خبرگزاری مهر، گروه استانها: بعد از حدود دو سال تعطیلی سینماها به دلیل شیوع ویروس کرونا چند هفتهای است که این مراکز فرهنگی و تفریحی با رعایت شیوه نامهها بهداشتی فعالیت خود را دوباره آغاز کردهاند. استان گیلان همیشه در حوزه فرهنگ و هنر به ویژه اجرای برنامه با موضوع سینما سابقه درخشانی دارد حال چه این برنامه برگزاری همزمانی جشنواره فیلم فجر باشد و یا اکران فیلمهای سینمایی.
دلیل این ادعا را شاید بتوان در استقبال خوب گیلانیها از اکران فیلم «قهرمان» بعد از حدود دو سال تعطیلی سینماها عنوان کرد که کار را به پیش بینی سانسها فوق العاده برای اکران این فیلم کشاند. اما در این روزها فیلمی بر پرده سینماهای این استان در حال اکران است که امنیت و توان هوایی امروز را مدیون شخصیت اصلی این فیلم هستیم. فیلم «منصور» درباره تلاشهای شهید ستاری در سالهای جنگ برای مجهز کردن نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است.
با توجه به تعریفهایی که از داستان فیلم و شخصیت اصلی آن شنیده بودم تصمیم گرفتم حالا که این فیلم در حال اکران است به تماشا آن بنشینم. بعد از تهیه بلیت وقتی داخل سالن سینما شدم بیش از همه صندلیهای خالی آن نظرم را جلب کرد. با این تصور که هنوز به آغاز نمایش فیلم زمان باقی است و قطعاً تماشاگران دیگری برای تماشای آن می آیند بر روی صندلی خودم نشستم.
بعد از حدود یک ربع و آمدن چند نفر دیگر، زمان نمایش فیلم فرا رسید و باز هم خالی بودن بیشتر صندلیهای سالن برایم عجیب بود. شاید عدهای کرونا را دلیل این خلوتی بدانند اما همین هفته گذشته بود که برای فیلم «قهرمان» جمعیت زیادی در همین سالن سینما حضور داشتند. فیلم شروع شد و به تیتراژ پایانی رسید از نظر من که نه کارشناس هستم و نه منتقد فیلم شروع و پایان خوبی داشت و دیدن این فیلم مرا با یکی از چهرههای تأثیرگذار کشورم در دوران جنگ و بعد از آن آشنا کرد.
بعد از پایان فیلم بحث و گفتگو در میان همان اندک تماشاگرانی که برای تماشای فیلم آمده بودند داغ بود هر کسی نظر خود را میگفت اما همه موافق این موضوع بودند که فیلم خوب ساخته شده و کارگران در پرداخت شخصیت اصلی فیلم موفق عمل کرده است. به کنارشان رفته و خود را معرفی کردم و خواستم گفتگویی با آنها انجام دهم.
با دیدن «منصور» حس غرور و غیرت کردم
سجاد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه موضوع فیلم «منصور» درباره یکی از چهرههای تأثیرگذار دوران جنگ تحمیلی است، اظهار کرد: این فیلم نمایش میدهد که شهید «منصور ستاری» با وجود همه کارشکنیها با تکیه بر نیروهای بومی و تخصص ایرانی سبب تحول در نیروی هوایی ایران و بحث پروازها میشود.
وی در ادامه با بیان اینکه کارگردان این فیلم در دورهای که چنین فیلمهایی مخاطب خاصی ندارد با شهامت تمام و برای حفظ تاریخ این کشور و آشنایی جوانان ایرانی با قهرمانان واقعی این فیلم را ساخته است، گفت: متأسفانه استقبال خوبی از این فیلم در گیلان نشده و حتی نهادهایی که باید حمایتهای لازم را انجام دهند چنین کاری نکردهاند.
این جوان گیلانی با اشاره به اینکه به عقیده عدهای که خود را کارشناس سینما میدانند این فیلم استانداردهای یک فیلم سینمایی را ندارد، افزود: من معتقدم فیلم «منصور» برخواسته از یک جریان انقلاب بوده و مخاطب را با خود به دوران دفاع مقدس و دهه ۶۰ میبرد.
وی با بیان اینکه «منصور» ذهن تماشاگر را با چند کلید واژه مهم مثل خودکفایی و تولید داخل درگیر میکند «منصور» ذهن تماشاگر را با چند کلید واژه مهم مثل خودکفایی و تولید داخل درگیر میکند، ادامه داد: با دیدن این فیلم میتوانیم به این نتیجه برسیم که هرگاه مردم ایران اراده کردهاند روی پای خود بایستند موفق شدهاند کارهای بزرگی انجام دهند.
سجاد با اشاره به اینکه برای من به عنوان یک جوان ایرانی دیدن این فیلم پیامهای زیادی به همراه داشت، اضافه کرد: دیدن بعضی از صحنههای این فیلم همانند پرواز هواپیما حس غرور و غیرت را در درون هر بینندهای به جوش میآورد. شاید بتواند منصور را سرآغازی برای ساخت سرگذشت سایر چهرهها و قهرمانان ایرانی باشد.
وی با بیان اینکه غرب برای یک موضوع کوچک هزینههای بسیاری کرده و قهرمان سازی میکند، ادامه داد: ما در کشورمان چهرهها و قهرمانان بزرگی داریم اما متأسفانه هنوز یک گام کوچک برای آنها برنداشته ایم.
غفلت از معرفی چهرهها و قهرمانان ملی
معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه هنر به ویژه سینما همیشه از مهمترین ابزارها برای انتقال مفاهیم، ارزشها و باورهای یک ملت بوده است، اظهار کرد: سالها است که درباره سینمای دفاع مقدس صحبت میشود اما تا به امروز در تولید آثار فاخر با موضوع دفاع مقدس موفق عمل نکردهایم.
سید امیر مصباح با بیان اینکه تاکنون کار خاصی برای معرفی قهرمانان هشت سال دفاع مقدس و انتقال فرهنگ ایثار و شهادت نکردهایم، گفت: البته در این سالها تک اثرهایی ساخته شده اما هنوز نتوانستهایم ادای دین کنیم.
وی با اشاره به قهرمان سازی های پوشالی در سینما غرب و هالیوود، اضافه کرد: تاریخ ایران به ویژه هشت سال دفاع مقدس سرشار از قهرمانان بی ادعا و گمنامی است که میتوانیم از ظرفیت سینما برای معرفی آنها به جامعه به ویژه نسل جوان استفاده کنیم.
مصباح در ادامه به اکران فیلم «منصور» در سینماهای استان گیلان و استقبال کم تماشاگران اشاره و اضافه کرد: «منصور» دورهای از تاریخ این کشور و ملت را به نمایش میگذارد که به تنهایی یک فرهنگ است «منصور» دورهای از تاریخ این کشور و ملت را به نمایش میگذارد که به تنهایی یک فرهنگ است. شخصیت اصلی فیلم یعنی شهید «منصور ستاری» نماد واقعی و کامل یک قهرمان ملی است که تا به امروز مغفول مانده بود.
جوان ایرانی نیازی به قهرمان سازی هالیوودی ندارد
معاون هنری و سینمایی ارشاد گیلان در ادامه با دعوت از همه علاقه مندان به سینمای دفاع مقدس برای تماشای فیلم منصور، تأکید کرد: ما اقتدار و عزت و امنیت امروز این مرز و بوم را به این شهدا و قهرمانان ملی مدیونیم.
وی با تأکید بر اینکه نوجوان و جوان ایرانی باید قهرمان و الگوی ایرانی داشته باشد، گفت: وقتی رهبر معظم انقلاب از تهاجم و نفوذ فرهنگی صحبت میکنند به دلیل بی توجهی ما به عنوان مسئول و متولی حوزهها مختلف به ویژه هنر است که در همه این سالهای میتوانستیم با استفاده از این ابزار برای جوانانمان الگوسازی کنیم و غفلت کردیم.
مصباح با اشاره به اینکه هشت سال دفاع مقدس ما گنجینهای از قهرمانان ملی همانند شهید باکریها، جهان آراها، همتها، کاظمیها است، اظهار کرد: ما «حاج قاسم سلیمانی» و شهید فخری زاده داشتیم که دشمن بیشتر از ما نسبت به آنها شناخت داشت و این نشان دهنده کم کاری همه در معرفی این قهرمانان و چهرههای ملی به جوانان است.
وی با تأکید بر اینکه جوان ایرانی نیازی به قهرمان سازی هالیوودی ندارد، گفت: با توجه به بازگشایی مدارس اداره کل آموزش و پرورش گیلان میتواند برای آشنایی دانش آموزان با این قهرمان ملی دانش آموزان را به تماشای این فیلم بیاورد.