خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان بوشهر به عنوان قطب اقتصادی و انرژی کشور نقش مهمی در تولید محصولات نفت، گاز و پتروشیمی و محصولات وابسته به این صنایع دارد و بخش مهمی از درآمدهای کشور از این بخش و در استان بوشهر است.
استان بوشهر علاوه بر قابلیتهای ممتاز در حوزه انرژی دارای ظرفیتهای بسیار مهمی برای تجارت با کشورهای همسایه در حاشیه خلیج فارس است که از گذشتههای دور نیز در این زمینه فعالیت داشته است.
محصولات تولیدی استان بوشهر در حوزه شیلات و آبزیپروری یکی از نیازهای کشورهای حاشیه خلیج فارس محسوب میشود که از جمله این محصولات میتوان به ماهی، میگو، گوجهفرنگی، صیفیجات و سبزیجات، خرما و… اشاره کرد.
استان بوشهر با داشتن بنادر متعدد و با ظرفیتهای مناسب میتواند علاوه بر صادرات محصولات داخل استان، محلی برای صادرات دیگر محصولات استان به کشورهای حاشیه خلیج فارس و یا کشورهای دوردست باشد.
علاوه بر قابلیتهای صادراتی استان بوشهر، این استان محل خوبی برای واردات کالا از کشورهای دیگر بهویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس است که باید به خوبی از این ظرفیت استفاده شود.
یکی از نزدیکترین کشورهای حاشیه خلیج فارس به استان بوشهر، کشور قطر است که طی سالهای اخیر شاهد مراودات خوبی بین بنادر استان بوشهر و بنادر کشور قطر هستیم.
در نیمه نخست امسال، ۴۳۲ هزار تن کالا به ارزش بیش از ۴۸ میلیون دلار از بندرهای استان بوشهر به کشور قطر صادر شد که بیش از ۶۸ درصد ارزش این صادرات مربوط به محصولات کشاورزی بوده است.
کشور قطر در آستانه برگزاری مسابقات جام جهانی قرار دارد و این مسابقات نیازهای این کشور به محصولات مختلف از جمله محصولات کشاورزی و غذایی را افزایش میدهد که باید از این فرصت استفاده شود.
گسترش تجارت دریایی با قطر
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: از همه ظرفیتها برای توسعه ارتباطات تجاری با کشور قطر استفاده میکنیم و برنامههای متنوعی در این زمینه داریم.
علی باستین با اشاره به سابقه درخشان تجاری بین مردم استان بوشهر و کشور قطر خاطرنشان کرد: به منظور تقویت روابط بین بنادر استان بوشهر و کشور قطر، هیئت تجاری اقتصادی کشور قطر در استان بوشهر حضور یافته و از زیرساختهای استان بازدید کردند.
وی با اشاره به اینکه طی سالهای اخیر روابط تجاری استان بوشهر و کشور قطر تقویت شده است، تصریح کرد: روابط اقتصادی و تجاری ایران و قطر طی سالهای اخیر در بخشهای مختلف تقویت شده است.
تسهیل صادرات به قطر
توسعه صادرات و واردات و تقویت مراودات تجاری با دیگر کشورها نیازمند تقویت زیرساختهای تجارت دریایی است که باید در استان بوشهر نگاه ویژهای به این موضوع صورت گیرد.
برخی از بنادر استان بوشهر از داشتن زیرساختهای مناسب محروم هستند و بندر دیر نیز برای قرار گرفتن به عنوان هاب تجاری با کشور قطر نیاز ویژهای به تقویت زیرساختها و توسعه امکانات و تجهیزات دارد.
مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: توسعه ارتباط تجاری با کشور قطر همواره در دستور کار بوده و آماده هرگونه همکاری در این زمینه هستیم.
سیاوش ارجمندزاده با اشاره به سابقه درخشان و قدمت بالای بندر بوشهر در فعالیتهای تجاری بیان کرد: بندر بوشهر از دیرباز به امر تجارت و بازرگانی مشغول بوده و در تمامی ادوار رابطه و تعامل خوبی با کشورهای همسایه داشته است.
وی با اشاره به برخی از ظرفیتهای استان بوشهر خاطرنشان کرد: با استفاده از همه ظرفیتهای خود، مهیای تسهیل سازی در امر صادرات به قطر است و در این زمینه اهتمام ویژهای ایجاد شده است.
تجار بوشهری آماده توسعه مراودات با قطر هستند
رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر گفت: در راستای توسعه مراودات تجاری و بازرگانی با قطر توسعه و تسهیل مراودات اقتصادی بنادر این استان با بندر الرویس به عنوان یکی از بنادر مهم قطر باید فراهم شود.
خورشید گزدرازی افزود: استان بوشهر و کشور قطر در فاصله نزدیکی به هم قرار دارند و باید از این ظرفیت برای توسعه روابط بین دو کشور در زمینه مبادلات تجاری استفاده کرد.
وی بیان کرد: با توجه به روابط بسیار خوبی که ایران با کشور قطر دارد بهبود و تسهیل شرایط صادرات به این کشور در دستور کار قرار گرفته چرا که این مهم میتواند نقش مهمی در توسعه روابط دو کشور در زمینه توسعه اشتغال و درآمدزایی داشته باشد.
تأمین مواد معدنی، غذایی و کشاورزی مورد نیاز کشور قطر
رئیس اتاق بازرگانی بندر بوشهر با تاکید بر سرعتبخشی در احداث زیر ساختهای تجاری برای مراودات تجاری بهتر دو کشور گفت: فعالان بخش خصوصی مطالباتی در این زمینه دارند که انتظار است این مطالبات در دستور کار قرار گیرد و نیازمندهای بخش خصوصی فراهم شود.
وی افزود: ورود برنامهریزی شده لنجها به بندر الرویس، رفع محدودیت از تخلیه کانتینرها، ساماندهی شرایط اسکله بندر الرویس، تخفیف در هزینههای بندری با توجه به هزینه بالای صادرات، تسهیل در امور صادر کنندگان میوه و تره بار در بندر الرویس در جهت جلوگیری از فاسد شدن محصولات از جمله درخواستهای فعالان اقتصادی استان است که انتظار میرود در سفر مدیر بندر الرویس شاهد حل این مشکلات و بهبود شرایط باشیم.
گزدرازی با اشاره به ظرفیت بالای استان بوشهر برای تأمین مواد معدنی، غذایی و کشاورزی مورد نیاز کشور قطر تصریح کرد: با توجه به مسافت کوتاه استان بوشهر با کشور قطر باید این مهم به طور جد در دستور کار قرار گیرد.
بندر دیر نزدیکترین نقطه به قطر
فاصله برخی از بندرهای استان بوشهر تا کشور قطر حدود ۱۴۰ کیلومتر است که امکان بسیار خوبی برای حمل و نقل کالا با خط دریایی فراهم ساخته است و زمان حرکت شناورها در این مسیر بسیار کوتاه است.
بندر دیر در جنوب استان بوشهر نزدیکترین نقطه به کشور قطر است که میتوان با تقویت زیرساختهای بندری در دیر، زمینه را برای توسعه مراودات تجاری بین دو کشور از این نقطه فراهم کرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری بوشهر با اشاره به شرایط بسیار خوب بندر دیر برای توسعه صادرات به کشور قطر، اظهار داشت: بندر دیر به عنوان بزرگترین بندر صیادی کشور نقش مهمی در توسعه تجارت با قطر ایفا میکند.
وی ادامه داد: از مهمترین ظرفیتهای دیر میتوان به حوزه نفت، گاز و پتروشیمی، کشاورزی و تولید گوجهفرنگی خارج از فصل، معادن، اسکلههای بندری و تجاری، ظرفیتهای گردشگری و صیادی اشاره کرد.
باستین با اشاره به اینکه بندر دیر اصلیترین و نزدیکترین دروازه ارتباطی دو کشور ایران و قطر است افزود: ۴۳ درصد صادرات ایران به قطر و ۷۳ درصد صادرات استان بوشهر از بندر دیر به قطر انجام میشود.
وی با اشاره به افزایش پنج برابری صادرات ایران به قطر از سال ۲۰۱۶ تاکنون گفت: طی این مدت میزان صادرات کالا از بندر دیر به کشور قطر ۸۰ برابر شده است.
استفاده از فرصت جام جهانی
تا زمان برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ فرصت چندانی باقی نمانده و قطریها طی ماههای اخیر تلاش خود برای ایجاد شرایط مناسب برگزاری این مسابقات را بیشتر کردهاند.
برگزاری مسابقات جام جهانی مصادف با حضور انبوهی از هواداران فوتبال از نقاط مختلف جهان در کشور قطر خواهد بود و این حضور باعث افزایش نیازهای کشور قطر به محصولات کشاورزی و مواد غذایی و دیگر موارد میشود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری بوشهر با اشاره به اینکه کشور قطر در آستانه برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ است، تصریح کرد: این مسابقات فرصتی مناسب است که میتواند نیازهای این کشور را افزایش داده و ما باید از این فرصت استفاده کنیم.
باستین با بیان اینکه برگزاری جام جهانی فوتبال میزان تقاضا شما بازار قطر را برای مصرف کالاهای متنوع افزایش میدهد گفت: بندر دیر میتوان نقش بسیار خوبی در تأمین کالاهای مورد نیاز قطر از جمله محصولات کشاورزی و معدنی داشته باشد.
تقویت زیرساختهای بندری
وی از تلاش ویژه برای بهبود و ارتقای تجاری بنادر بوشهر با قطر خبر داد و اضافه کرد: هیئت تجاری از استان بوشهر با هدف توسعه ارتباطات تجاری بیشتر به کشور قطر اعزام میشود.
وی بندر دیر را پایانه صادرات محصولات غیرنفتی ایران و قطر دانست و تصریح کرد: استقرار دستگاه ایکسری در بندر دیر دنبال میشود و در این راستا تلاش داریم از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم.
نگاه ویژه قطریها به بنادر استان بوشهر
فعالان اقتصادی کشور قطر نیز نگاه ویژهای به استان بوشهر دارند و در این راستا به منظور بررسی وضعیت بنادر استان بوشهر برای توسعه مراودات اقتصادی، بازدیدی را از بنادر استان بوشهر به ویژه بندر دیر داشتند.
هیئت اقتصادی و تجاری کشور قطر متشکل از رئیس بندر الرویس قطر، مدیر بخش دریایی گمرک و رئیس بخش گمرکی و بازرسی بندر حمد با حضور در بندر بوشهر از توانمندیها و تأسیسات این بندر بازدید کردند.
این هیئت همچنین با حضور در بندر دیر به عنوان نزدیکترین بندر به قطر و انتخاب آن به منظور کریدور شمال به جنوب در راستای انتقال کالاهایی ترانزیتی از کشورهای دیگر برای صادرات به این کشور، دیدن کردند.
تقویت روابط قطر با بنادر بوشهر
در این راستا، مدیر بندر تجاری الرویس قطر در حاشیه بازدید از بنادر استان بوشهر ضمن تاکید بر تقویت بیشتر روابط دو کشور، خواستار ایجاد راهکارهایی برای ارتباط مستمر با بندر بوشهر شد.
خالد النعیمی از تلاش برای افزایش ظرفیت کانتینری بندر الرویس خبر داد و اضافه کرد: در تلاش برای ارتباط بیشتر با ایران از طریق بنادر استان بوشهر هستیم.
وی به روابط تجاری ایران و قطر از گذشته تا امروز اشاره کرد و افزود: در راستای تقویت مبادلات تجاری فی مابین برخی از خواستههای بازرگانان و تجار ایرانی را در دستور کار خود قرار میدهیم.
مدیر بندر تجاری الرویس قطر در مورد تردد شناورهای چوبی نیز بیان کرد: صلاحیت صدور مجوز تردد شناورهای چوبی در بنادر قطردر اختیار ما نیست اما قول میدهیم که برخی از کالاها با این شناورها به قطر انجام شود.
انتظار میرود مسئولان بنادر، گمرکات، بهداشت و… که در صدور مجوزها و ایجاد زیرساختها نقشآفرین هستند، قدر فرصت ممتاز حاصلشده را بدانند و زمینه را برای توسعه مراودات تجاری با قطر فراهم کنند.
توسعه ارتباط تجاری ایران و قطر از طریق بنادر استان بوشهر فرصتی مهم برای کل کشور است که میتواند زمینه را برای افزایش تولید، ایجاد ارزش افزوده، تقویت صادرات، تحکیم اقتصاد داخلی و ارزآوری برای کشور فراهم کند.