و پاکی دوباره ۳۳ نفر از مبتلایان به بلای خانمان سوز اعتیاد را داشتیم که نتیجه شیرینی در این مدت کوتاه فعالیت بود و البته این نتایج نشان از استقبال مردم از اینگونه اقدامات دارد.
فعالیت احرار در ۸۰ محله فارس
وی بااشاره به فعالیت هستههای مردمی جمعیت احرار در ۸۰ محله در سراسر استان فارس خاطرنشان کرد: ارتباط ما با فعالین محلی به روشهای مختلف برقرار میشود. گاهی خانوادهها خودشان در پی مشکلاتی که دارند مراجعه میکنند و با جمعیت اشنا میشوند. گاهی ما رصد میکنیم و با فعالین محلی که دغدغه کاهش آسیب اجتماعی دارند آشنا میشویم و هستهها شکل میگیرد.
دوستدار خبر داد: دور دوم آموزش و توانمند سازی جمعیت احرار در دهه اول آذر ماه برگزار خواهد شد و در پایان این دورهها صد هسته در سراسر استان به هستههای موجود اضافه خواهد شد.
وی با اشاره به واکنشهای مردمی در استقبال از این حرکت گفت: در یکی از روستاها یکی از خیرین هرینه های ترک اعتیاد ۱۵۰ نفر را تقبل کرده است. وقتی این خبر را شنیدیم هم خوشحال شدیم که مردم تا این حد با فعالیتهای جمعیت همراه شدند و هم این تعداد برای یک روستاعمق فراگیری اعتیاد را نشان میداد که متأسفانه تا این حد مبتلا زیاد است که در هرمرحله یک روستای کوچک تا ۱۵۰ نفرر ا میتوان هدف قرار داد و برای بازگشت شأن به زندگی سالم تلاش کرد. ما میدانیم که راه پرفراز و نشیبی در پیش داریم اما حرکت مردمی جدیدی در مقابله با اعتیاد شروع شده و مثل زمان جنگ روایتهای جالبی شاهد هستیم که جا دارد ثبت و ضبط شود.
به گزارش مهر جمعیت احرار از چهار ماه پیش شروع به فعالیت کرده و پس از دورههای آموزشی اولیه درحوزه های مختلف با گردهمایی گروههای فعال و تبادل تجربیات در خصوص مقابله مردمی بااعتیاد این هستههای مردمی را از لحاظ علمی و آموزشی پشتیبانی میکند تا بتوانند مبتلایان بیشتری را به چرخه زندگی بازگردانند.