در همان روزهای ابتدایی مطرح شدن موضوع احداث مونوریل در قم، کارشناسان و مهندسان نسبت به این پروژه مخالفت داشتند و دلیل اصلی آن را نیز عدم انجام مطالعات تخصصی و امکان سنجی های لازم میدانستند و به اتفاق بر این عقیده بودند که ساخت مونوریل نمیتواند گرهی از معضل ترافیک شهر باز کند و جایگاهی در حمل و نقل شهری قم نخواهد داشت.
اساساً یکی از دلایلی که این پروژه از جنبههای مختلف فنی، اقتصادی، شهرسازی و ترافیکی برای قم خسارت بار بوده؛ موضوع جانمایی نادرست مسیر مونوریل است که در صورت تکمیل آن، مسیر فعلی مسافری نخواهد داشت.
تاکنون بالغ بر ۲۲۰ میلیارد تومان برای ساخت مونوریل قم هزینه شده و تکمیل آن هم نیازمند هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بودجه است که به گفته شهردار قم در این شرایط؛ امکان تأمین این هزینه نه برای شهرداری و نه برای دولت وجود ندارد که در این صورت بر اساس ماده ۱۲۷ میبایست به بخش خصوصی واگذار شود تا بخش خصوصی برای آن کاربریهایی ازجمله تفریحی، فرهنگی و توریستی تعریف کند و آن را به سرانجام برساند.
حالا نه جمع کردن این اَبر پروژه کاری ساده و آسان است و نه شرایط اقتصادی فعلی به دولت اجازه تکمیل آن را با صرف آن هزینه گزاف میدهد، به همین دلیل مسئولان استانی و کشوری بعد از ۱۲ سال نتوانستند بر سر این دوراهی، تصمیمی اتخاذ کنند.
حالا همه نگاه قمیها به سفر استانی قریبالوقوع آیت الله رئیسی به استان است تا در این سفر تکلیف این پروژه فرسایشی مشخص شود.
آیت الله رئیسی نیز در ایام تبلیغات انتخاباتی ریاست جمهوری در خصوص پروژههای نیمه تمام قم گفته بود؛ برخی پروژهها مثل مونوریل و فرودگاه قم سبب نگرانی مردم شده، اگر کار با مطالعه شروع شده که باید ادامه داشته باشد؛ اما اگر پروژه مطالعه نشده کار خود را آغاز کرده که جای تأسف است مثل مونوریل که درصد قابل توجه آن انجام شده و الان وقت معطل شدن آن نیست. برنامه ما این است که مونوریل و فرودگاه قم را به یک کمالی برسانیم و مردم هم از آن بهره مند شوند.
عکس / مهدی بخشی سورکی