به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، بزرگترین محموله ماده خامی که وارد یک کارخانه تولید خودرو میشود، مقاطع فولادی و آهنی هستند. بهاینترتیب، واضح است که تغییر قیمت آهن در بازار به تغییر قیمت خودروهای تولیدشده، میانجامد. در کشور ما رشد تولید فولاد در سالهای گذشته، توانسته است تا حد زیادی نیاز صنعت خودروسازی کشور را به این ماده اولیه، برطرف نماید.
سوال اساسی اینجاست که به چه دلیل آهن تا این حد در ساخت خودرو پرکاربرد است؟ همچنین، رابطه قیمت آهن و خودرو تا چه حد، خطی است و تا چه حد به عوامل دیگر بستگی دارد؟
در این مقاله در ابتدا به دلایل استفاده گسترده از مقاطع فولادی که پایه آنها آهن است در صنعت خودروسازی، میپردازیم. در بخش بعدی نیز به تأثیر متقابل قیمت آهن و خودرو بر یکدیگر میپردازیم. در این بخش خواهید دید که رابطه این دو صنعت، همیشه هم خطی نیست.
چرا ورقهای فولادی تا این حد در صنعت خودروسازی محبوب هستند؟
در یک خودروی معمولی، حداقل یک تن آهن بهکار رفته است. تقریباً تمامی بدنه، قسمتهای موتوری و زیر کاپوت، شاسی و بخشهایی از اتاق کابین از آهن و مقاطع فولادی، ساخته شدهاند. چرا اینقدر این مقاطع محبوب هستند. در اینجا چند دلیل اصلی را بررسی میکنیم.
انعطاف پذیری بالا
بسته به درصد کربن آلیاژ فولاد و روش ساخت آن، هر ورق فولادی، قابلیت انعطافپذیری متفاوتی دارد. از آنجا که این درصد، توسط تولیدکنندگان فولاد، قابلتغییر است، آنها بهراحتی میتوانند ورقهایی با انعطافپذیری بالا تولید کنند. در صنعت خودروسازی، انعطاف مواد اولیه بسیار مهم است. علاوه بر بدنه در ساخت انواع لوله و قطعات هم نیاز به انعطافپذیری بالا وجود دارد که ورقهای فولادی به خوبی آن را برطرف میکنند.
استحکام بالا
تاکنون هیچ ماده دیگری که بهاندازه ورقهای فولادی در برابر ضربه و تصادفات، استحکام داشته باشد، برای بدنه خودرو پیدا نشده است. همچنین، مقاومت ورقهای فولادی ضدزنگ یا گالوانیزه در برابر خوردگی و رطوبت هم بسیار بالاست. از آنجا که خودرو وسیلهای است که در شرایط آب و هوایی متفاوت، باید کیفیت خود را حفظ کند؛ استفاده از این ورقهای فولادی در ساخت آن، اجتنابناپذیر است.
قابلیت رنگ آمیزی
یکی از مهمترین ویژگیهای قطعات فولادی این است که میتوان آنها را بهراحتی رنگ کرد. رنگ خودرو یکی از اصلیترین مشخصات آن است. یک کارخانه خودروسازی تمایل دارد هرچه بیشتر رنگ خودروهایش غنی کرده و تنوع ببخشد.
این ویژگی، همچنین باعث شده که پس از هر بار آسیب دیدن بدنه خودرو، بتوان آن را با صافکاری تعمیر کرد.
قیمت مناسب
اگر از هر ماده آلیاژی دیگر یا مواد جدیدتر بهجای ورقهای فولادی استفاده شود، قیمت تمامشده خودرو، بیشتر خواهد شد. بهطورکلی، آهن و ورقهای فولادی، مواد اولیه ارزانی در صنعت محسوب میشوند.
باید اضافه کرد که بیشتر فولاد مورداستفاده صنعت خودروسازی کشورمان از داخل تأمین میشود. بهاینترتیب، قیمت تمامشده این ماده اولیه برای تولیدکننده خودروی ایرانی، بسیار کمتر از قیمت این ماده برای تولیدکنندههای خارجی است که مواد اولیهشان را وارد میکنند.
بررسی رابطه قیمت آهن و قیمت خودرو
در نگاه اول به نظر میرسد که رابطه قیمت آهن یا قیمت خودرو بهصورت خطی است؛ یعنی هر میزان که قیمت آهن افزایش پیدا کند، قیمت خودرو نیز به همان میزان یا کمی کمتر و بیشتر افزایش مییابد. این موضوع، منطقی و تا حدی هم درست است. در بسیاری از برههها در سالهای گذشته، شاهد چنین رابطهای بین این دو صنعت بودهایم.
حساسیت قیمت خودرو به قیمت آهن
نکتهای که باید در نظر داشت، حساسیت قیمت خودرو به قیمت آهن است. این نکته به این معنی است که هر تغییر کوچک در قیمت آهن، حتی بهصورت روزانه، بر قیمت خودرو چه تأثیری میگذارد؟ جواب این است که به دلیل اینکه قیمت خودرو در کشور ما بهصورت دستوری تعیین میشود، کمی طول میکشد که تأثیر نوسانات قیمت آهن به قیمت خودرو در کارخانه نیز برسد. این مسئله در بازار آزاد، فرق میکند. در بازار آزاد، بیشتر شاهد تأثیری آنی نوسانات قیمت آهن بر قیمت خودرو هستیم.
تأثیر متقابل قیمت خودرو بر قیمت آهن
این تنها آهن نیست که برای قیمت خودرو تعیین تکلیف میکند. در برخی مقاطع نیز این تقاضای صنعت خودروسازی است که قیمت آهن و مقاطع فولادی را تعیین میکند. این مسئله از آنجا ناشی میشود که عوامل دیگری هم بر قیمت خودرو و درنتیجه بازار آن، تأثیرگذار هستند. برخی از این عوامل عبارتاند از:
قیمت ارز
تغییرات قوانین داخلی قیمتگذاری خودرو
قوانین مربوط به واردات و صادرات خودرو
رقابت خودروهای خارجی و مونتاژی با خودروهای داخلی
مسائل سیاسی و اقتصادی جهانی
با توجه به این مسائل، ممکن است، قیمت خودرو مستقل از قیمت آهن، تغییراتی داشته باشد که سبب افزایش یا کاهش تقاضا برای آن در کشور شود. بهاینترتیب، در صورتیکه بازار خودرو یا حداقل خودروهای داخلی در کشور راکد شود، تولید خودروسازان کاهشیافته که به معنی کاهش نیاز آنها به آهن است. این مسئله، لزوماً به کاهش قیمت آهن منجر نمیشود اما میتواند بر آن تأثیر بگذارد.
رابطه قیمت خودرو و آهن در یک نگاه
مقاطع فولادی که پایه اصلی همه آنها آهن است، بیشترین کاربرد را در صنعت خودروسازی دارند. بیشترین حجم مواد اولیه یک کارخانه خودروسازی را مقاطع فولادی تشکیل میدهند. این مقاطع به اشکال مختلف، مانند ورق و لوله در بدنه، شاسی و قطعات خودرو به کار میروند.
به طور منطقی، افزایش قیمت آهن، بهطور خطی، باعث افزایش قیمت خودرو خواهد شد. البته، این موضوع در مورد قیمت کارخانهای خودروها معمولاً با کمی تأخیر، اتفاق میافتد. همچنین، خودروهایی که تماماً تولید داخل هستند، بیشتر تحت تأثیر نوسانات قیمت آهن قرار میگیرند.
مسئله دیگری که در این مقاله بررسی شد، این بود که تغییر قیمت آهن، خود، معلول علل دیگری است که آنها هم بهطور مستقیم بر قیمت خودرو اثرگذار هستند. افزایش قیمت جهانی آهن و افزایش قیمت ارز دو نمونه از این دلایل هستند که در این مقاله آنها را بررسی کردیم. در این مقاله، همچنین نگاهی هم به تأثیر کاهش قیمت آهن بر قیمت خودرو و همچنین تأثیر متقابل بازار خودرو بر قیمت آهن داشتیم.
قیمت روز آهن با آهنآنلاین
شما دوستان برای دریافت قیمت روز آهنآلات در بازار ایران، میتوانید با مراجعه به سایت آهنآنلاین از نوسانات قیمت آهن مطلع شوید و در صورت نیاز به مشاوره، با مشاوران این شرکت وارد بحث و گفتوگو شوید. آهن آنلاین، فعالیت حرفهای خود را در زمینه اطلاع رسانی بازار آهن در سال ۱۳۸۶ آغاز کرد و در ادامه، سایت حاضر را تحت عنوان آهنآنلاین در سال ۱۳۸۸ تأسیس نمود.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.