به گزارش خبرنگار مهر، با صادرات سالیانه حدود ٧٠٠ هزار تن انواع محصولات کشاورزی به فدراسیون روسیه، این کشور یکی از بازارهای مهم صادراتی بخش کشاورزی ایران است؛ با این حال وزارت بهداشت و مشخصاً سازمان غذا و دارو برنامه مشخصی برای تعیین سلامت و کیفیت محصولات صادراتی ندارند.
در این خصوص مسعود بصیری، سرپرست دفتر توسعه صادرات وزارت جهاد کشاورزی به مهر اعلام کرد که سازمان غذا و دارو موظف به نظارت بر این موضوع است که تاکنون اقدامی در این زمینه انجام نداده است.
کم کاری وزارت بهداشت در آزمایش محصولات صادراتی
در همین رابطه هادی تیزهوش تابان در گفتوگو با مهر در مورد ممنوعیت صادرات فلفل ایرانی به روسیه، اظهار کرد: بر اساس نامهای که اداره نظارت بر حمایت از حقوق مصرفکنندگان داغستان به رئیس گمرک داغستان نوشته واردات فلفل از مبدا ایران به دلیل آنچه نقض مکرر استانداردهای بهداشتی عنوان شده به حالت تعلیق درآمده است. البته در عنوان این نامه محصولات کشاورزی ذکر شده اما در متن نامه مذکور به وضوح به فلفل دلمهای اشاره شده است.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه افزود: بررسیها حاکی از آن است که فدراسیون روسیه فلفل وارداتی از ایران را به دلیل نداشتن گواهینامه باقیمانده سموم کشاورزی مرجوع کرده است که در این راستا دستگاههای مختلف دولتی اعم از اتاق بازرگانی و سفارت ایران در مسکو در تلاش هستند تا از طریق مبادی قانونی و رسمی موضوع را بررسی و با تعامل با طرف روسی راهکار لازم برای رفع آن را فراهم کنند.
تابان گفت: همچنین وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت ایران مذاکرات و مکاتبات با وزارت کشاورزی فدراسیون روسیه انجام دادهاند.
وی ادامه داد: نکته مهم این است که نباید محصولی صادر شود که از نظر استاندارد قابل تأیید نیست، حتی مصرف این نوع محصولات برای مردم داخل کشور هم باید ممنوع شود؛ در اینجا نیاز به کمک وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو داریم که محصولات را آزمایش و وضعیت سموم آنها را مشخص و پس از بازرسی، سلامت محصولات کشاورزی را تأیید کنند.
صادرکننده باید آموزش ببیند
تابان گفت: باید سازمانهای مربوطه چه از طریق بخش خصوصی و چه بخش دولتی، آموزشهای لازم در مورد رعایت استانداردها به صادرکنندگان ارائه کنند تا صادرکننده طبق قوانین کشور مقصد، اقدام به صادرات کالا کند.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه تصریح کرد: امروز در مورد صادرات فلفل به مشکل خوردهایم اما اگر این چالش حل نشود قطعاً در مورد سایر محصولات کشاورزی و غذایی نیز به مشکل خواهیم خورد. باید در خصوص بازرسی و نظارت بر سلامت و کیفیت محصولات اقدامات جدی و مؤثری انجام دهیم.
۱۰۰ کامیون فلفل در آستارا منتظر هستند
وی گفت: طبق آخرین اطلاعات، امروز حدود ۱۰۰ کامیون فلفل برای صادرات در آستارا هستند. سفارت در حال پیگیری برای حل این مشکل بوده تا صادرات به روال عادی برگردد. اما به هر حال راهکار این است که محصولات آزمایش شوند که در صورت سالم بودن از مرز رد و در صورت عدم رعایت استانداردها مرجوع شوند.
تابان اظهار کرد: نکته مهم این است که هر از چند گاهی از این اتفاقات برای محصولات کشاورزی صادراتی ایران میافتد، از این رو متولیان همچون وزارت بهداشت باید فوراً به این حوزه ورود کرده و آزمایشهای لازم را روی محصولات کشاورزی و غذایی صادراتی انجام دهند و آموزشهای لازم نیز به صادرکنندگان در مورد نحوه صادرات این قبیل محصولات داده شود.
گفتنی است، طبق اعلام رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، با هماهنگی وزارت امور خارجه مراتب اعزام تیم دیپلماسی اقتصادی جهت رفع مشکلات و عقد تفاهمنامه به روسیه انجام شده که در هفته جاری صورت میپذیرد.