همدان- طرح اقدام ملی مسکن اگر چه در همدان بیش از یکسال است که کلید خورده اما گویی، قرار نیست به این زودی ها چشم انتظاری جوانان برای خانه دار شدن، خاتمه پیدا کند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: طرح اقدام ملی مسکن حدود دو سال پیش بود که کلید خورد، طرحی که در استان همدان نیز مانند سایر استان‌های کشور با شرایط خاصی چون اینکه متقاضی و افراد تحت تکفل، فاقد زمین مسکونی یا واحد مسکونی (از ۱۳۸۴/۰۱/۰۱ به بعد) بوده و از تاریخ ۱۳۵۷/۱۱/۲۲ از هیچ‌یک از امکانات نهادهای عمومی غیردولتی مربوط به تأمین مسکن شامل زمین، واحد مسکونی و یا تسهیلات یارانه‌ای خرید و یا ساخت واحد مسکونی استفاده نکرده باشد. به عبارتی سبز بودن فرم ‹‹ج›› در استعلام از سامانه مربوطه، متقاضی متأهل و یا سرپرست خانوار باشد و غیره همراه بود.

کلید خوردن این طرح، همزمان بسیاری از جوانان را در استان همدان دل خوش به داشتن سرپناه و خانه‌ای کرد؛ استانی که با افزایش نرخ‌های اجاره بها روبرو و همواره بحث گرانی ملک و زمین در آن مطرح است.

چنان که سال گذشته در مشخص شدن بالاترین نرخ اجاره بها در تابستان نسبت به بهار ۹۹ استان همدان رکورددار شد به نوعی که طبق گزارش ارائه شده از سوی مرکز آمار بیشترین نرخ اجاره بهای واحدهای مسکونی شهری در تابستان نسبت به فصل بهار امسال مربوط به استان همدان با ۱۶.۲ درصد، تهران ۱۵.۳ درصد، لرستان ۱۳.۶ درصد اعلام شد.

از سویی شاهد بودیم که استان همدان، در زمینه بالاترین نرخ اجاره بها تابستان نسبت به مدت مشابه سال ۹۸ نیز رکورد دیگری را به نام خود ثبت کند ضمن اینکه بررسی شاخص قیمت اجاره بهای واحدهای مسکونی خانوار شهری در فصل تابستان ۹۹ نسبت به مدت مشابه سال ۹۸ نشان می‌دهد بیشترین نرخ اجاره بها مربوط به استان همدان با ۳۷ درصد، چهارمحال و بختیاری ۳۶.۸ درصد و تهران ۳۶.۷ درصد است.

اما ماجرا به اینجا ختم نشد و برنامه ریزی هایی در این مسیر صورت نپذیرفت تا همدان را از این وضعیت به سمت و سوی دیگری که آغشته به آرزوی بسیاری از جوانان همدانی بود سوق دهد! و استان همدان در سال جاری نیز با همین وضعیت روبرو شد به نوعی که نرخ تورم اجاره‌بها در چهار فصل منتهی به فصل بهار ١٤٠٠ برابر ۲۸.۸ درصد مطرح شد که استان همدان با ٣٨.٣ درصد بیشترین نرخ تورم و استان سیستان و بلوچستان با ١٣.٦ درصد کمترین نرخ تورم را داشته‌اند.

با این وضعیت، باز هم جوانانی که شرایط مربوطه را داشتند و چشم انتظار پیش روی طرح اقدام ملی مسکن در همدان بودند، در خردادماه ۱۳۹۹، واریزی‌های خود را به ۹۰ میلیون تومان رساندند، طرحی که برای آنها همراه با تخصیص پروژه در شهرک فرهنگیان، زمینی در نزدیکی دانشگاه پیام نور همدان کلید خورد اما چشم‌ها بر زمین خشک و خالی خشک شد!

کاش با این ۹۰ میلیون تومان حداقل یک کلنگ بر زمین می‌زدند

یکی از همین جوان‌ها در گفتگو خبرنگار مهر با بیان اینکه واریزی اولمان را در پاییز ۱۳۹۹ به مبلغ ۴۰ میلیون تومان انجام دادیم، مطرح کرد: چندین ماه از این واریزی گذشت اما شاهد بودیم که در زمین تخصیص یافته به پروژه که در شهرک فرهنگیان همدان بود، اتفاقی نمی‌افتاد تا اینکه در بهار امسال باز هم رقمی بالغ بر ۵۰ میلیون تومان از ما خواستند.

وی با اشاره به اینکه برای جور کردن این میزان، مجبور به فروش طلاهای همسرم شدم؛ اظهار کرد: کاش با این ۹۰ میلیون تومان حداقل یک کلنگ بر زمین می‌زدند؛ چرا باید قریب به ۹۰ میلیون تومان از مای جوان گرفته شود و ما را با وام و قسط و چشم انتظاری تنها بگذارند و در نهایت، اتفاقی هم نیفتد؟

چرا باید مسئولین استان چشمشان را بر روی مشکلات جوانان این شهر و استان ببندند؟

دیگر جوان همدانی که به گفته خود، قریب به ۵ سال است که ازدواج کرده و مستأجر است، در گفتگو خبرنگار مهر مطرح کرد: در این یکسال و نیم که واریزی هایمان را برای پروژه مسکن ملی شهرک فرهنگیان همدان انجام داده‌ایم، اتفاقی در این مسیر از سوی مسئولین نیفتاده است؛ بارها به ادارات مختلف سر زده و پیگیر موضوع شده‌ایم اما باز هم دستمان به جایی بند نشده است.

وی با اشاره به اینکه چرا باید مسئولین استان چشمشان را بر روی مشکلات جوانان این شهر و استان ببندند؟ گفت: اگر همین ۹۰ میلیون تومان واریزی هایمان را خرج کاری یا خرید یک سرمایه کرده بودیم، الان ارزش آن خیلی بالا رفته بود، اما ماشینمان را فروختیم و برای این واریزی استفاده کرده‌ایم؛ اما الان نه ماشینمان را داریم، نه خبری از خانه است!

این جوان همدانی با بیان اینکه مستأجر هستم و صاحبخانه ام برای تمدید خانه در اول دی ماه، از من ۵۰ میلیون تومان می‌خواهد؛ گفت: حتی این ۵۰ میلیون تومان را هم ندارم؛ تمام امید ما به پیش روی مسکن ملی بود که آن هم نشان می‌دهد که هیچ عزمی برای اتمام آن در استان وجود ندارد.

آیا با آغاز طرح نهضت مسکن، ما که در طرح اقدام ملی مسکن ثبت نام کرده‌ایم؛ فراموش می‌شویم؟

یکی از بانوان همدانی با دغدغه مندی بسیار نسبت به بلاتکلیفی طرح اقدام ملی مسکن در شهرک فرهنگیان به خبرنگار مهر گفت: از وقتی که صحبت‌ها به سمت و سوی طرح نهضت مسکن در دولت جدید پیش آمده است، گویی ما که در دولت قبلی به امید خانه دار شدن، ثبت نام کرده‌ایم؛ فراموش شده‌ایم!

وی با بیان اینکه لازم است تا مسئولین استانی نسبت به این موضوع پاسخگو باشند که آیا با آغاز طرح نهضت مسکن، ما که در طرح اقدام ملی مسکن ثبت نام کرده‌ایم؛ فراموش می‌شویم؟ مطرح کرد: این روزها، روزهای خوبی را پشت سر نمی‌گذرانیم!، از یک سو خرید خانه و زمین برایمان رؤیا شده و از سویی دیگر قدمی هم برای پیشبرد مسکن ملی در شهرک فرهنگیان نمی‌بینیم؛ پس چرا ما را دلخوش کردند که صاحبخانه می‌شویم؟

این بانوی همدان در ادامه، با بیان اینکه برای واریزی این طرح، طلاهایمان را به بانک سپردیم؛ وام دیگری هم گرفته‌ایم؛ عنوان کرد: حاضر بودیم هر آنچه داریم، بفروشیم اما خانه دار شویم اما الان پس از یک سال و نیم هنوز با یک زمین خالی روبرو هستیم و هیچ کسی هم پاسخگو نیست.

به راستی، طرح اقدام ملی مسکن اگر چه در همدان بیش از یکسال است که کلید خورده اما گویی، قرار نیست به این زودی ها چشم انتظاری جوانان برای خانه دار شدن، خاتمه پیدا کند! با این تفاسیر گفتگویی با مجید صالحی امیر؛ معاون مسکن و ساختمان راه و شهرسازی همدان ترتیب داده شد تا جویای وضعیت اجرای طرح اقدام ملی مسکن در شهرک فرهنگیان همدان و سوالاتی در این راستا باشیم که در ادامه متن این صحبت‌ها را می‌خوانید:

تعلل کارگزار و پیمانکار عامل شروع دیرهنگام پروژه است

مجید صالحی امیر در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص وضعیت طرح اقدام ملی مسکن در شهرک فرهنگیان همدان مطرح کرد: اجرای این طرح در شهرک فرهنگیان با مسائلی چون مشکل جنس خاک روبرو شد که قرار بود برای تقویت این خاک اقداماتی از سوی شرکتی عمرانی زیر نظر ستاد اجرایی تهران به انجام برسد، اما در این زمینه شاهد تعلل‌هایی بودیم.

معاون مسکن و ساختمان راه و شهرسازی همدان ادامه داد: برای این موضوع تاکنون دو تا ۳ نامه به وزارت خانه زده‌ایم تا بحث تعیین تکلیف شود و اگر نمی‌توانند پروژه را پیش ببرند، این پروژه از آنها گرفته شود.

وی با بیان اینکه هم اکنون این پروژه فعال شده است، اظهار کرد: با پیمانکار تزریق هم قرارداد بسته‌اند و دستگاه و تجهیزات آورده‌اند اما اینکه پروژه دیر شروع شده است، به علت تعلل کارگزار و پیمانکار بوده است.

صالحی امیر در ادامه، با اشاره به اینکه بلوک به بلوک کار تزریق انجام می‌شود، گفت: پس از این مرحله، کار برای ادامه به جهادنصر سپرده می‌شود تا عملیات اجرایی و فوندانسیون و غیره را انجام دهند.

معاون مسکن و ساختمان راه و شهرسازی همدان در پایان این گفتگو با تاکید بر اینکه با پیش روی طرح نهضت مسکن در همدان، طرح اقدام ملی مسکن نیز ادامه پیدا خواهد کرد، عنوان کرد: این دو طرح یکی هستند و فرقی بین آنها وجود ندارد.

طرح اقدام ملی مسکن در شهر همدان که در سه نقطه حصار حاج شمسعلی در شهرک بهشتی، شهرک مدنی و شهرک فرهنگیان کلید خورد؛ در شهرک فرهنگیان هنوز نتوانسته حتی خوان اول مشکلات را هم پشت سر بگذارد؛ این روند در حالی است که این پروژه جوانان بسیاری را برای رؤیای خانه دار شدن با واریز مبالغی قریب به ۹۰ میلیون تومان و گذشت یک سال و نیم تنها گذاشته است.

اگرچه این روزها پس از گمانه زنی‌هایی که برای خاک این پروژه مطرح بود، گویا آزمایش‌ها نشان داده که تنها تقویت خاک منطقه می‌تواند علاج کار باشد، اما جای سوال است چرا آزمایش خاک قبل از تخصیص زمین انجام نشد تا این بلاتکلیفی و تعلل‌ها رخ ندهد؟ از سویی، حال که به گفته و اذعان مسئولین اقدامات برای تقویت شروع شده است، آیا قرار است این پروسه باز هم یک سال و نیم طول بکشد؟

به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی در اردیبهشت ماه سال جاری نزدیک به ۱۰ هزار واحد مسکن ملی آماده افتتاح بوده و ۱۱ هزار و ۵۶۰ واحد طرح اقدام ملی مسکن نیز آبان سال ۹۹ افتتاح شده است اما پس چرا در این وادی باز هم همدان عقب نشینی کرده و اقدام خاصی در این مسیر در پیش گرفته نشده است؟

این شرایط در حالی در همدان در حال رخ دادن است که این استان رکوردار نرخ اجاره بها، گرانی ملک و زمین است و جوانان بسیاری در آن چشمشان به اجرای درست، به موقع و مناسب این طرح مانند سایر استان‌ها است.