وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: نباید هیئت‌ها را از مساجد بیرون بکشیم و در دولت انقلابی و دینی باید این المان ها برجسته شوند تا هیئتی‌ها روحیه بگیرند.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست عوامل برگزاری مهرواره هوای نو با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز ۲۲ آذرماه در محل این وزارتخانه برگزار شد.

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست با اشاره به فرهنگ و سنت ۱۴۰۰ ساله ایرانیان در حوزه فرهنگ دینی و هیئت‌های مذهبی گفت: این فرهنگ مذهبی و سنت با ریشه‌های عمیقی به هویت ملی ما گره خورده و معمولاً وقتی در مورد شکل‌گیری هویت ملی ایرانی صحبت می‌کنیم، مدل جدیدی که بعد از اسلام و آشنایی با اهل بیت (ع) و حضور امام رضا (ع) در ایران شکل گرفته و نقش مهمی که این هجرت در فضای یک تمدن اسلامی شیعی در ایران ایجاد کرده، برجسته نشده است.

وی اظهار کرد: پیش‌تر که می‌رویم، انقلاب اسلامی دقیقاً روی تقویم شیعی آمده است و در فرهنگ ما یک رویداد صرف نیست و یک هویتی را به دنبال دارد. بنده معتقدم کلیدواژه پیروزی انقلاب اسلامی، اربعین است. اربعین آقا مصطفی خمینی در سال ۱۳۵۶ در تقویم ما ثبت نشده در حالی که مهم‌ترین اربعین همین است که یک دفعه رژیم سلطنتی، جهالتی به خرج داد و منبری‌های اصلی را تبعید کرد و این بستر را خودش باز کرد و آن‌ها مبلغان اصلی انقلاب شدند و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به همین شکل موضوع اربعین پیش رفت و درواقع همین هیئات و مساجد جنگ تحمیلی را هدایت کردند و افراد دیگر هم در این قالب نقش‌آفرینی کردند و اگر هنرهای جدید خدمت کردند در این مراکز به یکدیگر پیوند خوردند.

اسماعیلی افزود: انقلاب اسلامی در فضایی که مدرنیته داشت جولان می‌داد و نظریه‌های سیاسی این بود که هرچه جلوتر می‌رویم، جوامع باید از پوسته خود خارج شوند و شکل مدرن بگیرند، در این فضا جامعه ایرانی با ۱۸۰ درجه به جریانی دیگر برمی‌گردد و این کار هیئات مذهبی است. در این راستا ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بازدید از مساجد و هیئات اصلی مؤثر در پیروزی انقلاب اسلامی که ستون انقلاب هستند و دیده نشده‌اند را در دستور کار خود قرار دادیم. البته فضاهای رسانه‌ای هم مهم هستند، اما فضای محدودی هستند و جایی که توده‌ها با هم پیوند می‌خورد، همین هیئات هستند. اینکه انقلاب پابرجاست، چون هیئات مذهبی و مساجد برپا هستند و نباید هیئت‌ها را از مساجد بیرون بکشیم و در دولت انقلابی و دینی باید این المان‌ها برجسته شود تا هیئتی‌ها روحیه بگیرند. جامعه و مردم عادی هم نگاهشان به سکنات ماست که ما چه موضوعاتی را برجسته می‌کنیم.

وی مهرواره «هوای نو» را اقدامی مثبت در جهت پیشرفت فعالیت هیئت‌های مذهبی برشمرد و گفت: آقای ملتجی همیشه ایده‌های نو در حوزه فعالیت‌های فرهنگی و دینی ارائه می‌کنند و در اصفهان هم با طرح‌هایی که ارائه کرده‌اند شیوه‌های جدیدی در عزاداری‌ها گسترش پیدا کرده و باید تلاش کنیم این طرح‌ها را بین‌المللی کنیم. جامعه اسلامی که رهبر معظم انقلاب اسلامی ترسیم می‌کنند که ختم به جامعه مهدوی شود، فرایندش باید از همین هیئات و مجالس بگذرد، ما نیز از این ایده‌ها حمایت می‌کنیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: سنت هیئات مذهبی، گنج بی‌پایان ماست و هرچقدر با شیوه‌های مختلف معرفی شود، باز هم جا دارد. کدام سیستم را سراغ دارید که با عمق جان مردم ارتباط داشته باشد؟ یکی از نقاط ممیزه حاکمیت دینی همین است و متأسفانه گاهی به‌عنوان کارهای اداری به این موضوع نگاه می‌کنیم که چیزی از آن حاصل نمی‌شود. در دنیایی که شرایط پیچیده است و فرزندانمان در معرض تهدید هستند باید پرچم حسینی در دستمان باشد و مستمسکمان قرار دهیم تا بتوانیم از این فضا عبور کنیم و اعلام می‌کنیم در این مسیر با همه توان حمایت‌های لازم را انجام می‌دهیم.

حجت‌الاسلام مجید باباخانی، مدیر تشکل‌های دینی سازمان تبلیغات اسلامی در این نشست با اشاره به راه‌اندازی تشکل‌های دینی مرکز فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی در دوره‌های گذشته اشاره کرد و گفت: تلفیق این مؤسسات و هماهنگ‌شدن آنها در حوزه‌های مشترک مد نظر قرار گرفته و با توجه به اینکه این‌ها مجموعه‌های فرهنگی هیئت‌پایه هستند، در رابطه با موضوع اهل بیت (ع) و کارهای فرهنگی که پایه هیئت هست در کنار هم قرار گرفتند و قرار است یک مجموعه مشترک را در یک فضای جدید که به سمت سازمان هیئت می‌رود، ایجاد کنند و برای تشکل‌های دینی کشور مانند مجموعه سازمان دارالقرآن یا مجموعه مدارس صدرا، بخش‌های مختلف در حوزه راهبردی و خدمات در نظر گرفته می‌شود. مثلاً مجموعه دعبل خدمت‎رسانی به جامعه کل هیئت چه ستایشگران و چه هیئت‌ها و مجموعه‌های فرهنگی پیرامونی را بر عهده دارد. همچنین در حال تأسیس مرکز رشد هستیم که شتاب‌دهنده مجموعه‌های فرهنگی در این عرصه باشد. وسیع‎شدن ارتباط و ساماندهی اصناف و ارتباط با همه مجموعه‌های هیئتی و شورای شبکه‌های هیئت کشور که شامل هیئت رزمندگان، کانون مداحان، مجموعه هیئات انصارالمهدی و غیره می‌شود، از دیگر اقداماتی است که انجام شده و گستره کشوری دارد و بیش از ۱۳ جلسه در یک سال گذشته با حضور این مجموعه‌ها برگزار شده است.

وی افزود: مهرواره هوای نو نیز این تشکل‌ها را با یکدیگر هماهنگ و همراه کمک می‌کند. در حوزه تشکل‌های دینی، سال گذشته همایشی را با عنوان «هوای نو» برگزار کردیم و در آنجا آغاز مهرواره‌ای که به برگزیدگان سال هیئت و تشکل‌های دینی کشور بپردازد، روی معیارها کار کند و یک کار فراگیر را در حوزه‌های مختلف از حوزه ستایشگری گرفته تا حوزه هیئت و مباحث محتوایی و کتاب دنبال کند، کلید خورد و کارهای اولیه انجام شد. چون سال اول بود، مشکل تدوین مسیر پرداختن به این موارد بسیار زیاد بود، تاکنون در مورد هیئت‌ها در رشته‌های مختلف کار نشده بود. حجت‎ الاسلام قمی از سال گذشته آقای ملتجی را به عنوان دبیر مهرواره هوای نو انتخاب کردند و آقای صادقی مبلغ و فعال حوزه رسانه و هنر که در این زمینه کارهای فاخری ارائه کرده‌اند، آقای محمدی فام از ستایشگران محقق و پژوهشگر که هیئت‎دار و مداح نیز هستند در بخش ستایشگری مسئولیت دارند و آقای مهران عباسی در حوزه کتاب در بخش‌های مختلف و آقای هاشمی در شورای مرکزی مشغول فعالیت هستند.

وحید ملتجی، دبیر مهرواره هوای نو در ادامه این نشست با اشاره به اهداف این مهرواره گفت: مهرواره هوای نو دو هدف اصلی دارد، رسالت نخست این است که بتواند کاری کند که هیئت‌ها و تشکل‌های دینی کشور آغوش خود را بروی همه مردم باز کنند و نگاه بلندتر داشته باشند و این را در چارچوب چهل‌واره دوم انقلاب می‌بینیم، زیرا به نظر می‌رسد هیئت‌ها یکی از پیشران‌های گام دوم انقلاب هستند و برای اینکه این اتفاق بیافتد باید فضای این تشکل‌ها تغییر کند و نگاه بلندتری داشته باشند. هدف دوم این است که عموم مردم را بتوانیم مخاطب قرار دهیم که بگوییم هیئت فقط منحصر به دهه محرم نیست و با هیئت می‌توان زندگی کرد و یک امر جاری در زندگی افراد است و کسانی که در حوزه هیئت فعالیت می‌کنند، طبیعتاً از لحاظ اجتماعی در رده‌های بالاتری قرار می‌گیرند.

وی اظهار کرد: یکی از امن‌ترین فضاهای موجود برای خانواده‌ها که دغدغه نوجوان و جوان را دارند هیئت است، البته ذیل این موارد اتفاقات دیگر هم می‌افتد، طبیعتاً به شاخص‌ها و هیئت‌های برتر، پارامترها و استانداردهایی می‌رسیم، ولی در حال حاضر نمی‌خواهیم این موارد را طرح کنیم و اصل ماجرا این است که هیئت‌ها آغوششان را باز کنند و مردم هم پذیرای این مسأله باشند. معمولاً رسانه‌های مختلف هیئت را منحصر در یک فرم خاص معرفی کرده‌اند که البته این موضوع هم هست، اما این یک بخش از ماجراست و مسأله هیئت خیلی گسترده‌تر است و این دو هدف ما را بر آن داشته که این اتفاق را پیش ببریم.

ملتجی عنوان کرد: سازمان تبلیغات اسلامی از این مسأله حمایت کرده‌اند و مهرواره هوای نو با شعار «در هوای نوی هیئت نفسی تازه کنیم» کار خود را دنبال می‌کند و دلیل اینکه عنوان مهرواره به کار برده شده این است که نگاه مهر و عطوفت به همه دارد و نمی‌خواهیم رتبه اول و دوم به هیئت‌ها بدهیم و رقابت منفی ایجاد کنیم و فقط می‌خواهیم برترین‌ها معرفی شوند و هوای نو هم بخاطر این است که مسأله را در چارچوب گام دوم انقلاب اسلامی می‌بینیم و فرهنگ معادل هواست و اعتقاد ما این است که همان‎طور که درخت، هوا را تصفیه می‌کند، قابل تکیه است، ریشه دارد و مثمر ثمر است، هر هیئت در حوزه فرهنگ نیز همین کار را می‌کند. به هیئت می‌شود تکیه کرد و از ثمر آن استفاده کرد. بنابراین با حمایت سازمان تبلیغات اسلامی این کار را آغاز کردیم اما افقی که می‌بینیم این است که کار به گروه‌های مردم‎نهاد و خود هیئت‌ها و تشکل‌های دینی واگذار شود، منتها شروع این کار کمک جدی می‌خواست و مثل خیلی از کارهای فرهنگی ریشه‎دار از کم شروع کردیم، البته در حال حاضر بزرگ‌ترین رویداد تشکل‌های دینی به حساب می‌آید.

وی افزود: امسال در سه بخش این کار را دنبال می‌کنیم که شامل بخش هیئت در ۱۶ رشته و بخش ستایشگری در یک رشته (مدیحه‎خوانی) و حوزه کتاب است و منظور از این حوزه کتاب‌هایی است که درباره هیئت منتشر شده، مثل تاریخ شفاهی هیئت و معرفی هیئت تراز و الگوست و این حوزه خیلی نحیف است، اما چون موضوع و محتوا برای ما مهم است و در درازمدت قرار است به نتیجه برسیم، امسال این بخش را قرار دادیم.

دبیر مهرواره هوای نو عنوان کرد: ساختار برگزاری هم بدین شکل است که در هر بخش، شورای برنامه‎ریزی داریم که شامل افرادی می‌شود که تجربه دارند و شناخته شده هستند و این‌ها هیئت داوران هر رشته را مشخص می‌کنند و در هر رشته یک برگزیده و سه نفر قابل تقدیر داریم و البته بخش‌های جنبی هم برای هر بخش مثل «نسل حسینی» و «حاج قاسم سلیمانی» انتخاب شده است. امید است با همکاری‌های صورت گرفته این نهال تبدیل به درخت تنومند شود و در حوزه هیئت آوردگاه ملی داشته باشیم.

ملتجی در پایان چند درخواست از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای برگزاری مهرواره هوای نو ارائه کرد.

نخست این‌که این رویداد به عنوان بزرگ‌ترین رویداد عرصه هیئت ثبت شود که در این زمینه دستورالعمل و آیین‌نامه‌ها آماده شده اما برای اینکه جنبه رسمی پیدا کند، نیازمند حمایت است.
دوم این‌که به منظور معرفی هوای نو و حوزه تشکل‌های دینی به عموم مردم و هنرمندان در نظر است در آیین اختتامیه که نام‎آوران این عرصه و مسئولان کشوری حضور خواهند داشت و جوایز اهدا می‌شود و همچنین قرار است نمایشگاهی راه‎اندازی شود که بهترین هیئات کشور داشته‌های خود را عرضه کنند، زمینه‌ای فراهم شود تا هنرمندان عرصه‌های مختلف را مهمان این مراسم باشند.
درخواست دیگر عوامل مهرواره هوای نو، حمایت در حوزه اطلاع‎رسانی و تبلیغات است که نیاز است اتفاق بیافتد و چون امسال سال اول این اتفاق است، به هیئت‌های مذهبی از طریق سیستم سازمان تبلیغات اسلامی اطلاع‎رسانی صورت می‌گیرد اینکه مردم در جریان این ماجرا قرار گیرند نیازمند حمایت هستیم و امید است ظرفیت‌های موجود در اختیار این مجموعه قرار گیرد.
همچنین مجموعه مهرواره هوای نو از نظر امکانات مالی برای تأمین جوایز، تسهیلات و کمک‌های بلاعوض که به هیئت‌ها داده می‌شود و فضایی برای برگزاری اختتامیه مراسم نیز نیازمند حمایت است.

لازم به ذکر است، علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به پایگاه اینترنتی مهرواره «هوای نو» به نشانی www.havayenoo.com مراجعه کرده و همچنین اخبار و اطلاعات مربوط به مهرواره را از طریق شبکه اجتماعی اینستاگرام به نشانی instagram.com/havayenoo دنبال کنند.

برچسب‌ها