مهندس مهدی عزیزیان مدیر عامل سازمان عمران و توسعه حریم حرم امام رضا (ع) در گفتگو با خبرنگار مهر به معماری خاص حرم امام رضا اشاره کرد و گفت: آنچه که در حرم امام رضا انجام شده و توسعه داده ایم، الگوی معماری اسلامی است .
وی با اشاره به اینکه فرهنگ ما فرهنگ اسلامی است و معماری ما هم نشأت گرفته از معماری سنتی اسلامی است که در همه جای اماکن مقدس و مذهبی به ویژه حرم امام رضا مشخص و معلوم است، تصریح کرد: هر یک از کشورهای اسلامی با توجه به فرهنگ و تمدن خود معماری خاص خود را دارند. در برخی از کشورهای اسلامی هنگامی که سخن از معماری اسلامی به میان می آید، معماری عثمانی مد نظر است.
مهندس عزیزیان با تأکید بر اینکه کشورهایی چون تونس و مصر و دیگر کشورهای اسلامی هر یک معماری خاص خود را دارند، اظهار داشت: برخی از این کشورها متأثر از معماری بیزانس و یا معماری رومی هستند و از سوی دیگر گاهی کشورهای اسلامی تحت سیطره قدرتهای بزرگ تاریخ بوده و تأثیر و تأثری داشته و از معماری آنها نیز بهره برده اند.
مدیر عامل سازمان عمران و توسعه حریم حرم امام رضا در ادامه یاد آور شد: به لحاظ غنای فرهنگی در ایران و بعد هم ورود اسلام که منجر شد کشور ما به صورت یک کشور اسلامی صرف در آید، ما معماری ایرانی خود را حفظ کرده ایم و در کنار آن از ارزشهای ناب اسلامی در فرهنگ و هنر خود بهره مند شده ایم.
مهندس عزیزیان با اشاره به اینکه معماری دارای دورانهای مختلف و متفاوتی در طول تاریخ بوده است، افزود: معماری در هر یک از دوران صفوی، دوران ایلخانی و دوران سلجوقی ویژگی و امتیاز خاص خود را داشته است، اما چیزی به نام معماری به سبک رضوی نداشته ایم.
وی با تأکید بر اینکه معماری ما معماری ایرانی- اسلامی است، گفت: ما در معماری اسلامی مجاز هستیم تا نوآوریهایی را نیز انجام دهیم که از ضرورتهای معماری به شمار می رود، در طرحهای جدید در دوران اخیر کارهای نو و ابداعاتی نیز انجام داده ایم که البته در این میان هنر معماران اهمیت به سزایی دارد که باید اصول در یک سبک و روش رعایت شود، اما می توان در فرعیات هم نوع آوریهای مجاز خود را داشت.
مدیر عامل سازمان عمران و توسعه حریم حرم امام رضا گفت: پس از انقلاب اسلامی خلاقیت هنرمندان و معماران و همچنین مهندسان دست به دست هم داد تا علاوه بر توسعه فضای زیارتی حرم امام رضا، جلوه های دینی اعم از هنر معماری، کاشیکاری و آینه کاری را ارائه کنند.