به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از نیواطلس، تست روی موشها نشان داد نه تنها این دارو به سرعت سطح انسولین را تنظیم میکند بلکه قابلیتهای متابولیک بدن را احیا میکند و به این ترتیب مسیر برای جلوگیری از بیماری را فراهم میکند.
دیابت نوع یک زمانی به وجود می آید که سیستم ایمنی بدن فرد به سلولهای بتا در پانکراس حمله و آنها را ویران میکند. این سلولهای حیاتی مسئول تولید انسولین هستند. انسولین نیز هورمونی است که گلوکز را به انرژی تبدیل میکند. بیماران مبتلا به این وضعیت باید طی روز چند بار انسولین تزریق کنند.
هرچند خوردن یک قرص بسیار سادهتر است، اما انسولین در معده و قبل از آنکه وارد جریان خون شود، از بین میرود.
در این پژوهش محققان دانشگاه ییل یک حامل برای حمل دارو از نانوذرات ابداع کردند که نه تنها انسولین را به پانکراس میرساند، بلکه مزایای درمانی نیز دارد و از اسیداورسودوکسی کولیک ساخته شده است. این ماده در حقیقت اسید صفراوی است که به طور طبیعی در بدن تولید میشود و محققان آن را پلیمریزه کردند.
با کمک این ماده پیوند با گیرندههای پانکراس بهتر انجام میشود، عملکردهای متابولیک بهبود مییابند و مهمتر از همه، سلولهای ایمنی سرکشی را کاهش میدهد که در وهله اول سلولهای بتا را تخریب میکنند.
طارق فهمی یکی از مؤلفان این پژوهش میگوید: نکته جالب آن است که این روش متابولیسم نرمال را تسهیل و در بلند مدت عیب سیستم ایمنی را اصلاح میکند. بنابراین همزمان با حفظ سطح انسولین در بدن انسان میتوان بیماری را درمان کرد.
محققان این نانوذرات را در موشهای مبتلا به دیابت نوع ۱ آزمایش کردند و متوجه شدند آنها سطح انسولین را ارتقا میدهند.
هرچند این نتایج نویدبخش است اما باید تحقیقات بیشتری برای استفاده آن در انسان انجام داد. به گفته محققان میتوان از نانوذرات برای انتقال مولکولهای دیگر کمک کرد. به عبارت دیگر این ماده به درمان بیماریهای دیگر نیز کمک میکند.
این تحقیق در نشریه «نیچر بیومدیکال انجینرینگ» منتشر شده است.