به گزارش خبرگزاری مهر، حمید فدایی گفت: آماده سازی فضای مناسب، ایزوگام پشت بام و رنگ کاری دیوارهها، طراحی و تقسیم بندی فضای داخلی، اجرای برق و روشنایی، تهیه و نصب وسایل حفاظت الکترونیک در کوتاهترین مدت زمان ممکن انجام شد و بخشی از ابزار، تجهیزات و مواد ضروری آزمایشگاه فراهم و در اختیار کارشناسان مرمت قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه آثار و اشیای تاریخی فرهنگی بسیاری با قدمت چند هزار ساله در منطقه طی کاوشهای باستان شناسی بدست آمده است، از لزوم اقدامات اولیه حفاظت اضطراری این آثار با توجه به آسیبهای وارده در طول زمان خبر داد.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با تاکید بر اهمیت حفظ آثار تاریخی و فرهنگی افزود که با وجود امکانات، تجهیزات و کارشناسان ماهر در حوزه مرمت امیدواریم مرمت آثار مکشوفه به صورت متمرکز در قالب آزمایشگاه و کارگاه مرمت اشیا سرعت و کیفیت بهتری پیدا کند.
وی افزود: تخت جمشید در دهههای قبل از انقلاب اسلامی از نخستین محوطههایی بوده که دارای آزمایشگاه حفاظت و مرمت بوده اما بعدتر این آزمایشگاه برچیده و جمع آوری میگردد.
وی همچنین از محوطه ارزشمند تخت جمشید به عنوان یک سایت موزه بزرگ باستان شناسی در زیر فضای باز نام برد و افزود: کار نمایش و عرضه آثار و اشیا در این سایت موزه که خود ساختمان موزه تخت جمشید را نیز به عنوان یکی از اجزای مهم در بر میگیرد بدون توجه به حفاظت و مرمت آثار مقدور نیست. آزمایشگاه و کارگاه مرمت به دنبال رفع آسیبهای فیزیکی و شیمیایی میراث فرهنگی کشور است.
محمدرضا علیخواه کارشناس حفاظت و مرمت آثار تاریخی و مسئول آزمایشگاه و کارگاه مرمت اشیا گفت: در این کارگاه و آزمایشگاه آثار تاریخی شامل ظروف سفالی، سنگ نبشتهها، قطعات سنگی نقش برجستههای تخت جمشید، آجرهای لعابدار، الواح و اثر مهرها، و… از گزند آسیبهای وارده شامل تخریبهای شیمیایی (خوردگی، رسوبات و شوره، تغییر رنگ و…) و آسیبهای فیزیکی (شکستگی و ساییدگی و…) و بیولوژیکی (قارچزدگی، کپک زدگی و…) مورد ارزیابی و حفاظت مرمت قرار میگیرد.
انسیه شیری کارشناس حفاظت و مرمت آثار و از همکاران راهاندازی آزمایشگاه نیز در خصوص تجهیزات موجود در آزمایشگاه گفت: ابزار و مواد آزمایشگاه در حال تکمیل است و امیدواریم تا پایان سال جاری علاوه بر انجام آزمونهای شناسایی در زمینه انواع نمکهای محلول (اسپات تستهای شوره)، بتوانیم آزمایشهای مکانیک خاک مصالح را نیز تکمیل کنیم.
گفتنی است در این کارگاه تاکنون دهها قطعه لوح و اثر مهر گلین، قطعات زیادی از آجرنوشتههای لعابدار، دو قطعه شالی ستون سنگی، یک قطعه گل لوتوس خشتی و همچنین اسناد کاغذی متعددی شامل مکاتبات اداری پایگاه در دوران پهلوی اول، مورد پاکسازی، تثبیت و استحکام بخشی و ساماندهی قرار گرفته است.