البرز - مدیر تحقیقات و توسعه موسسه رازی گفت: برای دوز یادآور از واکسن‌های غیرفعال ویروسی یا وکتور بیس نباید استفاده کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، سید رضا بنی‌هاشمی بعد از ظهر شنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه همیشه در طول تاریخ جنگ مابین سیستم ایمنی و ویروس‌ها اتفاق افتاده که این مهم در راستای تکامل هر دو بوده است، اظهار کرد: نعمت داشتن این سیستم تکامل یافته ایمنی و سایر تکامل‌ها در سیستم‌های دیگر مدیون همین کارزارها بوده است.

وی با اشاره به وقوع پاندمی کرونا در دو سال اخیر به مواردی درباره تغییر وضعیت سیستم ایمنی بدن در مقابل این ویروس و واریانت جدید کووید - ۱۹ (اومیکرون) اشاره کرد و گفت: سیستم ایمنی اکنون شما، همان سیستم ایمنی دو سال پیش از شیوع کووید - ١٩ نیست و همچنان که می‌دانید با آموزش‌هایی که در اثر بیماری طبیعی آموخته و اطلاعاتی که از طریق واکسن توسط واکسیناسیون به سیستم ایمنی فرد انتقال داده شده این سیستم هوشیارتر، قوی‌تر و مجهز تر شده است و مانند اوایل شیوع بیماری دست بسته و ضعیف نخواهد بود.

مدیر تحقیقات و توسعه مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی افزود: موتاسیون‌های صورت گرفته در واریانت امیکرون در جایگاه‌های RBD و NTD و همچنین NSP 6 و N و S1/S2 furine cleavage site همه در راستای افزایش سرایت و بیماری‌زایی ویروس است، چراکه ویروس برای فرار از سیستم ایمنی و تغییر الگوی پاسخ‌های ایمنی میزبان که هم اکنون با ورژن بالاتر و هدف مند تری ظاهر شده است، چاره‌ای نداشته است.

وی ادامه داد: این تغییر تاکتیک از طرف ویروس که در مواقعی به ضرر خود ویروس خواهد بود، برای اتصال بیشتر به رسپتور ACE2 بوده و قسمت حساس ویروس RBD را بیشتر برای سیستم ایمنی نمایان کرده و قدرت و شدت اتصال را بالا برده است.

بنی‌هاشمی با بیان اینکه افزایش بیان RBD شاید به علت تغییرات گلیکوزیاسیون سطح ویروس بعد از این جهش باشد، یادآور شد: پیش‌تر، گلیکوزیزاسیون قسمت RBD را استتار کرده بود و این اتفاق مانع مهار کامل ویروس می‌شد.

وی تصریح کرد: در نظر داشته باشید برای شیوع و غالب شدن این ویروس به عنوان واریانت غالب، امیکرون به غیر از سیستم ایمنی میزبان باید با رقیب خود یعنی واریانت‌های دلتا و دلتا پلاس بجنگد و این به سادگی رقابت واریانت دلتا با واریانت آلفا و بتا نخواهد بود و بعید به نظر می‌رسد به راحتی بر روی واریانت دلتا سوار شده و واریانت غالب شود.

مدیر تحقیقات و توسعه مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی موتاسیون‌های زیاد ویروس را عاملی در تحت تأثیر قرار دادن واکسن‌ها از دیدگاه ایمنی همورال و همچنین آنتی‌بادی‌های مونوکلنال (جهت درمان) دانست و اضافه کرد: لذا واکسن‌هایی که هر دو ایمنی همورال و سلولار را فعال می‌کنند در این خصوص موفق تر عمل خواهند کرد.

بنی‌هاشمی تصریح کرد: واقعیت این است اگر این ویروس به جای ویروس اولیه ووهان بود با سیستم ایمنی دو سال پیش هم اکنون میزان مرگ و میر ١٠ برابر امروز بود.

وی افزود: امروز این نگرانی جایگاهی ندارد و خدا را شکر با واکسیناسیون و ایمنی طبیعی این مشکل حل شده است.

مدیر تحقیقات و توسعه مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی به ذکر نکاتی مهم در خصوص واکسن و واکسیناسیون اشاره کرد و با تاکید بر تکمیل واکسیناسیون عموم افراد واجد شرایط هر چه سریع‌تر، گفت: لازم است از واکسن‌های مؤثرتر برای این مهم استفاده شود. به علت موتاسیون در قسمت خود RBD واکسن‌هایی که فقط بر پایه RBD ساخته شده‌اند یا واکسن‌هایی که با غیر فعال کردن ویروس ساختار RBD و پروتئین سطحی به هم می‌خورد در این کارزار ضعیف عمل خواهند کرد.

وی تزریق دوز یادآور را بسیار مهم خواند و تاکید کرد: افرادی که واکسن‌هایی در پلتفرم سینوفارم دریافت کرده‌اند، دوز یاآور را پس از سه تا چهار ماه از دریافت دوز دوم حتماً دریافت کنند.

بنی‌هاشمی با اشاره به اینکه شاید این آخرین واریانت نبوده و سال‌های آتی به دوزهای یادآور جدید نیاز باشد، همچنین با توجه به اینکه سیستم ایمنی نباید با پروتئین‌های غیرمهم به غیر از پروتئین‌های ایمونودومیننت آن هم در صورت لزوم درگیر شود، تصریح کرد: بر این اساس برای دوز یادآور از واکسن‌های غیرفعال ویروسی یا وکتور بیس نباید استفاده کرد.

وی کنترل و قرنطینه مرزهای ورودی کشور بدون هیچ استثنایی را ضروری دانست و تاکید کرد: افرادی که از کشورهای مشکوک به واریانت‌های جدید وارد ایران می‌شوند، تا دو هفته در مکان‌های ایزوله نگه داری شوند.

مدیر تحقیقات و توسعه مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی با تاکید بر تشویق مردم به رعایت فاصله اجتماعی، پوشیدن ماسک و اقدام منطقی در مورد واکسیناسیون افراد زیر ١٢ سال، یادآور شد: در صورت رعایت این موارد و پروتکل‌ها مشکلی نخواهیم داشت.