گناوه- وضعیت نابسامان فاضلاب گناوه و تصفیه‌خانه آن، سال‌ها است که به عنوان یک معضل اساسی زیست محیطی گریبان گیر این شهر بندری و گردشگرپذیر شده و همچنان لاینحل مانده است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها- عصمت اسماعیلی: یکی از عمده ترین مشکلات در استان بوشهر که مردم شهرهای مختلف این استان به ویژه ساحل نشینان با آن روبرو هستند مشکل فاضلاب و دفع پساب‌ها است.

شهر گناوه به عنوان یکی از مهمترین شهرهای استان بوشهر سال‌های متمادی است که از نداشتن یک سیستم فاضلاب رنج می‌برد و این مشکل اساسی همواره یکی از خواسته‌های اصلی مردم این شهر بوده که همچنان لاینحل مانده است.

علیرغم همه سخنان و وعده‌های مسئولان در ادوار مختلف، این شهر ساحلی و گردشگر پذیر که به غیر از شهروندان هر ساله پذیرای میلیون‌ها مسافر از نقاط مختلف کشور است، همچنان از نداشتن سیستم فاضلاب کارآمد رنج می‌برد.

اجرای ناقص سیستم فاضلاب در شهر، وصل نشدن بسیاری از منازل به سیستم فاضلاب شهری، ورود پساب خانگی به کانال‌های دفع سطحی آب و سرازیر شدن فاضلاب در چندین نقطه به ساحل و دریا فقط بخشی از مشکلاتی است که مردم این شهر سال‌ها با آن دست به گریبان هستند و فعالان محیط زیست بارها پیرامون این معضلات و مشکلات خواستار رسیدگی جدی شده‌اند.

تصفیه‌خانه فاضلاب گناوه نیز از جمله مشکلات این شهر است که باعث ایجاد مخاطرات زیست‌محیطی فراوان برای مردم و روستای اطراف این تصفیه خانه شده است و بسیاری از فعالان زیست‌محیطی و مردم این شهرستان را نگران کرده است.

مشکلات متعدد تصفیه خانه فاضلاب گناوه

از مهمترین مشکلات تصفیه خانه فاضلاب شهر گناوه که در نزدیکی روستای گشویی از بخش مرکزی شهرستان قرار دارد، می‌توان به غیربهداشتی بودن محیط، رشد بی‌رویه نیزارها، حضور انبوه حشرات و خزندگان و پرندگان در محل تصفیه‌خانه، بوی بسیار نامطبوع در اطراف، منتهی‌شدن خروجی ناسالم آن به دریا، حضور شکارچیان غیر مجاز برای شکار پرندگان آبزی در محل نیزارها، استفاده دام‌های اهلی از آب و نیزارهای اطراف تصفیه خانه، نداشتن نگهبان و تابلو شناسایی به خصوص برای راهنمایی افراد ناآشنا به منطقه و خطرات جانی برای این افراد مانند افتادن در لاگون های تصفیه خانه در این منطقه، ایجاد منظره بسیار نازیبا و ناهمگون برای منطقه، هدر رفت سرمایه‌های ملی در نتیجه نگه داشت نامناسب از آنها، عدم استفاده صحیح از آب‌های خروجی در شرایطی که برای آبیاری فضای سبز و خانه باغ‌ها می‌توان با تصفیه مناسب استفاده شود و تخلیه نخاله‌های ساختمانی در محدود تصفیه خانه اشاره کرد که لازم است تا مسئولان ذی‌ربط برای رفع این مخاطرات اقدامات اساسی انجام دهند.

در همین راستا و به منظور بررسی وضعیت نابسامان تصفیه خانه فاضلاب و نگرانی‌ها و دغدغه‌های فعالان محیط زیست و کنشگران اجتماعی، مسئولان دستگاه‌های مرتبط و تعدادی از فعالان اجتماعی و محیط زیست در محل این تصفیه خانه جمع شدند که ضمن بیان دغدغه‌های فعالان اجتماعی مسئولان مربوطه به بررسی این مشکلات پرداختند.

دغدغه مردم و فعالان اجتماعی و محیط زیستی

رئیس شورای خانه مشارکت در سلامت شهرستان گناوه اظهار داشت: مشکلات متعدد تصفیه خانه فاضلاب گناوه یکی از دغدغه‌های مردم و فعالان محیط زیست و اجتماعی شهرستان است و امروز به منظور بررسی این مشکلات به همراه تعدادی از رؤسای ادارات شهرستان گناوه در محل تصفیه خانه شهرستان جمع شده‌ایم.

حمید عشایری افزود: تصفیه خانه فاضلاب گناوه نزدیک به سه دهه است در این منطقه در نزدیکی روستای گشویی شهرستان مستقر شده است و مشکلات زیادی را برای ساکنین این روستا و مردم شهر گناوه ایجاد کرده است.

وی تصریح کرد: تصفیه خانه فاضلاب گناوه حتی فاقد تابلو شناسایی، نگهبانی، برق است و لایروبی آن سالهاست انجام نشده است.

رئیس شورای خانه مشارکت در سلامت شهرستان گناوه یادآور شد: مهمترین معضلی که سلامت و محیط زیست مردم شهرستان را به خطر انداخته است ورود فاضلاب به دریا است که مردم از این دریا ارتزاق می‌کنند و گونه‌های مختلف جانداران دریایی را نیز به خطر می‌اندازد.

عشایری ادامه داد: پس از پیگیری‌های مستمر فعالان اجتماعی و محیط زیستی شهرستان، امروز اجتماعی با حضور رؤسای برخی ادارات مرتبط تشکیل شد و مشکلات این تصفیه خانه بررسی شد.

وی گفت: پروژه فاضلاب گناوه یکی از پروژه‌هایی است که سال‌های متمادی دغدغه فعالان محیط زیست و اجتماعی شهرستان است اما در واقع هنوز به هیچ سرانجامی نرسیده است.

استفاده از ظرفیت بخش خصوصی

بخشدار مرکزی گناوه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: یکی از دغدغه‌های فعالین اجتماعی شهرستان گناوه پیگیری معضلات و مشکلات تصفیه خانه فاضلاب گناوه در نزدیکی روستای گشویی این شهرستان است که این مشکل همه شهرستان را به نوعی در بر می‌گیرد.

خدیجه دشتی افزود: از طرف بخشداری مرکزی شهرستان اقداماتی از جمله تشکیل جلسات متعدد در جهت واگذاری این پروژه به بخش خصوصی برای اجرای کار به صورت فنی و تخصصی صورت گرفته که هنوز نتیجه‌ای نهایی در این زمینه گرفته نشده است.

وی گفت: پیگیری‌های مکرری با اداره محیط زیست، آبفا، منابع آب و ادارات ذی ربط در این زمینه در حال رایزنی است.

بخشدار مرکزی گناوه ادامه داد: در مرحله اول پیگیری مشکلات این تصفیه خانه، استقرار نگهبانی و ایجاد مکانی برای محصور کردن و نگهبانی از این منطقه مدنظر است که درصدد هستیم با هماهنگی با ادارات آب و برق هر چه سریع‌تر بتوان جایگاه رسمی برای این منطقه ایجاد کرد.

وی گفت: در ادامه کار تلاش برای استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و پای کار آوردن ادارات آبفا و شهرداری است که هر چه زودتر جهت تعیین تکلیف و برقراری یک شرایط خاص جهت رفع مشکلات تصفیه خانه اقدام کنند.

تشکیل کارگروه ویژه در شهرستان

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان گناوه اظهار داشت: اداره حفاظت محیط زیست شهرستان گناوه در راستای پیگیری مشکلات تصفیه خانه شهرستان نامه نگاری‌های متعددی با اداره آبفا داشته است و جلسات کارشناسی متعدد از جمله جلسه‌ای در اداره کل حفاظت محیط زیست استان با حضور مدیرکل استان تشکیل شد.

کامبیز عبدالهی افزود: بر اساس این پیگیری‌ها قرار شد که یک کانال زهکشی برای تصفیه خانه فاضلاب احداث شود که قسمتی از این کانال اجرا و ادامه کار رها شده است.

وی گفت: در نامه‌ها و پیگیری‌ها این اداره به اداره آب و فاضلاب شهرستان ذکر شده است که تابلو شناسایی که مشخص کننده محل تصفیه خانه فاضلاب باشد و همچنین یک درب ورودی و برق و استقرار نگهبان و اضافه کردن یک مدول دیگر برای این محدوده در نظر گرفته شود ولی از طرف اداره آبفا گفته شده که این امر به تصمیمات استانی نیازمند است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان گناوه اضافه کرد: پیشنهاد این اداره تشکیل یک کارگروه متشکل از ادارات متولی از جمله شهرداری، آب و فاضلاب و اداره محیط زیست به عنوان ناظر به ریاست فرماندار شهرستان است تا نظرات مختلف جمع بندی و مصوب شود تا بتوان از طریق اداره آب و فاضلاب شهرستان در سطح استان پیگیری‌های لازم انجام شود و این مشکلات به صورت کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت رفع شود و شرایط بهتری برای تصفیه خانه گناوه ایجاد کرد.

شهرداری آماده همکاری برای رفع مشکل

شهردار گناوه با بیان اینکه این شهرداری در موضوع فاضلاب ورود غیر مستقیم دارد اظهار داشت: شهرداری گناوه این آمادگی را دارد تا با همکاری اداره آبفا منازل مسکونی که هنوز به فاضلاب متصل نیستند با حمایت، فرهنگ سازی و تشویق شهروندان به وصل انشعاب به فاضلاب شهری همکاری داشته باشیم تا بسیاری از مشکلات در این زمینه حل خواهد شد.

جواد رستمی افزود: آلودگی محیط زیستی و همچنین هدر رفت ظرفیت و پتانسیل آب موجود دو موضوع مهم در بحث تصفیه خانه فاضلاب گناوه است.

وی گفت: با تصفیه مناسب این آب می‌توان از آن برای آبیاری فضای سبز، خانه باغ‌ها و جاهای دیگر استفاده بهینه کرد.

شهردار گناوه یادآور شد: بر اساس برنامه ریزی ها صورت گرفته این شهرداری در نظر دارد تا جلسه هماهنگی با آبفا شهرستان در راستای هماهنگی و اجرای این دو برنامه مهم را اقدام کند.

طرح ارتقای تصفیه خانه فاضلاب گناوه

رئیس اداره آب و فاضلاب شهرستان گناوه اظهار داشت: در شهر گناوه ۱۳ هزار و ۵۰۰ مشترک فعال به شبکه فاضلاب وصل هستند.

علی محمدی افزود: در شبکه توزیع ۳ پیمانکار فعال هستند که از سال گذشته شروع به کار کردند که یکی از پیمانکاران حدود ۲۰ کیلومتر شبکه گذاری در حوزه شهر گناوه را انجام می‌دهد و دو پیمانکار نیز در بخش تصفیه خانه فاضلاب و ایستگاه پمپاژ فعال هستند.

وی گفت: مطالعاتی برای ارتقا تصفیه خانه فاضلاب گناوه انجام شده که مراحل خوبی را سپری کرده است.

وی بیان کرد: پس از ارائه طرح از سوی مشاور قطعاً این طرح پس از تصویب عملیاتی خواهد شد و نسبت به ارتقا تصفیه خانه فاضلاب کارهای خوبی تا پایان امسال شاهد خواهیم بود.

وی گفت: همه این تلاش‌ها در جهت تأمین رفاه مردم و کاهش دغدغه‌های موجود پیرامون فاضلاب گناوه است.

امید است با روی کار آمدن دولت جدید و مشخص شده مسئولان استانی و شهرستانی شاهد بررسی اساسی این مشکل چندین ساله شهر گناوه در زمینه فاضلاب و برداشتن قدم‌های مؤثر در رفع آنکه ارتباط مستقیم با سلامت مردم دارد باشیم.