به گزارش خبرگزاری مهر، سید صولت مرتضوی، معاون اجرایی رئیس جمهور با حضور در برنامه دستخط به تشریح اقدامات دولت اخیر دولت سیزدهم پرداخت.
مشروح گفتگوی معاون اجرایی رئیسجمهور به شرح زیر است.
*سلام و خیلی خوش آمدید.
سلام علیکم، توفیقی بود که در خدمت شما باشیم.
*ممنونم؛ یکی از بارهای مسئولیت دولت سیزدهم به خصوص سفرهای استانی بر دوش شماست.
بله. توفیق است که در رکاب ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران توفیق خدمتگزاری به ملت بزرگ و رشید ایران را داریم. سفرهای استانی آقای رئیس جمهور به دو دسته تاکنون تقسیم شدهاند. بخشی از سفرهای سرزده ای که تقریباً سه استان را بصورت سرزده تشریف بردهاند و حدود ۱۲-۱۰ ساعت قبل مطلع میشویم که آقای رئیس جمهور سفر سرزده دارد. مصوبات سفر بعد از تصمیمات و دستورات آقای رئیس جمهور تنظیم میشوند. دسته دوم سفرها که تقریباً ۷ سفر برنامهریزی شده آقای رئیس جمهور به ۷ استان داشتند که اینها از قبل یعنی ابتدای کار تقریباً دو هفته قبل از سفر برنامهریزی میشد و الان تقریباً یک ماه قبل از سفر برنامهریزی میشود. چندین استان را برنامه ریزی میکنیم. استان منتخب در موعد مقرر مشخص میشود.
*اولویتهای استانی چگونه است؟
اساساً اولویتهای استانی را به این شکل مشخص میکنیم که کارشناسان معاونت اجرایی و نهاد ریاست جمهوری به استانها اعزام میشوند، با مسئولین و کارشناسان استان جلساتی دارند، جمعبندی میکنند و این جمعبندی را به تهران منتقل میکنند. ما هر هفته روزهای شنبه از صبح اول وقت تا نماز مغرب و عشاء یک استان و پروژههایی که توسط کارشناسان و مسئولین استان دستهبندی و جمع بندی شده است، در تهران با حضور نمایندگان تامالاختیار وزرا و سایر دستگاههای اجرایی بررسی میکنیم.
تقریباً روزهای شنبه مصوبات سفر نیمه قطعی میشوند. جمعبندی های لازم به عمل میآید و روزهای سه شنبه هر هفته یک جلسه دو سه ساعته با حضور معاون اول رئیس جمهور، یعنی به ریاست معاون اول رئیس جمهور و وزرای محترم مربوطه تشکیل میشود و این توافقات و این مصوبات جهت اجرا نهایی میشوند. بعد از نهایی شدن، سفر صورت میگیرد، حین سفر امکان دارد به پارهای از موضوعات پی ببریم یا مباحثی را آقای رئیس جمهور دستور بدهد که مجدداً انها نیز بررسی میشوند، نهایت امر در هفته بعد یعنی روزهای دوشنبه تا ۴ شنبه هفته بعد مصوبات سفر استان نهایی میشود و با تایید آقای رئیس جمهور و ابلاغ معاون اول رئیس جمهور به استانها و دستگاههای اجرایی برای اجرا ابلاغ میشود.
*یعنی در دولت این مصوبات نمیآید؟
نه؛ ضرورتی ندارد که این مصوبات در صحن دولت بیاید و تصویب شود، به لحاظ اینکه مصوبات در چهارچوب قوانین و مقررات هستند و در چهارچوب اختیارات دستگاههای اجرایی، وزرا و مسئولین مرتبط است.
*برخی از صاحبنظران میگویند در این شرایط سختی که آقای رئیسی دولت را تحویل گرفته است ممکن است این سفرها انتظارات مردم را بیشتر کند. برای ایجاد این تعادل چه فکری شده است؟
اولاً این سفرها فکر میکنم یک کلاس تکمیلی برای همه است. به عنوان مثال، در برخی سفرها بعضی موانع وجود دارد که تازه کشف میشود و همانجا فی المجلس وزیر به این نتیجه میرسد این مشکل را باید حل کند. باور کنید با نامه، مکاتبه، پیگیری و پیرو این مباحث حل نمیشود.
کارخانههایی که آقای رئیس جمهور، کارگاههایی که تعطیل شده و آقای رئیس جمهور بازدید میکند آنجا باید از نزدیک دید و فیالمجلس تصمیم برای حل مشکل مردم گرفت. از سوی دیگر، ارتباط با مردم است که مردم ولی نعمت ما هستند. اگر میخواهند به وضعیت دولت پی ببریم، اگر میخواهیم به وضعیت جامعه پی ببریم به سفره مردم نگاه کنیم، به وضعیت اشتغال نگاه کنیم، به آسیبهای اجتماعی که فراروی جامعه ما بوجود آمده است، نگاه کنیم.
برخی از آمارها موید این است که هر ماه از زمانی که دولت تحویل گرفته شده است حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان بابت هزینههایی که در گذشته در پروژههای عمرانی شده است، تعهد ایجاد شده و اوراق دست مردم است که اوراق را به بانکها و دستگاههای اجرایی مراجعه میکنند و باید تبدیل به ریال و نقدینگی شود و تحویل آنها داده شود و با این وضع، خوشبختانه در سه ماهی که گذشته است دولت سیزدهم تحت هیچ شرایطی دست خود را در جیب مردم یعنی استقراض از بانک مرکزی نکرده است.
*تا الان آقای مرتضوی حرکت دولت را چطور دیده است؟ خود شما راضی هستید؟ در این برنامه آقای دهمرده از طرفداران آقای رئیسی بودیم، ایشان میگفت برای آقای رئیسی کار کرده ولی باید ۳-۲ کار ویژه میشد. شما وضعیت حرکت دولت را چطور میبینید؟
اینکه کسی تصور کند در ۳-۲ ماه و یک سال میتوان همه مشکلات را پشت سر گذاشت من فکر نمیکنم تصور مناسبی باشد اما آغاز بکار دولت آغاز بکار بسیار مبارکی است. اراده دولت برای حل مشکلات مردم اراده بسیار پولادین و مستحکمی است. امید دولت به حل مشکلات مردم امید بسیار زائدالوصفی است. لذا این مقدماتی که عرض کردم یک چشمانداز روشنی را فراروی دولتمردان قرار داده است که باید عزم خود را جزم کنند. گریزی جز کار و کار و کار وجود ندارد.
*چه شد که آقای مرتضوی بر صندلی معاونت اجرایی نشست؟ از ابتدای زمزمههای وزارت کشور برای شما بود و جمعبندی چطور شد؟
همه اینها مباحثی بود که در فضای مجازی مطرح میشد. ما هم در فضای مجازی و جاهای مختلف بعنوان یکی از گزینههای وزارت کشور مطرح شده بودیم اما من فکر میکنم شاید اولین یا دومین تصمیمی که آقای رئیس جمهور درباره وزارت کشور گرفته بود انتخاب آقای وحیدی بود، اما شما میدانید اساساً برای نوکری و خدمت خلق شدهایم، لذا آیت الله رئیسی بعد از اینکه دولت رای اعتماد از مجلس گرفت از ما هم دعوت به کار کردند که در حوزه معاونت اجرایی و نهاد در خدمت ایشان باشیم و ما هم با طیب خاطر پسندیدیم و پذیرفتیم و خدا را شکر!
*آقای رئیسی قوه قضائیه با آقای رئیسی قوه مجریه و رئیس جمهور با آقای رئیسی آستان قدس چقدر تفاوت دارد؟
الان احساس میکنم آقای رئیسی لطفی شامل حال ایشان شده که خداوند رحمان یک انرژی فوقالعاده ای را به ایشان مرحمت کرده است. برخی مواقع صبح ۵:۳۰ فرودگاه هستیم، بامداد روز بعد برمیگردیم، خیلی باانگیزه و پرانرژی است و با برنامه و منظم حرکت میکند. آقای رئیسی را در این بازه چنین یافتیم.
*و کابینه چطور است؟
کابینه هم الحمدالله! بالاخره مستحضر هستید که یک کابینه از قبل تعیین شده نبوده است. خود آقای رئیسی نیز عنوان کردند بسیاری از آقایان را حتی قبل از اینکه دعوت به کابینه و عضویت در دولت کنم، ندیده بودم و نمیشناختم و رفاقتی نداشتم. بر اساس سنجشهایی که صورت گرفت، معرفیهایی که شد، کار کارشناسی که انجام شد، کابینه شکل گرفته است. کابینه هم پا به پای آیت الله رئیسی در حال حرکت است اما فکر میکنم قدری فاصله داریم یعنی باید بیشتر تلاش کنیم تا بتوانیم به آیت الله رئیسی و نیازهای جامعه برسیم.
*چیزی از آقای رئیسی نقل شد که صریح بیان کردند که به اعضای دولت گفتهام ظرف یک سال ارزیابی میکنم و با کسی شوخی ندارم.
همینطور است. من هم احساس میکنم ایشان عهد اخوت با کسی نبسته است. وقتی حجت شرعی در میان باشد، زد و بندهای متعارف سیاسی و دوستبازی ها کنار میروند، چون این امانت است که ملت دست ایشان دادهاند.
*یکی از کارهایی که در این دولت صورت گرفت و به گفته خیلیها یک ریسک بزرگ از سوی آیت الله رئیسی بود بکارگیری جوانان بود. این را قبول دارید؟
بله چون این حاصل تجربه ایشان است. هم در آستان قدس طیفی از جوانان را وارد کردند و خیر این کار را دیدند و هم در قوه قضائیه با توجه به اینکه میدانید قوه قضائیه یک تشریفات خاصی برای رسیدن به مناصب دارد.
در هر جلسهای که استانداری منصوب میشود آیت الله رئیسی بعد از اینکه دولت رای اعتماد به یک استاندار یا چند استاندار داد، دوباره استانداران را در جلسه هیئت دولت فراخوان میکند، مطالبی را مطرح میکند. یکی از مهمترین توصیههای آیت الله رئیسی این است که از ظرفیت جوانان استفاده کنید.
*استاندارهایی که مشخص شدند تعداد زیادی از جوانان هستند؛ با توجه به تجربه استانداری شما و وزارت کشوری شما این مسئله را چطور میبینید؟
از انرژی جوانی خیلی خوب میتوان استفاده کرد مخصوصاً جوانان خلاق و امیدوار امروز که هم صاحب دانش روز هستند و هم توانمندیهای فردی دارند. حتماً آیتالله رئیسی این سیاست و برنامه را دارد که از جوانان عزیز استفاده مطلوب بعمل آورد و این یک اعتقاد برای آیت الله رئیسی است، به لحاظ اینکه ایشان جوانان را تجربه کرده است.
*آقای مرتضوی شاید اگر این سوال را نپرسم مردم بر من خرده بگیرند و حق هم دارند، مردم میگویند چرا گرانیها کنترل نمیشود؟
تمام تلاش دولت این است که گرانیها را کنترل کند، ولی قطعاً شیپورهایی که در گذشته نواخته شده است الان صدای آن در میآید! تصمیمات غیرمنطقی که در گذشته گرفته شد بخش اعظمی از آنها الان خودنمایی میکند و قطعاً تصمیمات امروز دولت هم در ۶-۵ ماه آینده خودنمایی خواهد کرد. همه اراده دولت بر کنترل و مهار گرانی و تورم است.
شما مستحضر هستید که جلسات آیت الله رئیسی با ستاد اقتصادی، با صاحبنظران در حوزه اقتصادی برگزار میشود. همه تلاش این است که انشالله مهار شود و سفره مردم یک تغییری داشته باشد. آیت الله رئیسی چند برنامه کوتاهمدت تعریف کردهاند. برنامه کوتاه مدت اول ایشان، مهار کرونا در کشور بود که خوشبختانه مشاهده میکنید دولت با توفیقات مطلوبی مواجه شده است. برنامه دوم، کنترل بازار است البته این برنامهها تقدم و تاخر ندارند، همزمان با هم شروع شدند و برخی از برنامهها زودتر به نتیجه میرسند و برخی از برنامهها ضرورت دارد زمان بگذرد تا ان شااله به منحصه ظهور برسند.
*در خبرها آمده بود معاون اول هم میروند و بصورت ناشناس قیمتها را پیگیری میکنند و وزرای مربوطه را میخواهند که این هم ارزشمند است. به نظر من کار خوبی است که در این وانفسا انجام میشود، اما مردم میگویند اثر ملموس این را باید دید. شما میگویید این اثر در ۵ – ۶ ماه دیگر دیده میشود؟
من امید دارم که انشاالله اثرات مناسبی تصمیمات دولت داشته باشد، نه اینکه معاون اول، بلکه همه دولتمردان کف خیابان هستند. اینطور نیست که فاصله اجتماعی با مردم در این حوزه داشته باشند. ما در بازار خرید میکنیم، بقیه وزرا و معاونین رئیس جمهور هم به همین سبک هستند.
برخی مواقع در جلسات وقتی مبحثی مطرح میشود وزیر جهاد کشاورزی میگوید قیمت مرغ و تخم مرغ این است، یکی از دوستان میگوید نخیر، من دیروز خرید کردم و قیمت به این شکل است؛ یعنی همه آقایان حضور دارند.
*خود شما خرید میکنید؟
بله. چرا خرید نکنیم؟
*لبنیات، مرغ و تخم مرغ واقعاً درگیری مردم است. گوشت تا حدودی کنترل شده است، ولی قیمتها طوری است که مردم عادی نمیتوانند این اجناس را تهیه کنند.
من فکر میکنم بیشتر از هر کسی آیت الله رئیسی دغدغه مردم را دارد. ما از همین سفر زنجانی که برمیگشتیم، در هواپیما از ابتدا تا انتها بحث آقای رئیس جمهور با وزیر جهاد کشاورزی و وزیر صمت و رئیس سازمان برنامه و بودجه همین مباحث بازار بود. نهایت امر در جمعبندی ایشان گفت باید تلاش کنیم که افزایش قیمت به هیچ وجه نداشته باشیم. ولی خب بالاخره پارهای از مشکلات وجود دارد. مشکلات پیشبینی نشده و مشکلاتی از گذشته منتقل شده است.
*و شرایط سخت کشور؛ قطعاً کشور شرایط سختی دارد.
بله. مردم به زیبایی درک میکنند ما در شرایطی دولت را تحویل گرفتیم و آیت الله رئیسی در چه شرایطی بر مسند کار آمدند و چه مشکلاتی فراروی کشور بوده است. بحمدالله الان تلاش بر تامین است.
*نکته دیگری که پیش آمد قضیه آب بود که بحث اصفهان و استانهای دیگر بود. کشاورزان و مردم میدانند یکی از بزرگترین مشکلات دنیا بحث آب است و فقط موضوع کشور ما نیست. الان چند استان ما با این مشکل مواجه هستند؟
متاسفانه خشکسالیهای پی در پی آسیب جدی بر منابع آبهای جاری و هم منابع آبهای زیرزمینی وارد کرده است. راهکار چیست؟ استفاده مطلوب از آب.
مستحضر هستید در همین مدت تا جایی که ذهن من یاری میکند دو جلسه شورای عالی آب به ریاست آقای رئیس جمهور تشکیل شده است و همه دغدغه این است که مشکل آب کشور را برای بلندمدت حل و فصل کنند. یکی بحث انتقال آب از دریا به چند استان کشور مخصوصاً تا استان اصفهان، آب از خلیج فارس منتقل میشود و در برخی استانها از دریای عمان برنامه دارند، مطالعات خوبی که خوشبختانه صورت گرفته آبهای ژرف هم با حفاری که صورت گرفته بسیار نتیجهبخش بوده است.
اطلاعاتی که من دارم تا الان ۳ چاه ژرف در استان سیستان و بلوچستان حفر شده و برنامه حفاری تعداد بیشتری در نظر است. در برخی نقاط کشور هم آبهای ژرف را شناسایی کردند که امیدواریم بخشی با این شکل حل شود، اما بخش اعظم با مدیریت آب و استفاده مطلوب از آب حل میشود.
الان هر استانی که سفر کردیم تقریباً این ۱۰ استان اولین مشکل و اولین چالشی که مردم مطرح میکنند مشکل آب است. مسئولین مشکلاتی که مطرح میکنند اولین مسئله آب است، به لحاظ اینکه بحران آب یک بحران جهانی است، جهان با کمبود آب مواجه شده است. حالا بنا به دلایل مختلف کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. امیدوارم با تدابیری که صورت میگیرد انشالله مردم عزیز کشور ما با کمکی که میکنند و با مصرف مناسبی که در حوزههای مختلف انجام میدهند، مخصوصاً در بخش کشاورزی انشاالله با مشکل کم آبی نیز مبارزه شود و از خداوند رحمان طلب میکنیم با نزول باران رحمتش مشکلات کشور ما و همه مردم جهان را برطرف کند.
*تعامل دولت و مجلس چطور است؟
بسیار عالی است. من فکر میکنم تعامل بسیار مطلوب است، هم مجلس در چهارچوب قانون عمل میکند و هم دولت مقید به اجرای قانون است. در عین حال هر کس به وظیفه خودش عمل میکند و دوستیها و رفاقتها به قوت خود باقی است و تعامل هم بسیار بالاست.
*دورنمای این روابط را چطور میبینید؟ این ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی چطور میشود؟
در خصوص ارز ۴۲۰۰ تومانی همه کارشناسان بر این باورند که اگر ما یارانه را مستقیم به اهل آن واگذار کنیم، بهتر است؛ البته من در این حوزه خیلی مطالعاتی را انجام ندادم و حوزه کاری من نیست، هنوز تصمیمی اتخاذ نشده است.
*و تیم اقتصادی چطور کار میکند؟ برخی فکر میکنند محسن رضایی از یک سو و آقای میرکاظمی و خاندوزی و آقای مخبر از سوی دیگر، آیا هماهنگ هستند؟
هماهنگترین تیم اقتصادی است که تاکنون شکل گرفته است. آدمهای سلیمالنفس، کارشناس و صاحبنظری هستند که تمام هم آنها این است که گرهای از مشکل مردم باز کنند.
*بحثهای طلبگی هم سر جای خودش است.
قطعاً. اینکه اختلاف نظر بین کارشناسان وجود داشته باشد امر طبیعی و بدیهی است.